Dolar ve faiz sabah saatlerine göre düşüşe geçti. Serbest piyasada dolar düne göre 0.1 YKr'lik artışla 1.4680 YTL'den, euro ise 0.4 YKr artışla 1.8640 YTL'den satılıyor. Bankalararası piyasada dolar 1.4600-1.4700 YTL aralığında hareket ediyor. Uluslararası piyasada euro/dolar paritesi 127.05 sent, faiz ise yüzde 20.30 bileşik seviyelerinden işlem görüyor.
Borsa, genel itibariyle satış ağırlıklı ve sıkışık seyirli bir gün geçirdi. Yurtdışı piyasalarındaki seyre ve ABD'den gelecek olan ÜFE verilerine odaklanan endeks, yatay seyrini saat 15:30'a kadar sürdürdü. Bu saatte açıklanan ABD ÜFE verileri beklentilerin altında gerçekleşti. ÜFE yüzde 0.1 arttı (beklenti yüzde 0.2 artış) ve çekirdek ÜFE; 0.4 azaldı (beklenti yüzde 0.2 artış). Beklentilerden daha iyi gelen ABD ÜFE verisi ile bono ve borsada alım gelirken, dolar bir miktar geriledi. Verilerin etkisiyle yurtdışı piyasalardaki düşüşler bir miktar azaldı.
Bu gelişmelerin etkisiyle 213 puan değer yitirdiği birinci seansın ardından ikinci yarıda alıcılı seyre geçen endeks, en yüksek 38435'i gördü. 2. seansın son dakikalarına kadar temkinli seyrini sürdüren endeks, günü 99.23 puanlık (yüzde 0.26) artışla 38345.10 değerinden tamamladı. Gerçekleşen işlem hacmi ise yaklaşık 1.056 milyon YTL olarak gerçekleşti.
Bir aracı kurum yetkilisinin İMKB'ye ilişkin değerlendirmesi ise şöyle oldu:
"ISCTR, GARAN, KOZAD, ECILC ve DOHOL hisselerinin hareketli olduğu göze çarptı. Döviz piyasasında Dolar 1,4675 ve Euro 1,8635 YTL oldu. Hisse senetleri piyasasında güne sıkışık seyirli açılış yapıldı ve ABD'de açıklanacak olan enflasyon dataları beklendi. TBMM, AB Uyum Yasaları ile ilgili olağanüstü toplandı. ABD'de ise Ağustos ÜFE'si % 0,1 (beklenti % 0,2) ve çekirdek üretici %-0,4 (beklenti % 0,2) düzeyinde açıklandılar. Beklentilerden olumlu gelen datalar borsada zayıf ta olsa tepki alımları yarattı.
FED'in faiz artırım kararı almasını beklemediğimiz 20 Eylül'deki FOMC Toplantısı takip edilecektir. Ekonomik durgunluğun sürmesi durumunda FED'in faiz artırmaması beklenebilir. AB konusundaki ilerlemeler piyasaları meşgul edecektir. 19 Eylül'de olağanüstü toplanan meclisin AB Uyum Paketi'ndeki 9 yasa tasarısı ve teklifi 1 Ekim'e dek çıkartması hedefleniyor. Bu arada Türkiye'de açıklanacak olan enflasyon dataları faiz artırım süreci açısından belirleyici olacaktır.
Kısa-orta ve uzun vade açısından bakıldığındaysa cari açığın seyri, Ekim başında gelecek olan İMF heyeti ve 8 Kasım'da açıklanacak olan AB İlerleme Raporu, Aralık ortasındaki AB Zirvesi, Nisan-Mayıs 2007'deki cumhurbaşkanlığı seçimi ve nihayet Kasım 2007'de olması beklenen genel seçimler ise piyasaların önceden fiyatlayacağı konular olacaktır."
Dolar ve faiz hafif gevşedi
ABD ÜFE verilerinin etkisiyle dolar ve faiz hızlı bir düşüş yaşamasa da gevşeme eğilimine girdi. Saat 16:25 itibariyle serbest piyasada dolar düne göre 0.1 YKr'lik artışla 1.4680 YTL'den, euro ise 0.4 YKr artışla 1.8640 YTL'den el değiştiriyor.
Bankalararası piyasadaki dolar kotasyonlarında alışta en düşük fiyat 1.4600 YTL, en yüksek fiyat 1.4630 YTL, satışta en düşük fiyat 1.4680 YTL, en yüksek fiyat 1.4700 YTL seviyesinde bulunuyor. Uluslararası piyasada euro/dolar paritesi şu sıralarda 1.2700-1.2710 aralığında seyrediyor.
İMKB Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarı'nda işlem gören 16 Temmuz 2008 vadeli tahvil bugüne valörlü işlemlerde düne göre 0.29 puanlık artışla yüzde 20.38 bileşikten kapanırken, yarına valörlü işlemlerde 0.21 puanlık artışla yüzde 20.30 bileşikten işlem görüyor. Söz konusu tahvil dün aynı güne valörlü işlemlerde yüzde 20.14 bugüne valörlü işlemlerde ise yüzde 20.09 bileşikten işlem görerek kapanmıştı.
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |