Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Japon yatırımcıların da Türkiye’nin büyük vizyonunda yer almalarını önemsediklerini söyledi. “Doğrudan yatırımlarda Japon firmalarının, Türkiye’nin sunduğu fırsatlardan istifade etmelerini bekliyoruz” diyen Erdoğan, Türkiye’nin Ortadoğu, Balkanlar ve Afrika’ya yakınlığı sebebiyle cazip bir yatırım konumunda bulunduğunu kaydetti
Erdoğan, Japonya temasları kapsamında Nikkei gazetesinin ev sahipliğinde düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, “Teşviklerle sağlanacak yatırım kolaylığıyla Türkiye’de yatırım yapacak Japon firmalarını her aşamada desteklemeye hazırız. Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye Yatırım Destek Ajansı Türkiye’de yatırım yapmak isteyen her firma için yardımcı olmaya hazır” dedi. Erdoğan şöyle devam etti:
“Japonya ile Türkiye arasında atılan 22 milyar dolarlık nükleer enerji santral teşebbüsünün, iki ülke arasında birçok alanda kurulacak işbirliklerine de sirayet edeceğine inanıyorum. İki ülke, Türkiye’de Körfez geçişi ve dünyanın ilk 5 asma köprüsü içerisinde yer alacak bir projeyi de birlikte sürdürüyor. Çanakkale’de düşünülen köprü için de birlikte adımlar atılabilir.”
İhalesi 2015’te
Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılması planlanan Çanakkale Boğaz Köprüsü ihalesine 2015’te çıkılacak. Toplam 3 bin 623 metre uzunluğunda olması planlanan köprünün, 3 gidiş ve 3 geliş olması düşünülüyor. Erdoğan, konferansta Türkiye’deki ekonomik gelişmelerle ilgili soruları yanıtlarken şu mesajları verdi:
CARİ AÇIK TEHDİT OLMAKTAN ÇIKACAK
Türkiye’de cari açık doğalgaz, petrol gibi enerji tüketiminden kaynaklanıyor. Bu sübvanse edilebiliyor. Bu alandaki açığı, gerek hidroelektrik gerek termik gerekse yenilenebilir enerjiyle kapatır hale geliyoruz. 3-5 yıl içinde cari açık bir tehlike olmaktan çıkacaktır, şu ana kadar bizi ciddi manada tehdit edememiştir.”
2001 KRİZİNDEN EKONOMİYİ DÜZE ÇIKARDIK
2001’deki ağır ekonomik krizin yaralarını hızla sararak, Türkiye ekonomisini düze çıkardık. Türkiye ekonomisi her yıl ortalama yüzde 5 büyüme kaydetti. Milli geliri 230 milyar dolardan, 2012 sonu itibarıyla 786 milyar dolara, şu an itibarıyla da 800 milyar doları aştı. 2013 yılının ilk üç çeyreğinde de büyüme devam etti.
‘TİCARETTE JAPONYA’DAN GERİ DEĞİLİZ’
Başbakan Erdoğan, “Ticaret konusunda Japonya’dan geride değiliz, takip ediyoruz, ama şu anda 4 milyar dolar olan Japonya ile ticaret hacmini artırmamız lazım. Atacağımız bu adımlarla, birbirimizden kazan-kazan esasına göre güç alarak, geleceğe yürüyeceğiz” diye konuştu.
‘ENFLASYONU AŞAĞI ÇEKTİK’
“Ekonomi büyürken aynı anda enflasyonu aşağılara çekmek gibi önemli bir başarıyı da elde ettik” diyen Erdoğan şöyle devam etti:
“İstikrarsız dönemlerde çift hanelerde, yüzde 30 seviyesinde olan enflasyonu yüzde 7 oranına indirdik. Enflasyonun kontrol altına alınması sayesinde Türk lirasından 6 sıfırı attık.
Faizlerde aynı şekilde düşüş gerçekleşti. Devletin borçlanma faizini yüzde 63 iken, yüzde 6 seviyelerine kadar çektik. Kamu net borç stokunun milli gelire oranı yüzde 74 iken, bu oranı şu anda yüzde 35’e kadar çekmiş bulunuyoruz.”
TÜRKSAT 4A uydusu törenle teslim edildi
Türk ve Japon mühendislerin ortaklaşa ürettiği TÜRKSAT 4A uydusu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenen törende teslim edildi.
Başbakan Erdoğan, Japonya'da resmi programı kapsamında, TÜRKSAT 4A ve TÜRKSAT 4B uydularının yapıldığı Tokyo'daki Mitsuhishi Electric firmasının uydu üretim merkezini ziyaret etti.
Erdoğan, Mitsubishi Electric Genel Müdürü Kenichiro Yamanishi ile bir süre görüştükten sonra, yapımı tamamlanan TÜRKSAT 4A uydusunun teslim törenine katıldı.
Önlük ve bone giyerek törene katılan Başbakan Erdoğan, yaptığı konuşmada, bu projenin Japonya ile uzay çalışmaları, havacılık, bilim, teknoloji alanında yürütülen ortak çalışmalarda ulaşılan başarının somut bir göstergesi olduğuna dikkati çekti.
Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin haberleşme kapasitesini üç kat artıracak TÜRKSAT 4A ve TÜRKSAT 4B haberleşme uydularının üretimiyle ilgili çalışmalara 2011 yılının Mart ayında başlandığını belirterek, şunları kaydetti:
"Mitsubishi Electric firmasıyla imzalanan sözleşmeye attığımız adımın üretimin bir bölümünü bugün tamamlamış bulunuyoruz. TÜRKSAT 4A ve TÜRKSAT 4B uydularımızın üretim faaliyetlerinin her aşaması, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımızın bir kuruluşu olan TÜRKSAT Başkanı ve mühendislerinin denetiminde yürütüldü. Halen televizyon yayınlarımız ve uydu haberleşme sinyallerimiz Avrupa'nın tamamının ve Asya'nın büyük bölümüne ulaşıyor. Bugün teslim törenini gerçekleştirdiğimiz TÜRKSAT 4A uydusu sayesinde televizyon yayınlarımız ve uydu haberleşme sinyallerimiziz, Afrika kıtasının da tamamına ulaşmış olacak."
Uydu 15 Şubat'ta uzaya fırlatılacak
Erdoğan, TÜRKSAT 4A uydusunun, Japonya'dan Kazakistan'daki fırlatma üssüne götürüleceğini ve proton roketiyle 15 Şubat 2014 tarihinde uzaya fırlatılacağını bildirdi.
Törende, daha sonra Başbakan Erdoğan, TÜRKSAT Genel Müdürü Özkan Dalbay ve Mitsubishi Genel Müdürü Kenichiro Yamanishi, plaket imzaladı.
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |