1 milyar dolarlık vurgunun ayrıntıları ortaya çıktı

Yabancı bir saadet zincirinden uyarlanarak 'Smart Trade Coin' sistemiyle 4 yılda 40 bin kişiden toplam 1 milyar dolar vurgun yapan organize suç örgütüyle ilgili yeni detaylara ulaşıldı. Dolandırıcılık örgütünün yeni üyelerini kampa aldığı ve sertifika verdiği ortaya çıktı.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Ankara merkezli 21 ilde 'Smart Trade Coin' adlı sözde kripto varlık alım/satım platformu üzerinden dolandırıcılık yaptığı belirlenen organize suç örgütüne operasyon düzenlendi.

Yüksek kazanç vaadiyle uluslararası saadet zinciri oluşturduğu tespit edilen şebekenin bu yöntemle 1 milyar dolarlık vurgun gerçekleştirildiği belirlendi.

Sabah'tan Ömer Çetin'in haberine göre vatandaşı soyup soğana çevirmek amacıyla kurulan 'Smart Trade Coin' uluslararası saadet zincirinin detayları ortaya çıktı.

Ankara Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 'Smart Trade Coin' üzerinden vurgun gerçekleştiren organize suç örgütünü mercek altına aldı.

Siber polisinin 2 yıl süren soruşturmasında ilk olarak belirlenen 3 bin şüpheli üzerinde yapılan detaylı çalışması sonucunda 127 kişilik ana kadro ortaya çıkarıldı.

Ankara İl Emniyet Müdürlüğü yürüttüğü soruşturma hakkında; Ticaret Bakanlığı, MASAK, Gelir İdaresi Başkanlığı ve bankalara bilgi geçti.

SMART TRADE COİN NEDİR?

Organize suç örgütünün yurt dışında faaliyet gösteren 'Smart Trade Coin' sistemini Türkiye'ye uyarladıkları tespit edildi.

Örgüt, sistemi 2017-2021 yılında aktif şekilde kullandıkları ortaya çıktı. Smart Trade Coin sistemine dahil olacak kişiler için paket sistemi getirdikleri ve aylık yüzde 30 kazanç vaadinde bulundukları belirlendi.

Söz konusu paketler için ücret alınmasının gerekçesi "Sistem bir robot yazılımla çalışıyor. Robot 7/24 sizin adınıza çalışıyor. Yatırdığınız para, kripto para piyasasında değerlendiriliyor.

Sizin adınıza alım-satım yapılıyor" şeklinde açıklamada bulundu. Para aktarılacak olan kişilere ise; 3'üncü şahıslar üzerine açılan banka hesapları gönderildi.

ULUSLARARASI SAADET ZİNCİRİ OLUŞTU

Sisteme dahil olanların özellikle kamu kurum ve kuruluşlarından olan kişilerden seçtikleri ve ileriki süreçte şikayetçi olmamalarının önüne geçtikleri tespit edildi.

Sistem, yeni üye kazandırana daha fazla kazanç vaat ettiği için herkes çevresindekileri para yatırmaya teşvik etti. Sisteme dahil edilen kişi sayısı arttıkça kazanç da katlandı.

Türkiye'nin hemen her ilinde yürütülen faaliyet sonrası 40 bine yakın kişiden para toplandı. Avrupa ülkesinde yaşayan Türkler de para kaptırdığı belirlendi.

Türkiye'nin yanı sıra başka birçok ülkede yürütülen faaliyet sonrası paralar kripto borsası üzerinden yurt dışına aktarıldığı tespit edildi.

SABAH SERTİFİKAYA ULAŞTI

Türkiye'nin çeşitli illerinde bölge bayi toplantısı yaptıkları tespit edildi. Bu toplantılara ünlü birçok ismin katıldığı ve sistemin güvenli olduğunu gösterilmeye çalışıldığı belirlendi.

1 milyar dolarlık sertifikalı saadet zinciri! Aşkım Kapışmak dahil birçok ünlü ismi sisteme kattılar: Sabah o belgeye ulaştı.

Bu toplantılarda kullanılan bir isim ise oldukça dikkat çekti.

Yazar Aşkım Kapışmak, örgütün yöneticileriyle birlikte 'Eğitim ve Bilgilendirme Kampı' adı altında toplantılar yaptığı ve katılımcılara verdiği sertifika ortaya çıktı.

YABANCI ÜLKEDE YATIRIM YAPILDI

Organize suç örgütünün sistemle oluşturulduğu uluslararası saadet zinciriyle 1 milyar dolar vurgun gerçekleştirdiği ve elde edilen haksız kazanç ile özellikle bir yabancı ülkede gayri menkul alarak yatırım yaptıkları ortaya çıktı.

Ankara Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda aralarında yazar Aşkım Kapışmak eski FIFA kokartlı hakem Bülent Demirlek'in de aralarında bulunduğu operasyonda 127 şüpheli gözaltına alındı.

Operasyon sonucunda 1 milyar Türk lirası değerinde 177 adet taşınmaz ve 61 adet taşınır mal varlığına el konuldu.

Aşkım Kapışmak'ın gözaltına alınması

Operasyon kapsamında, yazar Aşkım Kapışmak da İstanbul'da gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından Ankara'ya getirilen Kapışmak'ın, örgütün yöneticileriyle birlikte "Eğitim ve Bilgilendirme Kampı" adı altında toplantılar düzenlediği ve katılımcılara sertifikalar verdiği iddia edildi. Bu kapsamda, Kapışmak hakkında 'yapıya insan kazandırma' faaliyetleri iddiasıyla soruşturma yürütüldü.

Adli kontrol ve tutuklama kararları

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan şüphelilerden 71’i adli kontrol ve yurt dışı çıkış yasağı kararıyla serbest bırakıldı. Mahkemeye sevk edilen 47 şüpheli ise tutuklandı.

Yazar Aşkım Kapışmak da savcılık sorgusunun ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol