Online teslim: Ticari sırlar MİT denetiminde
Online teslim: Ticari sırlar MİT denetiminde
Bu twitlere üç yıl hapis
Bu twitlere üç yıl hapis
Arınç’tan dördüncü dönem sinyali
Arınç’tan dördüncü dönem sinyali
'Paralel' markası için 2 tescil başvurusu
'Paralel' markası için 2 tescil başvurusu
HABERLER>İŞTE GÜNDEM
17 Şubat 2014 Pazartesi - 08:50

Mehmet Cengiz, o ağır küfür için ne dedi?

'Milletin a...na koyacapız2 diyerek herkesin tepkisini çeken Mehmet Cengiz, açıklama yaptı...

Mehmet Cengiz, o ağır küfür için ne dedi?

Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, Star Gazetesi'ne konuştu.

Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, “O savcının adliye önünde bildiri okurken ki öfke ve kinini gördüm. O öfkeye baktığımda bu olanlara çok şaşırmıyorum. Bize ilişkin fezlekenin Emniyette örneği yok. Savcı bu dosyaların içeriğini rüyasında mı gördü” dedi. Malvarlığına hukuksuz bir şekilde tedbir konan, Türk milletine küfür ettiği öne sürülen Mehmet Cengiz, hakkındaki suçlamaları tek tek cevapladı. Cengiz şunları söyledi:

-Bugüne kadar neden suskun kaldınız?

Elbette söylemek istediğiniz çok şey oluyor. Avukatlarımızın telkini ile hukuk önünde konuşmadan, kamuoyu önünde konuşmamın doğru olmayacağını düşünmüştük. Geçen hafta  savcılıkta ifademi verdim. Bir karalama, itibarsızlaşma kampanyasına dönüşünce Türk halkına bir açıklama yapmak ertelenemez hale geldi. 36 yıllık iş hayatım boyunca ihtilal donemi dahil bütün hükûmetlerle çalıştım. Her hükümet değişikliğinde devlet tarafından detaylı incelendik ve hesap verdik. 36 yıl boyunca yaptığım işlerden bir ceza ödemedim. Bu işler birilerini rahatsız ediyorsa ve aleyhime yönlenmesine sebep oluyorsa, söyleyeceğim tek söz, ülkeyi sevmek bu mudur?

-Malvarlığınıza tedbir konduğunda neler hissettiniz?

İlk duygum büyük bir şaşkınlıktı. Türkiye’nin ve dünyanın en büyük bankalarıyla çalışıyorum. Bu itibarsızlaştırma sadece beni ve çalışanlarımı değil, uluslararası alanda Türk ekonomisini itibarsızlaştırmak anlamına gelir.

-Peki bu küfür meselesi nedir Mehmet bey?

O cümlelere baktığımızda elbette çok da hoşuma giden şeyler değil. Bunu hazırlayan ön yargılı kişilerin bile fezlekede ‘rakip firmaları kastetmektedir’ dedikleri bir konuşmayı diğerine ekleyerek, millete yönelik bir hakaret olarak sunmaları şahsımı kamuoyu önünde itibarsızlaştırma, hedef gösterme faaliyetinin bir parçasıdır.

-Medya ile ilgili konu da çok tartışıldı, o konu nedir?

Grubumuz büyük işler yaptığı için özellikle de enerji işlerinde hem üretim hem dağıtım işlerinde varız. Grubumuzun geniş kitlelere ulaşabilme özelliği ve iş geliştirme departmanımızın önerisiyle, medya işine girmeyi -maalesef- düşünmüş bulunduk. Önce Akşam grubuyla ilgilendik. Çukurova grubu ile ön anlaşmaları yaptık. TMSF’ye de 5.2 milyon TL ön ödeme yaptık. Danışmanlarımız ve avukatlarımız 4 aylık bir incelemeden sonra bunun uygun olmadığını ifade etti. Bu işin matematiği de kafama yatmadığı için vazgeçtim Daha sonra, yine iş geliştirme birimimizin teklifi ile başka bir medya grubu ile de ilgilendik. Tapelerde yayınlanan ifadeler bununla ilgilendiğimiz döneme aittir. Ancak, Zirve Holding bu medya grubu ile anlaşınca vazgeçtik. Kısaca söz konusu medya yapısına ilişkin, başlangıç ilgimiz haricinde bir rolümünüz olmamıştır.

Hukuk önünde boynumuz kıldan incedir. Hukuk sistemi kin ve öfkeyle hareket edemez. Adalet sisteminin davalıya düşmanlık etme yetkisi yoktur. Ama ben dosyayı başlatan savcının adliye önünde bildiri okurken ki görüntüleri seyrettim. Orda lisanına ve beden diline yerleşen o öfke ve kini gördüm. O öfkeye baktığımda bu olanlara çok şaşırmıyorum ama o öfke neyin öfkesi, onu işte anlayamıyorum.

Hukuk adamı, insanları mağdur etmek için de strateji uygulamaz. Yarım saatlik bir çalışma ile klasörlerin mührü dahi açılmadan verilen tedbir kararını hangi hukuk, vicdan ve ahlaki prensiple açıklayabilirsiniz? Bize ilişkin fezlekenin Emniyette örneği yok. Savcı bu dosyaların içeriğini rüyasında mı gördü? Çok merak ediyorum.

İhale eşittir suç değildir

-Bu süreç sizin yatırım kararlarınızı etkileyecek mi?

Hayır. Şahsen bu yaşadıklarımı bir mağduriyet olarak görsem de bütünüyle kişisel almıyorum. Bu ülkenin geleceğine inanan bir işadamıyım. Ve bu ülkeye karşı herkes gibi sorumluluklarım var diye düşünüyorum. Kastınız, teşebbüs cesaretimin kırılıp kırılmadığını sormaksa cevabım kesinlikle, hayır. Ama bu ülkede cari açık diye bir meselemiz varsa, artık müteşebbislerin her yüksek miktarlı ticari ilişkisini, ya da her ihaleyi, bunları takip etmeyi kirli bir şeymiş gibi sunma alışkanlığından vazgeçmeliyiz. İhale eşittir, suç anlayışı bu ülkeye yapılacak en büyük kötülüktür.

Tabii ki bu ihaleler soruşturmamalı anlamına da gelmez. Ama adil, şeffaf ve genel kamu menfaatlerini de koruyarak. Bu süreçte bir karar aldım. Biz arkadaşlarımızla tedbir kararının etkilerini değerlendirirken arkadaşlarımdan öğrendim ki, Avrupa’da, özellikle de Amerika’da bu konuları özel olarak inceleyen, Law and Economics kürsüleri varmış. Yani hukuk ve ekonomi ilişkisini araştıran öğreten birimler. Sanırım bu kültür bizim hukuk eğitimimizde yeterince ele alınan bir şey değil.

Hukuk ve Ekonomi Kürsüsü için destek

Bunun sonuçlarını yaşıyoruz. Ben de yaşadıklarımızdan çıkarttığımız dersle, bu konuda Türkiye’de, böyle bir kürsünün kurulmasını maddi anlamda desteklemek, sponsor olmak istiyorum. Tabi bu üniversiteler, hukuk fakültelerimizin de arzusu ile mümkün. Ben buradan ilan ediyorum. Bu konudaki bir bilimsel teşebbüse destek olmak istiyorum. Bunun Türkiye’de yerleşmesine katkım olursa, bu trafik kazasından yarına kalan bir kazanç sayacağım.

YORUMLAR
 Onay bekleyen 1yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Koç'a vergi incelemesi sürüyor
Gezi Parkı Eylemleri sonrasında Koç Grubu’nun enerji şirketleri hakkında ...
Soruşturmada Mehmet Cengiz ifade verdi
Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında kutular içinde bulunan paralarla ...
Doğuş, 150 Milyon Dolara orayı da aldı
Do­ğuş Tür­ki­ye­’nin en bü­yük et res­to­ran­la­rı zin­ci­ri­ni 150 mil­yon do­la­ra al­mış.
 
‘Abi abi’ demişler dev ihaleleri almışlar
Yolsuzluk kayıtlarının ortaya çıkardığı acı gerçekler
Havuzun zulası patladı gitti
Sabah-atv için havuza 20 milyon $ yatırması istenen Hayrettin Özaltın, ...
Halis Ağa otelini kime emanet etmiş?
Halis Toprak, Toprakbank borçlarını tasfiye için TMSF ile 'gayrimenkul ...
 
Ünlü müteahhidin kızına sahte etek
Gümrük Muhafaza Müdürlüğü'nün el koyduğu Chanel vurgunuyla ilgili soruşturma ...
İşadamlarının yüzde 10 itirafı
İşadamlarının komisyonla ihale alması kayıtlara girdi. Bakanla görüşen ...
Dinozorların yüzüne haykırmak için 17 yıl bekledim
TÜSİAD’daki konuşmasıyla gündeme damga vuran İshak Alaton, “Üyelikten ...
 
Erol  Demirbaş ve Şenol Demirbaş’tan İzmir’e dev yatırım
İŞ DÜNYASI
Erol Demirbaş ve Şenol Demirbaş’tan İzmir’e dev yatırım
Es Group patronu Erol Demirbaş İzmir'de yeni yatırım
İŞ DÜNYASI
Es Group patronu Erol Demirbaş İzmir'de yeni yatırım
Özbaş Dış Ticaret 5 milyon TL yatırım aldı
GENEL
Özbaş Dış Ticaret 5 milyon TL yatırım aldı
İhtiyaç kredisi faizleri yüzde 19 sınırına dayandı
FİNANS
İhtiyaç kredisi faizleri yüzde 19 sınırına dayandı
Malpas Hotel kaynıyor, çalışanlar iş bıraktı
GENEL
Malpas Hotel kaynıyor, çalışanlar iş bıraktı
Menderes'in hatırasına otel inşaatında son durum
EKONOMİ
Menderes'in hatırasına otel inşaatında son durum
Ülker'e Rekabet'ten kötü haber.....
İŞ DÜNYASI
Ülker'e Rekabet'ten kötü haber.....
Eyvah; dört ayda valizlerle 6.2 milyar dolar kaçırılmış!
FİNANS
Eyvah; dört ayda valizlerle 6.2 milyar dolar kaçırılmış!
Zeytinlik tartışmasının altından hangi büyük grubun arazisi çıktı?
İŞ DÜNYASI
Zeytinlik tartışmasının altından hangi büyük grubun arazisi çıktı?
‘Çöpe atılması gerekenleri askerlere veriyoruz’
EKONOMİ
‘Çöpe atılması gerekenleri askerlere veriyoruz’
Ana Sayfa Ekonomi İş Dünyası Gündem Finans Dünya Medya Spor Magazin
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�Yimİleti�Yim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva