Yeme-içme sektörünün cirosu 10 milyar dolara dayandı. Farklı sektörlerde faaliyet gösteren dev şirketler bu pastadan pay almak için restoran işine girdi
Restoran işletmeciliği son yılların en gözde işkollarından. Sektörün cirosu 10 milyar dolar seviyelerine ulaştı. Farklı sektördeki dev yatırımlarıyla tanıdığımız işadamları artık et reyonunda veya mutfakta pozlar vererek, yeme içme sektörüne ilgisini ortaya koyuyor, yatırımlarını anlatıyor. Ferit Şahenk, Cihan Kamer ve son olarak Şule Zorlu ilk akla gelen isimler.
Kaliteyi artırıyor
İstanbul Yiyecek İçecek Grubu Üst Yöneticisi Mehmet Gürs, son yıllarda dünyada olduğu gibi Türkiye’de de dışarıda yeme-içme alışkanlığının arttığını söyledi. Türkiye’de bu alışkanlığın artmasında şehirlerde yaşayan nüfusun büyümesinin etkili olduğuna dikkat çeken Mehmet Gürs, “Yakın zamana kadar tüm dünyada yiyecek-içecek sektörü esnafların elindeydi. Önce Amerika’dan başlayarak bu işlere şirketler el atmaya başladı. Bu işin saygın bir meslek olduğu anlaşılınca da yatırımcılar bu sektöre yöneldi” şeklinde konuştu.
Şirketlerin yiyecek-içecek işine el atmasının sektörü düzene soktuğunu ve kaliteyi artırdığını ifade eden Mehmet Gürs, “Eğitimli personel sayısı artıyor. Bu sektör adına önemli bir kazanım. Başka sektörlerden ve fonlardan bu sektöre daha çok giriş olacak” diye konuştu.
Restoranda altın buldu!
Altın sektörünün önemli isimlerinden Atasay’ın sahibi Cihan Kamer, Huqqa ve The Market isimli restoranlarıyla yiyecek içecek işine el atanlardan. Onun hedefi tek noktadaki butik bir işletmeyle kalmaktan ziyade, hem yurt içi hem de yurtdışında büyümek. İstanbul’da 3 noktada Huqqa markasıyla yer almak istediğini, Türkiye’de 6, yurtdışında 30 restoran hedeflediklerini belirten Kamer, ilk etapta Ortadoğu ve Asya’ya doğru, daha sonra da Avrupa ve Amerika’ya uzanmayı planladıklarını söylüyor.
Doğuş Grubu halkayı büyütüyor
Ferit Şahenk’in başında bulunduğu Doğuş Grubu da restoran işine el atan önemli şirketlerden. Şirket, 2012 yılında yeme-içme sektöründe faaliyet göstermek için D.ream’i (Doğuş Restaurant Entertainment and Management) kurdu. Şirket, Kiva, Nusr-Et, Armani Ristorante, GoMongo, Doors Grup, Azumi Grup, GQ Bar ve Mezzaluna markalarıyla yiyecek içecek sektöründe faaliyet gösteriyor. Öte yandan, havayolu taşımacılığı sektöründe faaliyet gösteren Ali Sabancı’nın da restoran işletmeciliğine gireceği konuşuluyor.
20 milyon dolar yatırım yaptı
Yeme içme sektörüne uzanan bir diğer el de Şule Zorlu oldu. İtalya’nın ünlü restoran zinciri Eataly’yi Türkiye’ye getiren Şule Zorlu, Zorlu Center’da 8 bin metrekarelik alanda üzerinde 12 restoran ve 2 kafesi bulunan bir gastronomi merkezi açtı. İlk etapta 20 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını kaydeden Zorlu, “ABD ve İtalya’da Eataly restoranlarına gittiğimde Türkler’in de bu konseptle tanışmasını istedim. 2014’te 30 milyon dolar ciro hedefliyoruz” dedi.
Rakamlarla yiyecek içecek sektörü
Müessese sayısı 40 bin
Personel sayısı 500 bin
Sektörün cirosu 10 milyar $
Zeynep Ceylan/Bugün
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |