Torba Kanun’da bulunan ve internet erişimine ilişkin yeni yasaklar içeren yasa tasarısı dün TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.
Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) geniş yetkiler veren yasasıyla ilgili tartışmalar üzerine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Köşk’e çağırarak bilgi aldığı CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, “Asıl amaç sansür getirmektir. Devlet intenetle ilgili bir düzenleme yapamaz” dedi. Aksünger yeni internet yasasını şöyle anlattı: “Kimsenin bu yasal düzenlemeyi gerektirecek bir mağduriyeti yok. Amaç belli, Gezi olayları, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu ve bundan sonra oluşacak benzeri olaylarda tapelerin, belgelerin yayınlanmasını engellemek
RÜŞVET BELGESİ ÖZEL HAYAT MI
Diyelim ki birisi TİB başkanını arayacak veya mesaj gönderecek, özel hayatıyla ilgili belgeler yayınlandığını söyleyecek. TİB başkanı siteyi kapatacak ister doğru olsun ister olmasın. Peki rüşvetle ilgili belge, yolsuzluk belgeleri özel hayat mıdır? Hangi suç unsuru olursa olsun TİB başkanı devreye giriyor. Özel hayatın ihlali konusunda TİB’e 4 saat içinde kapatma yetkisi veriliyor. TİB başkanının mahkeme kararlarına itiraz hakkı var ama mahkemenin TİB başkanına itiraz hakkı yok.
Bütün vatandaşların dataları (fişlenme) bir yıl ila iki yıl arasında bir yerlerde depolanacak. Devlet istediği zaman bunları alacak. Bu yasa ile birlikte haberleşme özgürlüğünün önüne engel konuluyor. O engeli aşmak isteyene de ben seni fişliyorum diyor.”
İŞTE 10 MADDEDE İNTERNET SANSÜRÜ
TBMM Genel Kurulu’nda bir hafta boyunca görüşülen Torba Yasa içinde bulunan internet erişimi ile ilgili maddeler Meclis’te kabul edildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onaylaması halinde yasanın neden olacağı yasaklar özetle söyle:
1- Anahtar kelimelerle “uygunsuz içerik” belirlenip sayfa kaldırılabilecek.
2- Sansür, URL adresi tabanlı yapılabilecek.
3- Yer sağlayıcı yurtdışındaysa bile erişim engellenebilecek. DNS değiştirerek bir siteye girilemeyecek.
4- Hakimler, 24 saat içinde sansür kararı verebilecek. “Zararlı” içerik çıkarılmazsa, 500-1.000 TL arasında günlük para cezası kesilecek.
5- Hosting firmaları her kullanıcının izini sürebilecek. Her kullanıcının internetteki faaliyeti kayda alınarak bir-iki yıl saklanacak.
6- TİB başkanına internet sitesi erişim engelleme yetkisi verilecek.
7- Birliğe gönderilecek olan “erişimin engellenmesi kararı” 4 saat içinde uygulanmak zorunda.
8- Erişim sağlayıcı firmalar, kullanıcıların hangi sitelere girdiğini kaydedip 2 yıl boyunca saklayacak.
9- Bilgisayar ve akıllı telefonlardan internete bağlanan 34 milyon kullanıcı tek tek fişlenecek.
10- İnternetteki içerikler sayfa bazında da engellenebilecek.
Türkiye yasakçı Çin ile aynı seviyede
STEFAN FÜLE: İNTERNET YASASI CİDDİ ENDİŞELER YARATIYOR
Avrupa Komisyonu dünkü toplantısında Türkiye’deki internet yasasını tartıştı. AB Komisyonu’nun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Stefan Füle’nin sözcüsü Peter Stano “Kararın Avrupa standartları seviyesine çekilerek tekrar düzenlenmesi gerekiyor” dedi. Füle de “İnternet yasası ciddi endişeler yaratıyor. Kamuoyunun ihtiyacı olan daha fazla şeffaflık ve bilgi, daha az kısıtlama” tweetini attı.
SCHULZ SERT ÇIKTI
Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz Twitter ’da tepki gösterdi. Schulz, kanunun “geri bir adım” olduğunu belirtti. Schulz, Türkiye’de basın hürriyetine ilişkin sorunlara işaret ederek “Hükümetin internet üzerindeki kontrolünü artıran kanunun Meclis’ten geçmiş olması zaten boğucu olan basın hürriyeti ortamı açısından bir geri adımdır” dedi.
ORWELL’IN 1684’Ü GİBİ
Fransız haber ajansı AFP, yasayı “Başbakan Erdoğan’ın bilgiye erişim özgürlüğü ve araştırmacı gazeteciliğe son saldırısı” olarak nitelendirdi. Haberde, 2007 yılında çıkarılan yasa ile Türkiye’nin, Google raporuna göre zaten internete en ağır sansürü uygulayan Çin ile aynı şeffaflık puanına sahip olduğu belirtildi. AFP ’ye konuşan Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Yaman Akdeniz, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) verilen yetkileri “Orwell tarzı” diye nitelendirdi. İngiliz romancı George Orwell, “1984” adlı romanında devletin vatandaşlarını sürekli takip altında tutması ve düşüncelerini kontrol etmesini anlatıyordu.
İNTERNETE DARBE
İtalyan gazetelerinde yasayla ilgili “Türkiye’de internete darbe” nitelendirmesi dikkat çekti.
Corriere Della Sera gazetesi haberi “Türkiye’de internet susturuldu” manşetiyle verirken sosyal medyada en aktif ülkeler arasında bulunan Türkiye’de bu tip bir yasayla muhalif seslerin susturulmaya çalışıldığı belirtildi. Repubblica gazetesi ise Türkiye’nin bu yasayla birlikte internet ve basın özgürlüğünde yasakçı Çin rejimi ile aynı seviyeye gerilediğine değindi.
İsviçre birinci kanalı da değişikliği ilk haber olarak duyurdu. Haberde yasa değişikliğe AGİT’ten uyarı geldiği bildirildi.
Cumhurbaşkanı yasayı iade etsin
İNTERNET Yayıncıları Derneği Genel Başkanı Tayfun Sırman, özel hayatın gizliliğinin ihlali gerekçesiyle doğrudan Telekomünikasyon İletişim Başkanı’nın emriyle internet yayınlarının durdurulabilmesini içeren maddeyle ilgili yazılı açıklama yaptı: “Yargı by-pass edilerek yasaklamalar TİB’in keyfiyetine teslim edildi. Dünya sıralamasında Suudi Arabistan, Çin, İran ve Vietnam gibi ülkelerle birlikte yer aldığımız ‘İnternet Düşmanları’ sıralamasında üst basamaklara tırmanıyoruz.”
TGC: TİB’E SINIRSIZ YETKİ
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü yasayı Meclis’e iade etmeye çağırdı: “Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) dünyada eşi benzeri görülmemiş yetkiler verilmektedir. TİB tüm içerik sağlayıcılardan hiçbir sınırlama olmaksızın bilgi isteyebilecek, içerik sağlayıcılar da TİB’in istediği tedbirleri uygulama yükümlülüğü altında olacaktır.”
EVREN’E RAHMET OKUTUR
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise şunları söyledi: “Bu hükümet ‘3Y ile mücadele edeceğiz’ dedi. Yolsuzluk, yoksulluk, yasaklarla mücadele edeceğim dedi. Kenan Evren de 12 Eylül’de pek çok yasak getirdi. Bu Kenan Evren’e rahmet okutuyor.”
Eylem çağrısı yapıldı
İnternet sansürüne karşı daha önce 18 Ocak’ta eylem düzenleyen Sayfalar Ortak Platformu 8 Şubat’ta herkesi tekrar eyleme çağırdı. Platform 18 Ocak’ta da bir çok kentte meydanlara çıkma çağrısı yapmıştı. Öte yandan yasakla ilgili Twitter’da çok sayada mesaj paylaşıldı:
@PelinBatuRevnak : sansürle hayatımız daha da özgürleşecekmiş...böyle buyurmuş bakanımız...
@MuzoChe : Kızlı-erkekli evime, saat kaçta ne içeceğime, sokaktaki kardeşime, ne düşüneceğime, ne yazacağıma.. hayatıma dokunma!
@errdemglr: ”Değişim rüzgarları estiğinde aptallar duvar örer, akıllılar yel değirmeni yapar.”
@sakine_oz : #internetimedokunma İnternet sansürünü bırakın, toplumun gerçek sorunlarına bakın! Ülkemin kadınları,çocukları için.
@mustafagns06: Seçimler öncesi, internete sansür yasasının ‘zamanlaması manidar’!
@MrOmur94: istediğim siteye girerim niye merak ediyorsun/engellemeye çalışıyorsun?
@Atalayisli: Bu isler bu cağda yasakla tuzakla karartmayla cözümlenemez...
@_AYSUNKARA_ : İnternet kapanırsa yazacak çok duvar var;onlarıda mı yıkacaksın?
@bayangvrck :Sen interneti kapatırsan bizde derdimizi sokaklara yazarız
@Artemiiiss : internetin kapatılmasını çocuklar için diye sizi kandırmasınlar. Öyle olsaydı o çocuk çuvalda olmazdı!
Ulaştırma Bakanı ile sürpriz görüşme
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, internet yasakları yasasının Meclis’ten geçmesi üzerine yaşanan tepkilerin ardından dün Çankaya Köşkü’nde gerçekleştireceği görüşme programına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ı da ekledi. Elvan, Cumhurbaşkanı’na yasayla ilgili bilgi verdiğini söyledi. Görüşmesinin ardından yasayla ilgili açıklama yapan Elvan şunları söyledi: “Diyelim ki birimizin kişilik haklarının ihlal edildiğini düşündük. Bu durumda kişi doğrudan doğruya mahkemeye başvurabilecek. Mahkeme duruşma yapmaksızın 24 saat içerisinde kararını verecek. Bu karar doğrudan erişim sağlayıcıları birliğine gönderilecek ve birlik kararı 4 saat içerisinde uygulamaya koyacak. Gelelim özel hayatın gizliliğine. Herhangi birisinin bir videosu çekildi. O kişi TİB’e başvuracak, TİB bu başvuruyu erişim sağlayıcıları birliğine gönderecek. Birlik de 4 saat içerisinde bunu durduracak. Mahkeme de kararını 48 saat içinde verecek.
Taraf
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |