Beyaz Saray'daki tarihi görüşmenin bir numaralı gündem maddesi Suriye oldu. İki lider, Esad'sız çözüm için anlaştı. Başbakan Erdoğan: "Esad'ın gitmesi, muhalefetin desteklenmesi ve ülkenin terör alanı olmaktan çıkarılması için görüş birliği içindeyiz."
Başbakan Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama Beyaz Saray'da yaptıkları görüşmede "Esad'sız Suriye" konusunda tam bir mutabakata vardı. İki lider, görüşme sonrası Beyaz Saray'ın bahçesinde yaptıkları basın toplantısında Esad'ın gitmesi, muhalefetin desteklenmesi, Suriye'nin terör örgütlerinin faaliyet sahası olmasının engellenmesi, kimyasal silahların kullanımının önlenmesi ve bütün azınlıkların güvenliğinin sağlanması konusunda görüş birliği içinde olduklarını açıkladı.
Erdoğan, görüşmelerin kapsamını "tarihi" olarak niteledi. Reyhanlı saldırısını şiddetle kınayan Başkan Obama ise Esad'ın gidişi için sihirli formül olmadığını ancak askeri ve diplomatik seçeneklerin masada olduğunu, Türkiye ile yakın çalışmayı sürdüreceklerini kayda geçirdi. İki liderin basın toplantısında ön plana çıkan başlıklar şöyle:
ERDOĞAN
İLİŞKİLERDE TARİHİ GÜN: Türkiye-ABD ilişkileri açısından tarihi bir gün yaşadığımıza inanıyorum.
SURİYE'DE GÖRÜŞ BİRLİĞİ: Suriye bir numaralı konumuzdu. Burada düşüncelerimizin örtüştüğünü Sayın Başkan'ın ifadesinde de dinledik. Bu konuyu daha detaylı ele alacağız. Suriye'de kanlı sürecin sonlandırılması halkın meşru taleplerini karşılayan yeni bir yönetimin inşası konusunda ABD ile tam bir mutabakat içindeyiz. Bu noktada muhalefetin desteklenmesi ve Esad'ın gitmesi, Suriye'nin terör örgütlerinin faaliyet sahası olmasının engellenmesi, kimyasal silahların kullanılmasının önlenmesi, bütün azınlıkların güvenliklerinin temin edilmesi öncelik arz etmektedir.
KİMYASAL TEHLİKE: Kimyasal silahlar konusu ve kullanılan füzeler konusunda belge, bilgileri ilgili birimler birbiri ile paylaşıyor. İngiltere de bu tür belgelere sahipler aramızda bu konuları paylaşıyoruz. Vakti saati geldiğinde aktarmak suretiyle kamuoyunun bilgilendirilmesini sağlamış olacağız. Süreci ilgili birimlerimizle sürdüreceğiz.
TERÖRLE MÜCADELE: Sayın Başkan'ın şahsında tüm Amerikan halkına Boston'daki terör saldırısı nedeniyle başsağlığı dileğimi iletmek istiyorum. Uzun yıllardır terörle mücadele eden bir ülke olarak ABD'nin ve halkının hissiyatını yakından anlıyoruz. Türkiye ve ABD olarak terörle ortak mücadelemizi sürdürme konusunda son derece kararlıyız. Türkiye ve ABD, Ortadoğu'dan Balkanlar'a Doğu Akdeniz'den Kafkaslar'a terörle mücadeleden enerji arz güvenliğine kadar geniş bir alanda güçlü bir işbirliği sergiliyor.
HAZİRANDA GAZZE ZİYARETİ: Benim şu anki planımda haziran ayı içinde sadece Gazze'ye değil, Batı Şeria'ya da ziyaret gerçekleştirmek. Bu ziyareti önemsiyorum. Bunun Filistin uzlaşı sürecine katkı vermesini özellikle çok istiyorum. Temennim odur ki bu ziyaret ile bu sürece katkıda bulunmuş olalım.
20 MİLYAR DOLAR YETERLİ DEĞİL: Türkiye-ABD ilişkilerinin yansıra iki ülkenin ortak gündeminde yer alan güncel meseleler bölgesel ve küresel konulara dair görüş alış verişinde bulunduk. Türkiye ve ABD ikili ekonomik ve ticari ilişkilerini daha ileri bir düzeye yükseltme hedefini koyduk. 10 yıl önce 8 milyar dolar seviyesindeydik 20 milyar dolara ulaştık ancak bu yeterli değil. Türkiye ve ABD ikili ekonomik ve ticari ilişkilerini ileri taşırken yeni anlaşmalarla bunu güçlendirmemiz gerekiyor. Liderler olarak ortak iradeye sahip olduğumuzu teyit ettik.
IRAK'TA ŞEFFAF SEÇİM ÇAĞRISI: Irak önemli bir konumuzdu. Irak'ta seçimlerin şeffaf şekilde yapılmasının ve tüm siyasi grupların sürece katılmasının sağlanması önem arz ediyor. Irak'ta huzurlu ve istikrarlı bir dönemin başlaması ABD ile ortak arzumuz.
OBAMA
ESAD'A BASKI ARTACAK: Esad rejimi üzerindeki baskıları artırıp muhaliflerle birlikte çalışacağız. Türkiye burada büyük rol oynuyor. Esad'ın gitmesi konusunda hemfikiriz. Yerini geçici bir konseye bırakması gerektiğini düşünüyoruz. Bütün etnik ve dini grupların dahil olduğu bir ülke için uğraşacağız. Esad'ın içinde olmadığı demokratik bir süreç için çaba göstermeye devam edeceğiz.
ASKERİ OPSİYON: Esad'ın gitmesi için bir sihirli formül yok. Hem diplomatik hem askeri ek adımlar atma opsiyonunu saklı tutuyorum.
ESAD'IN KİMYASAL SİLAHI: Bizim istihbaratımız bilgi göndermeye devam ediyor. Geçmişte kimyasal silahların Suriye'de kullanıldığını duymuştuk. Önemli olan detaylı ve kesin bilgiler edinmek. Kimyasal silah bir yana onbinlerce kişinin öldürüldüğünü ve bir katliam yaşandığını görüyoruz. Bu belli olduğu için kendi başına harekete geçmek için yeterli. Cenevre'deki görüşmelerde Rusya'nın ve Suriye'deki her kesimi içerecek siyasi geçişin temsilcilerinin katılımıyla sonuç alınır.
REYHANLI TAZİYESİ: Reyhanlı'daki korkunç saldırıyı kınıyoruz. Terörizme karşı yürüttüğü mücadeleyi destekliyoruz. Cesaretinizden dolayı kutluyoruz.
TÜRKİYE'NİN ÜZERİNDEKİ YÜK: Başbakan Erdoğan liderliğinde Türk halkı inanılmaz misafirperverlik gösterdi. Bu, büyük bir yük. Türkiye'deki sığınmacılara insani yardım ulaştırılmasına yardımcı olacağız.
BEYAZ SARAY'DA AİLE SOHBETİ
ABD Başkanı Barack Obama, basın toplantısının sonunda Başbakan Erdoğan'a dönerek, "Sayın Erdoğan, dünyada ve bölgede güçlü bir lider olarak burada bulunduğunuz için teşekkür ederim. Tavsiyelerinizi dinledim. Bizim kızlarımızın da ne durumda olduğunu konuştuk. Sayın Başbakan'ın kızları benimkilerden büyük. Bu konulara da değindik" dedi.
Başbakan Erdoğan'ın Obama'yla Beyaz Saray'da gerçekleştirdiği görüşme ise yaklaşık 2 saat 30 dakika sürdü.
BARDAĞIN DOLU TARAFINA BAK
Başbakan Erdoğan ABD'li bir gazetecinin yönelttiği, "ABD Suriye konusunda beklenen adımları atmazsa bu durum uluslararası toplumda nasıl değerlendirilir?" sorusuna şu yanıtı verdi: Bardağın boş tarafını gösteriyorsunuz, ben bardağın dolu tarafından olaya bakmaya çalışıyorum. Bizler uluslararası camianın Suriye konusundaki hassasiyetini görmek istiyoruz. Bunun için çaba gösterirken inanıyorum ki ABD de bu konuda çaba gösteriyor. Bu ziyaretin ardından farklı ülkeleri de ziyaret ederek bu süreci nasıl hızlandırırız, nasıl daha az insan ölür bunun çabası içinde olacağız. Hedefimiz Suriye'yi diktatör rejimden kurtarmaktır.
RUSYA VE ÇİN ÖNEMLİ: Rusya'nın Çin'in bu işin içinde olması çok önemli. BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri konusunu da önemsiyoruz. Onların katılımı bu işi hızlandıracaktır. Şu ana kadar BM Güvenlik Konseyi ölçeğinde olayı değerlendirdiğimizde yaptığımız insani yardımın boyutu 1.5 milyar dolara ulaşmış durumda. Açık kapı pozisyonunu devam ettiriyoruz ve ettireceğiz.
ÇÖZÜM SÜRECİNE TAM DESTEK VERDİ
ABD Başkanı Barack Obama, basın toplantısında çözüm sürecine tam destek verirken, Türk ekonomisine övgü yağdırdı. İşte Obama'nın yaptığı açıklamaların satırbaşları:
ADIMLARINIZI DESTEKLİYORUZ: PKK'yı bitirme noktasında girişimlerde bulundunuz. İnsan haklarını geliştirme yönündeki adımları destekliyoruz.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE ÖVGÜ: Üst düzey bir komite oluşturup ticaret ve yatırımı geliştireceğiz. Son 4 yılda ticaretimiz arttı. Türkiye'nin kaydettiği gelişme de göze çarptı. Başbakan Erdoğan bunun yapılandırıcılarından bir tanesi.
BAĞIMSIZ FİLİSTİN MÜMKÜN: Afganistan'dan, G20'den, karşılıklı kalkınmadan, bölgedeki nükleer silahlanma tehlikesinden bahsettik. Başbakan'ın İsrail ile olan ilişkileri normalleştirme konusuna destek verdiğimizi söyledik. Bağımsız bir Filistin Devleti mümkün olabilir.
Sabah
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |