Online teslim: Ticari sırlar MİT denetiminde
Online teslim: Ticari sırlar MİT denetiminde
Bu twitlere üç yıl hapis
Bu twitlere üç yıl hapis
Arınç’tan dördüncü dönem sinyali
Arınç’tan dördüncü dönem sinyali
'Paralel' markası için 2 tescil başvurusu
'Paralel' markası için 2 tescil başvurusu
HABERLER>AVRUPA BİRLİĞİ
7 Kasım 2013 Perşembe - 08:29

AB'nin Türkiye'de Gümrük Birliği Vurgunu!

Dünya Bankası'ndan tarihi tespit! "Gümrük Birliği'nin AB ve Türkiye arasında karşılıklı ticarete kayda değer bir etkisi görülmedi" tespitinde bulunuldu.

AB nin Türkiye de Gümrük Birliği Vurgunu!

 Dünya Bankası, AB Komisyonu için hazırladığı Gümrük Birliği Değerlendirmesi Raporu taslağında 1 Ocak 1996'da yürürlüğe giren anlaşmanın kime ne kadar yararı olduğunu da masaya yatırdı. Dünya Bankası uzmanları, 1990-2010 arasındaki verilere dayanarak ekonomik modelleme yaptı.

Rapor taslağında "Gümrük Birliği'nin AB ve Türkiye arasında karşılıklı ticarete kayda değer bir etkisi görülmedi" tespitinde bulunuldu. Ekonomik modelleme dışında 1996'dan bu yana yatırımlar, ithalat-ihracat rakamları ve firma bazında incelemeler yapıldı.

Bir diğer tespit, "Gümrük Birliği'nin kendisinin Türkiye'nin ticaretinin dağılımında başlıca bir değişme neden olmadı. AB pazarı Türk malları için 1970'lerden itibaren ağırlıkla gümrüksüz olarak açılmıştı. Gümrük Birliği dışarıda kalan bir kaç ürün grubunun dahlini sağladı" şeklinde oldu. Türkiye'nin AB ile olan ticaretinin 1996-2011 döneminde yıllık ortalama yüzde 12 arttığı belirtilen raporda, diğer ülkelerle ticaretin artış hızının ise yüzde 14 olduğuna dikkat çekildi.

Türkiye'nin AB ile olan dış ticaret açığının Gümrük Birliği'nden bu yana hep arttığını kaydeden rapor, "Türkiye AB dışı akımları oranla AB için daha önemli bir ticaret partneri oldu" dedi. Raporda ayrıca AB'nin her hangi bir Gümrük Birliği veya serbest ticaret anlaşması olmadığı ülkelerle ticaret ilişkilerine Türkiye'ye oranla daha fazla geliştirdiği de anlatıldı.

Rapor Gümrük Birliği'nin Türkiye bakımından yararının Türk ve Avrupalı firmaların üretim ağlarının daha fazla entegre olmasını sağladığını belirtirken, "AB pazarına gümrüksüz giriş Türk ihraç ürünlerinin gelişmişliğini ve kalitesini artırdı. Ancak gelişme orta teknolojili ürünlerde oldu. Yüksek teknoloji ürünlerde ise bir ilerleme olmadı.

Oysa görece yeni AB üyeleri Romanya ve Çek Cumhuriyeti yüksek teknolojili ürünler alanında daha başarılı oldu" denildi.

YATIRIMLARI KRİZ TEDBİRLERİ ARTIRDI

Gümrük Birliği'nin doğrudan yatırımlara etkis için "Asıl artış 2001 Krizi tedbirleri ve 2004 AB süreci sonrası oldu" denildi.

TARIM VE HİZMETLERİ AÇIN

Gümrük Birliği'nin 20 yıl önceki dünya düzeninde imzalandığı ve her zaman sorunlu yanları olduğunu savunan rapor, Türkiye'ye tarım ve hizmetler sektörünü Avrupa'yla serbest ticarete açması önerinde bulundu. Gümrük Birliği'nin kapsamını genişletmek daha uzun süreceği için AB ile serbest ticaret anlaşması imzalanmasını öneren raporun tarımla ilgili bölümünde, "Gümrük Birliği kapsamında olmasa bile iki taraf arasında güçlü bir tarım ticareti var.

Ancak AB artık imzaladığı serbest ticaret anlaşmalarına tarımı da dahil ediyor. Bu da avantajlı ürünlerin bu özelliğini zaman içinde kaybetmesine neden olabilir" yorumu yapıldı. Raporda, Türkiye'nin AB'nin özellikle Güney Avrupa'daki üyelerine göre bir çok üründe avantajı bulunduğu savunuldu.

AB tarımının verimliliğini daha fazla yüksek oranlarda artıramayacak bir noktaya geldiğini anlatan rapor, "Türkiye'nin verimini artımakta önü açık. Tarımda serbest ticaret bu alana yatırımların da önünü açar" denildi.

 Türkiye'nin hizmet sektörü ihracatı gelişmişliğinin Gümrük Birliği'nin yürürlüğe girdiği 1996'dan 2008'e göre gerilediği anlatılan raporda, "Türkiye'nin AB üyeleri ve AB üyelerinin Türkiye ile yaptığı hizmet ticareti incelendiğinde gelişmemiş bir potansiyel olduğu anlaşılıyor" ifadesi kullanıldı.

Genele bakıldığında hizmet sektöründe düzenlemeler bakımından şeffaflığının iki tarafta da yakın seviyelerde bulunduğu belirten rapor, "Bir serbest ticaret anlaşması veya Türkiye'nin AB'nin hizmetler sektöründe ortak pazarına katılımına izin verilerek süreç ileleryebilir" denildi.

 Rapor, "Bize hizmetler sektörü göre Türkiye'nin tam üyeliğe ilerlemesindeki eksik parçadır" dedi. AB'nin Kore ve Peru'yla hizmetler sektöründe düzenlemeler yaptığını hatırlatan rapor, "İlk etapta Türkiye ve AB hizmetlerin hangi sektöründe uyumun sağlanabileceğini ele alabilir" dedi.

İLK ADIM ÇALIŞMA İZİNLERİNDE ATILSIN

 Rapora göre hizmetler sektörünün açılmasına ilk adım olarak sektör bazında müzakerelerle kalifiye çalışanların karşılıklı çalışma izinleri düzenlenebilir.

TARIMA ETKİ ANALİZİ YAPTI

 Dünya Bankası, AB ile Türkiye'nin tarım ürünlerinde serbest ticarete geçmesinin Türkiye'nin genel tarım ihracatı ve ithalatına etkisini ortaya koyan bir çalışmaya raporda yer verdi. Başlıca tarımı ürünlerinin ölçüldügü çalışmada, Türkiye'nin şeker ihracatı artacak ama süt ürünleri ithalatı da patlayacak.

Seçkin Ürey/Habertürk

YORUMLAR
 Onay bekleyen 1yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AB’den Gezi’ye eleştiri, pakete övgü
Avrupa Birliği, 16 Ekim’de açıklayacağı ilerleme raporunda hükümetin Gezi ...
Biz 54 yıldır kapıdayız onlar 8 yılda AB'ye girdi
AB üyelik müzakerelerine 8 yıl önce başlayan ülke, ekonomi bakımından ...
Türkiye aylar sonra bu karede
Avrupa birliği dönem başkanlığının Rum Kesimi'nden İrlanda'ya geçmesiyle ...
 
Başbakan Erdoğan AB için son tarih verdi
Başbakan Erdoğan, ''Avrupa Krizin Ötesinde'' temalı toplantıda Avrupa ...
AB ile Türkiye 6 ay küs
Kıbrıs Rum yönetimi, dün itibariyle altı aylık süre için Avrupa Birliği dönem başkanlığını üstlendi.
Vizesiz AB için ilk adım atılıyor
Avrupa Komisyonu’nda Türkiye ile vize diyalogunu başlatması için yetki verileceği netleşti.
 
Türkiye'den AB’ye 2 yıl süre!
New York Times Türk halkının AB hevesini kaybettiğine dikkat çekerek, ...
Gül'den AB'ye ağır eleştiri: Sefil Birliğe Yarım Başkan
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye'deki gelişmelerden Kıbrıs Rum tarafının ...
Brüksel'de gizli toplantı: Türkiye için eylem planı
AB’de kendilerine ‘Türkiye’nin dostları’ adını veren 5 ülkenin buzdolabına ...
 
Erol  Demirbaş ve Şenol Demirbaş’tan İzmir’e dev yatırım
İŞ DÜNYASI
Erol Demirbaş ve Şenol Demirbaş’tan İzmir’e dev yatırım
Es Group patronu Erol Demirbaş İzmir'de yeni yatırım
İŞ DÜNYASI
Es Group patronu Erol Demirbaş İzmir'de yeni yatırım
Özbaş Dış Ticaret 5 milyon TL yatırım aldı
GENEL
Özbaş Dış Ticaret 5 milyon TL yatırım aldı
İhtiyaç kredisi faizleri yüzde 19 sınırına dayandı
FİNANS
İhtiyaç kredisi faizleri yüzde 19 sınırına dayandı
Malpas Hotel kaynıyor, çalışanlar iş bıraktı
GENEL
Malpas Hotel kaynıyor, çalışanlar iş bıraktı
Menderes'in hatırasına otel inşaatında son durum
EKONOMİ
Menderes'in hatırasına otel inşaatında son durum
Ülker'e Rekabet'ten kötü haber.....
İŞ DÜNYASI
Ülker'e Rekabet'ten kötü haber.....
Eyvah; dört ayda valizlerle 6.2 milyar dolar kaçırılmış!
FİNANS
Eyvah; dört ayda valizlerle 6.2 milyar dolar kaçırılmış!
Zeytinlik tartışmasının altından hangi büyük grubun arazisi çıktı?
İŞ DÜNYASI
Zeytinlik tartışmasının altından hangi büyük grubun arazisi çıktı?
‘Çöpe atılması gerekenleri askerlere veriyoruz’
EKONOMİ
‘Çöpe atılması gerekenleri askerlere veriyoruz’
Ana Sayfa Ekonomi İş Dünyası Gündem Finans Dünya Medya Spor Magazin
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�Yimİleti�Yim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva