Online teslim: Ticari sırlar MİT denetiminde
Online teslim: Ticari sırlar MİT denetiminde
Bu twitlere üç yıl hapis
Bu twitlere üç yıl hapis
Arınç’tan dördüncü dönem sinyali
Arınç’tan dördüncü dönem sinyali
'Paralel' markası için 2 tescil başvurusu
'Paralel' markası için 2 tescil başvurusu
HABERLER>GÜNDEM
24 Eylül 2013 Salı - 08:17

Merkel’in zaferi Türkiye için kötü haber

Angela Merkel, partisinin başındaki 3. seçimde oylarını yüzde 7, milletvekili sayısını 61 koltuk artırarak büyük bir zafer kazandı.

Merkel’in zaferi Türkiye için kötü haber

Angela Merkel, partisinin başındaki 3. seçimde oylarını yüzde 7, milletvekili sayısını 61 koltuk artırarak büyük bir zafer kazandı.

Hatta Almanya'da çok nadir rastlanan tek başına iktidar olmayı da teğet geçti. II. Dünya Savaşı'ndan sonra sadece Konrad Adenauer ve Helmut Kohl'ün başarabildiği 3. defa seçimleri kazanma rekoru Merkel'i şüphesiz Avrupa Birliği'nin en kuvvetli lideri konumuna getiriyor. Seçimlerden kuvvetlenerek çıkması, zaten son derece kötü giden Türkiye-AB ilişkileri açısından iyi haber değil. Türkiye’nin üyeliğine sıcak bakmayan Merkel'in geri adım atması beklenmiyor. 22. fasılın açılması da zor görünüyor.

Forbes Dergisi’nin dünyanın en etkili ikinci kişisi ve en etkili birinci kadını ilan ettiği Angela Merkel, partisinin başında 3. seçiminin oylarını yüzde 7, milletvekili sayısını 61 koltuk artırarak büyük bir zafer kazandı. Hatta seçim sonuçları açıklanmaya başladığında bir ara Almanya’da çok nadir rastlanan tek başına iktidar olmayı da teğet geçti. Almanya’da tek parti iktidarı en son 1957’de efsane başbakan Konrad Adenauer tarafından kurulmuştu.

II. Dünya Savaşı’ndan sonra sadece Adenauer ve Helmut Kohl’ün başarabildiği 3. defa seçimleri kazanma rekoru, Merkel’i şüphesiz Avrupa Birliği’nin (AB) en kuvvetli lideri konumuna getiriyor. 2008’de patlayan malî kriz, AB’nin yıldızını söndürürken, Merkel’in yıldızını parlattı. Birliğin diğer lokomotifi Fransa dahil, bütün Avrupa ciddi iktisadi sorunlar yaşarken Merkel, Alman ekonomisini ve siyasi desteğini tahkim etmeyi başardı. AB’nin itici gücü olarak adlandırılan Almanya-Fransa ikilisi artık yok, Almanya’nın istemediği hiçbir adım atılamıyor Brüksel’de.

Kemer sıkma siyasetinin en büyük destekçisi olan Merkel, Yunanistan, Portekiz ve İspanya gibi ülkelerde ‘nefret’ objesine dönüşürken, Türkiye’nin müstakbel AB üyeliğine ilişkin olumsuz tavrı ile  de Ankara’nın hazzetmediği siyasi bir figür haline geldi. Merkel ile Erdoğan’ın ‘kimyalarının’ uyuşmadığı artık sır değil.

2005’te başbakan olduktan sonra Türkiye için imtiyazlı ortaklığı savunan Merkel son derece tutarlı bir siyasetçi. Patronu Kohl gibi o da “Türkiye’yi seviyorum ama dışarıda seviyorum.” diyor. Seçimlerden kuvvetlenerek çıkması, zaten son derece kötü giden Türkiye-AB ilişkileri açısından iyi haber değil.

Hükümet kurarken koalisyon ortağına muhtaç olsa da Merkel’in Türkiye siyasetinde geri adım atmasını kimse beklemiyor. Zira seçimlerden dolaylı da olsa Türkiye siyaseti için teyit de almış oluyor. Eğer büyük koalisyona giderek Sosyal Demokratlara dışişleri bakanlığını verirse, Merkel’in Türkiye siyasetinde kötüye gidiş beklenmiyor ancak daha küçük bir parti olan Yeşiller’le hükümeti kurmaya karar verirse dışişleri bakanlığını kendi partisinde tutabilir.

Avrupa Parlamentosu’nun tek Türk asıllı Alman milletvekili olan Sosyal Demokrat İsmail Ertuğ’a göre Merkel’in seçimlerden kuvvetlenerek çıkması, Türkiye-AB ilişkileri açısından olumlu değil. Merkel’in Türkiye siyasetinde dürüst olduğuna işaret eden Ertuğ, Almanya’nın tavrını değiştirmesini beklemediğini, Sosyal Demokrat ya da Yeşiller’in koalisyona girmesi durumunda bile “mucize” olmayacağını kaydetti.

22. FASLIN AKIBETİ NE OLACAK?

3 yıl aradan sonra haziran sonunda açılması beklenen 22. fasıl görünürde Gezi Parkı, esasta Alman seçimleri yüzünden ertelenmişti. AB, genişleme tarihinde benzeri olmayan bir karar alarak, faslın resmen açıldığını ancak fiilen 16 Ekim’de açıklanacak ilerleme raporunda bakıldıktan sonra müzakerelere başlanmasını kararlaştırmıştı. Ertuğ, Merkel’in kuvvetli kazanmasının ardından 22. faslın açılacağından pek ümitli değil. “Gezi Parkı olmasaydı da 22. faslı engellemek için bahane bulacaklardı. İfade etmek için erken olsa da ben faslın açılacağını sanmıyorum.” diyor. Ankara ise, Alman seçimlerinden sonra bir bahane kalmadığını düşünüyor ve 22. faslın 22 Ekim’deki Dışişleri Bakanları toplantısında açılmasını bekliyor.

22. faslın engellemelerle karşılaşmasına içerleyen AB Bakanı Egemen Bağış, seçimlere giden Merkel’i uyararak, Türkiye’yi malzeme olarak kullanan eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’yi hatırlatarak, “Daha önce de bu malzemeyi kullanmaya kalkan Sarkozy’nin sonu pek hayırlı olmadı.” demişti. Kehanet bu defa tutmadı.

Selçuk Gültaşlı/Zaman

YORUMLAR
 Onay bekleyen 1yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gül'e Obama’dan yine randevu yok
Cumhurbaşkanı Gül bugün ABD yolcusu, Obama’dan yine randevu yok. Obama yerine Biden
Amerikayı sarsan saldırı: 13 ölü
ABD'nin başkenti Washington'da donanmaya ait binada düzenlenen silahlı ...
Obama: Ailem Suriye'ye operasyona karşı
Obama , PBS ve NBC televizyon kanallarına verdiği mülakkatta eşinin Suriye ...
 
Çinli gazetecinin sorusuna çok sinirlendi
Cenevre'de bulunan Davutoğlu, Çinli bir gazetecinin sorusuna Türkiye'deki ...
Suriye'de kimyasal katliam: 280 ölü
Suriye'de düzenlenen kimyasal saldırıda 280 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
Beyaz Saray’dan Erdoğan’a sert yanıt
Başbakan Erdoğan’ın, “Mısır’daki darbenin arkasında İsrail var” sözlerine ABD’den yanıt gecikmedi.
 
Hillary dizi oldu kızdırdı
CNN ve NBC’nin Demokratlar’ın müstakbel başkan adayı Clinton hakkında ...
Almanya ile casus krizi
Türkiye, İran’ın James Bond’unu Almanya’ya iade etmekten son anda vazgeçince ...
Cem Uzan’ın hamisi Sarkozy’nin bakanı çıktı
Fransız dergisi Le Canard Enchaine, eski İçişleri Bakanı Caude Gueant’ın, ...
 
Erol  Demirbaş ve Şenol Demirbaş’tan İzmir’e dev yatırım
İŞ DÜNYASI
Erol Demirbaş ve Şenol Demirbaş’tan İzmir’e dev yatırım
Es Group patronu Erol Demirbaş İzmir'de yeni yatırım
İŞ DÜNYASI
Es Group patronu Erol Demirbaş İzmir'de yeni yatırım
Özbaş Dış Ticaret 5 milyon TL yatırım aldı
GENEL
Özbaş Dış Ticaret 5 milyon TL yatırım aldı
İhtiyaç kredisi faizleri yüzde 19 sınırına dayandı
FİNANS
İhtiyaç kredisi faizleri yüzde 19 sınırına dayandı
Malpas Hotel kaynıyor, çalışanlar iş bıraktı
GENEL
Malpas Hotel kaynıyor, çalışanlar iş bıraktı
Menderes'in hatırasına otel inşaatında son durum
EKONOMİ
Menderes'in hatırasına otel inşaatında son durum
Ülker'e Rekabet'ten kötü haber.....
İŞ DÜNYASI
Ülker'e Rekabet'ten kötü haber.....
Eyvah; dört ayda valizlerle 6.2 milyar dolar kaçırılmış!
FİNANS
Eyvah; dört ayda valizlerle 6.2 milyar dolar kaçırılmış!
Zeytinlik tartışmasının altından hangi büyük grubun arazisi çıktı?
İŞ DÜNYASI
Zeytinlik tartışmasının altından hangi büyük grubun arazisi çıktı?
‘Çöpe atılması gerekenleri askerlere veriyoruz’
EKONOMİ
‘Çöpe atılması gerekenleri askerlere veriyoruz’
Ana Sayfa Ekonomi İş Dünyası Gündem Finans Dünya Medya Spor Magazin
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�Yimİleti�Yim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva