Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olduklarını ve "imtiyazlı ortaklık"tan yana olduklarını yineledi.
Merkel, "Almanya-Fransa Buluşması" adı altında başkent Berlin'deki Potsdamer Platz meydanında düzenlenen bir etkinliğe Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Hans-Gert Pöttering ile birlikte katıldı.
Angela Merkel, başkanlığını yaptığı Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) gençlik kolu olan "Genç Birlik" tarafından düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, Almanya ve Fransa'nın güçlü bir Avrupa için birlikte çalıştı klarına vurgu yaparak, "Türkiye'yle imtiyazlı ortaklığa 'evet', AB üyeliğine 'hayır' diyoruz" dedi.
Merkel, AB'nin sürekli bir şekilde genişlemesinin ancak bu arada hareket kabiliyetini yitirmesinin anlamsız olduğunu söyledi.
Merkel, Avrupa ülkelerinin günümüzdeki sorunları ve krizleri tek başlarına aşacak durumda olmadıklarını, bu nedenle AB içinde birlikte çal ışmak zorunda olduklarını ve bunu da istediklerini belirterek, AB'nin komşularıyla olan ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla da Akdeniz Birliği'ni desteklediklerini kaydetti.
AB'nin bir yandan nasıl geliştirilmesi, diğer yandan da nasıl yenilenmesi gerektiğini düşünmek durumunda olduklarını belirten Merkel, bunu da ancak Hristiyan Demokratların gerçekleştirilebileceğini savundu.
Bu nedenle halktan da da Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy kullanmalarını isteyen Merkel, bunun Avrupa'nın geleceği açısından çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.
"Genç Birlik" Başkanı Philipp Messfelder, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'ye yönelik sert ifadeler kullanarak, "Avrupa'nın ortak değerler temelinde kurulmasını istiyoruz. Türkiye'nin burada yeri yok" şeklinde konuştu.
Messfelder, Sarkozy'ye de bu konudaki ortak tutumundan dolayı teşekkür etti.
Sarkozy ise, Merkel'i överek Fransa ve Almanya arasındaki iş birliğinin tüm AB için çok önemli olduğunu ve güçlü bir Avrupa istediklerini sö yledi.
Pöttering de, kısa bir selamlama konuşması yaparak, ortak Avrupa'nın önemine vurgu yaptı.
Etkinliğe katılan "Genç Birlik" üyelerinden biri de "Türkiye'yle ortaklığa evet, üyeliğe hayır" yazılı bir pankart taşıdı.
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |