Medyada hızlı zenginleşme, 28 Şubat döneminde olduğu gibi AKP iktidarı zamanında da oldu. 10 yıl önce kooperatif taksitini bile veremeyen bir gazete yöneticisinin 17 daire sahibi olduğu, yolsuzluk operasyonu ile yapılan incelemelerle ortaya çıktı
28 Şubat post modern darbe sürecinde medya sektöründe yaşanan “hızlı zenginleşmenin” bir benzerinin de 11 yıllık AKP hükümeti döneminde yaşandığı ortaya çıktı.
Özellikle hükümete yakın medya kuruluşlarının yönetici ve yazarlarının mal varlıklarında gözle görülür artışlar yaşanması dikkatlerden kaçmadı. Örneğin, 10 yıl önce “kooperatif taksitini” ödeyemeyen bir gazete yöneticisinin, 10 yıl gibi bir dönemde 17 daire sahibi haline gelmesi uzmanları da şaşırttı.
YANDAŞI “HALKBANK” YAKTI
Türkiye'yi sarsan yolsuzluk ve rüşvet operasyonu, yandaş olarak nitelendirilen hükümete yakın medya kuruluşlarındaki zenginleşmeyi de gözler önüne serdi. Savcılığın 14 ay süren teknik ve fiziki takibi sırasında, Türkiye Halk Bankası ile yandaş medya yöneticileri arasındaki karmaşık ilişkilerin varlığı da tespit edildi.
Bunun üzerine, teknik takipte elde edilen bilgiler ile banka ile parasal ilişki içindeki medya yöneticilerinin mal varlıkları çapraz sorgulamaya alındı. Bu çerçevede yapılan sorgulamada yandaş olarak nitelendirilen birçok medya yöneticisi ile yazarlarının mal varlıklarında dikkat çekici artış olduğu belirlendi.
30 PERSONELLİ YAZAR
Yapılan incelemelerde, hükümete yakın gazetelerde üst düzey görevlerde bulunan birçok yazar ve yöneticinin, “reklam şirketi” veya “danışmanlık” şirketinin bulunması dikkat çekti. Daha çok yakınları tarafından oluşturulan şirketlerin, yıllık cirolarının milyon dolara ulaştığı belirlendi.
Örneğin, hükümete yakın bir gazetede köşe yazarlığı bulunan bir kişinin, yaklaşık 30 personeli bulunan bir reklam ve danışmanlık şirketinin de gizli sahibi olduğu saptandı. Yine bir başka yandaş gazetenin yöneticisinin de, yakınları üzerine kurulu bir reklam şirketi aracılığı ile TRT'ye her yıl milyonlarca liralık program satışı yapması dikkat çekti.
Yandaş medya yönetici ve yazarlarının daha çok “gayrimenkule” yatırım yaptıkları görüldü. Örneğin, bundan beş yıl önce kirada oturan bir yandaş yazarının milyon dolarlık villa satın alırken, yine 10 yıl öncesinde üyesi olduğu kooperatifin taksitini ödemediği için icraya verilen bir gazete yöneticisinin bugün 17 ayrı dairesi bulunması dikkat çekti. Söz konusu yöneticinin, hatırı sayılır tutarda kira geliri elde ettiği de bildirildi.
Hüseyin Özay/Taraf
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |