Online teslim: Ticari sırlar MİT denetiminde
Online teslim: Ticari sırlar MİT denetiminde
Bu twitlere üç yıl hapis
Bu twitlere üç yıl hapis
Arınç’tan dördüncü dönem sinyali
Arınç’tan dördüncü dönem sinyali
'Paralel' markası için 2 tescil başvurusu
'Paralel' markası için 2 tescil başvurusu
HABERLER>İŞTE GÜNDEM
19 Şubat 2014 Çarşamba - 08:25

Yöneticilerin büyüme beklentisi yüzde 50 azaldı

200 yönetici ile yapılan anket, piyasayı yakından ilgilendiren eğilimleri ortaya koydu

Yöneticilerin büyüme beklentisi yüzde 50 azaldı

A.T. Kearney’in anketi, yöneticilerin büyümeye dair beklentilerini ortaya koyuyor. Anket, ocak ayının son 3 haftasında yapıldı ve 3 Şubat 2014’te tamamlandı. Türkiye’de 200 yöneticinin katıldığı anketin bulguları, 50 yönetici ile yüz yüze yapılan görüşmelerle desteklendi. Alınan cevaplar 2011’de yapılan ve birebir aynı olan anketin cevapları ile karşılaştırıldı. A.T. Kearney, bu yaklaşım ile Türkiye’deki üst düzey yöneticilerin iki farklı zaman dilimindeki (2011’in hızlı ekonomik büyüme ortamı ve 2014’ün küresel ve yerel değişken piyasa ortamı) fotoğraflarını çekti.

Şirketlerimiz artık küçük sürat motorları değil

A.T. Kearney Türkiye Yönetici Ortağı Michael Weiss’in verdiği bilgilere göre, şirket yöneticileri ile yapılan görüşmelerde, değişken makroekonomik ortamın ne kadar süreceği ve etkisinin ne kadar olacağı konusundaki endişelerin geleceğe bakış açısından stres seviyesini artırdığı görülüyor. Türkiye’deki üst düzey yöneticiler, geçmişin zorlu pazar koşullarında edinilen deneyimler ve güçlü bankacılık ve finans sektörüne dayanarak kendilerini güçlü hissetmelerine rağmen; küresel piyasalardan da etkilenen yerel piyasalardaki yüksek belirsizlik altında karar alma açısından kendilerini baskı altında hissediyor. Weiss, “Ayrıca geçmiş yıllardaki hızlı büyüme ile edinilen büyüklükler nedeniyle de şirketler artık bir “küçük sürat motoru” gibi çevik hareketlerle yönlerini değiştiremiyorlar. Bunun yanı sıra, Türkiye dışındaki pazarlar hızla değişiyor ve kritik sektörlerin direkt veya dolaylı olarak gelecek planlamalarına yön verirken, büyüme fırsatları da sunuyorlar” yorumu yaptı.

Anket, A.T. Kearney’nin farklı bir çalışması olan ve Avrupa’daki 1200 şirketin geçmiş yıllardaki değişken pazar dinamikleri süresince yaşadıkları zorlukları analiz eden çalışma ile de karşılaştırıldı. 

Sonuçlar Türkiye’deki firmaların öne çıkan iki konuda birbirlerine yakınlaştıklarını gösteriyor:

-2011’le karşılaştırılınca, katılımcıların % 60’ından fazlasının önümüzdeki 5 yılda yıllık %10’dan fazla büyüme beklentisi ile uzun dönemdeki iyimserliğin korunduğu görülüyor. Fakat kısa dönemdeki iyimserlik, son 3 haftada bütün sektörlerde azaldı: Anketin başında ve sonunda toplanan cevaplar karşılaştırıldığında beklenen büyüme oranlarının neredeyse yarı yarıya azaldığı görüldü.

-2011 yılında şirketinde büyüme beklemeyen yönetici yokken, 2014’te %8’lik bir kesim, yıllık %5’in altında büyüme öngörüyor.

-Katılımcıların üçte ikisinden fazlası hala iyimser. Şirketinin %20’den fazla büyümesini bekleyen yöneticilerin oranı %19’dan %21’e çıkmış. %15-%20 büyüme öngörenlerin oranı ise %33’ten %19’a gerilemiş.

Türbülansa yönelik kısa dönemli aksiyon alınıyor

Çoğu yönetici büyüme önündeki engellerin mevcut değişken piyasa yapısından kaynaklandığını düşünüyor. Yönetici ajandaları da uzun dönemde etki yaratacak ve hemen atılması gereken cesur adımlar yerine çoğunlukla türbülansa yönelik kısa dönemli ve doğaçlama aksiyonlara odaklanıyor. A.T Kearney bu noktada, bu tip doğaçlama kararların tutarlı bir şekilde organize edilmemesi halinde takip eden büyüme döneminden pay almayı geciktirdiğini vurguluyor.

Satın alma ve birleşme beklentilerinde düşüş var

Büyüme beklentilerine ilişkin olarak, en azından orta vadede iyimserlik korunuyorsa da, büyümeyi gerçekleştirmeye yönelik tercih edilen yaklaşımlarda 2011 yılına göre gözle görülür değişiklikler var.

- 2014 sonuçları, birleşme ve satın almalardansa organik büyümeye eğilimin arttığını gösteriyor.

- Bu paradigma kaymasındaki en önemli sebep şirketlerin, pazardaki yatırım kısıtlarına yönelik artan kaygıları. A.T Kearney bu sonucu, diğer pazarlarla karşılaştırıldığında, Türkiye’deki birleşme ve satın alma pazarının, ekonomik ani yükseliş ve düşüş zamanlarında bir büyüme gereci olarak halen tam anlamıyla kullanılmadığının bir göstergesi olarak yorumluyor. 

Daha sıkı çalışmak yeterli mi?

- Birçok şirketin mevcut satış kanallarını daha verimli kullanmak ve mevcut operasyonları genişletmek gibi kurum içi büyüme fırsatlarının meyvelerini toplamaya odaklandıkları görülüyor.

- Katılımcıların yaklaşık %70’i, şirket büyürken süregelen organizasyonel dönüşümün, ajandalarında organik büyümeyi destekleyecek bir konu olduğunu belirtmiş.

- A.T Kearney bu noktada bu süreci yaşayan diğer pazarlardan çıkardığı dersleri paylaşıyor: Değişken piyasa koşullarına önlem olarak çalışan sayısının hızla azaltılması gibi aksiyonların kar-zarar cetvelinde etkisini göstermesiyle birlikte, uzun vadeli organizasyon stratejisi motivasyonunda kayıplar görülebilir. Hatalı bir diyet uygulamadaki gibi, kısa vadeli çözümleri uyguladıktan sonra uzun vadedeki sonuçları değerlendirmeyen şirketler, kurumsal kültür üzerinde olumsuz yan etkiler yaşamakla kalmayıp (yeniden yapılanma sonrası eksik yönetişim modelleri, yetenekli iş gücünün yanlış tahsisi ve yeterince birleşmemiş organizasyon yapısı) aslında yalnızca öteledikleri bir kar marjı erimesine doğru yol alırlar.

Özlem Ermiş Beyhan/Dünya

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mehmet Cengiz ‘havuz’ için Meclis’e de gitmiş
Sabah ve atv Yolsuzluk Fezlekesi’nde geçen 630 milyon dolarlık havuzla ...
Mehmet Cengiz, o ağır küfür için ne dedi?
'Milletin a...na koyacapız2 diyerek herkesin tepkisini çeken Mehmet Cengiz, açıklama yaptı...
Koç'a vergi incelemesi sürüyor
Gezi Parkı Eylemleri sonrasında Koç Grubu’nun enerji şirketleri hakkında ...
 
Soruşturmada Mehmet Cengiz ifade verdi
Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında kutular içinde bulunan paralarla ...
Doğuş, 150 Milyon Dolara orayı da aldı
Do­ğuş Tür­ki­ye­’nin en bü­yük et res­to­ran­la­rı zin­ci­ri­ni 150 mil­yon do­la­ra al­mış.
‘Abi abi’ demişler dev ihaleleri almışlar
Yolsuzluk kayıtlarının ortaya çıkardığı acı gerçekler
 
Havuzun zulası patladı gitti
Sabah-atv için havuza 20 milyon $ yatırması istenen Hayrettin Özaltın, ...
Halis Ağa otelini kime emanet etmiş?
Halis Toprak, Toprakbank borçlarını tasfiye için TMSF ile 'gayrimenkul ...
Ünlü müteahhidin kızına sahte etek
Gümrük Muhafaza Müdürlüğü'nün el koyduğu Chanel vurgunuyla ilgili soruşturma ...
 
Erol  Demirbaş ve Şenol Demirbaş’tan İzmir’e dev yatırım
İŞ DÜNYASI
Erol Demirbaş ve Şenol Demirbaş’tan İzmir’e dev yatırım
Es Group patronu Erol Demirbaş İzmir'de yeni yatırım
İŞ DÜNYASI
Es Group patronu Erol Demirbaş İzmir'de yeni yatırım
Özbaş Dış Ticaret 5 milyon TL yatırım aldı
GENEL
Özbaş Dış Ticaret 5 milyon TL yatırım aldı
İhtiyaç kredisi faizleri yüzde 19 sınırına dayandı
FİNANS
İhtiyaç kredisi faizleri yüzde 19 sınırına dayandı
Malpas Hotel kaynıyor, çalışanlar iş bıraktı
GENEL
Malpas Hotel kaynıyor, çalışanlar iş bıraktı
Menderes'in hatırasına otel inşaatında son durum
EKONOMİ
Menderes'in hatırasına otel inşaatında son durum
Ülker'e Rekabet'ten kötü haber.....
İŞ DÜNYASI
Ülker'e Rekabet'ten kötü haber.....
Eyvah; dört ayda valizlerle 6.2 milyar dolar kaçırılmış!
FİNANS
Eyvah; dört ayda valizlerle 6.2 milyar dolar kaçırılmış!
Zeytinlik tartışmasının altından hangi büyük grubun arazisi çıktı?
İŞ DÜNYASI
Zeytinlik tartışmasının altından hangi büyük grubun arazisi çıktı?
‘Çöpe atılması gerekenleri askerlere veriyoruz’
EKONOMİ
‘Çöpe atılması gerekenleri askerlere veriyoruz’
Ana Sayfa Ekonomi İş Dünyası Gündem Finans Dünya Medya Spor Magazin
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�Yimİleti�Yim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva