Akaryakıt pompası hazineye çalışıyor

İktidar bütçeye kaynak sağlamak için vergilere yüklenince halkın cebinden çıkan akaryakıt vergisi bir yılda 3.2 kat arttı. Üstelik ÖTV artınca verginin vergisi de katlandı.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Akaryakıt ürünlerine durmadan yağan zamlar vatandaşın canını bezdirirken devletin kasası adeta akaryakıt vergisiyle doldu.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in ahberine göre zamlar yetmezmiş gibi akaryakıttan alınan vergilere de yükselince devletin bu yıl halktan topladığı akaryakıt vergisi geçen yıla göre 3.2 kat birden yükselerek 243 milyar lirayı aştı.

Akaryakıt fiyatları yılbaşından bu yana 96 kez güncellendi. Bunların 48’i zam olarak pompaya yansıdı. Benzinin litre fiyatı 3 Ağustos’ta 45.20 lira ile yılın zirvesine çıktı.

SEÇİM BİTTİ VERGİ GELDİ

Geçen yıl seçimlerden sonra işe başlayan yeni ekonomi yönetimi 16 Temmuz’da akaryakıttan alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) maktu tutarlarına ürün başına 5’er lira zam yaptı.

ÖTV artınca Katma Değer Vergisi (KDV) yükü de otomatik olarak arttı ve akaryakıt fiyatları bir anda yükseldi. Örneğin 15 Temmuz 2023’te 28 lira olan 1 litre benzinin fiyatı 16 Temmuz’da 34 liraya çıktı.

Üstelik karar bir defalık zamla da sınırlı kalmadı, her 6 ayda bir akaryakıt ÖTV’sinin enflasyon oranında otomatik olarak artırılması hükme bağlandı. Akaryakıttan alınan ÖTV’ye en son 3 Temmuz’da 2 lira zam yapılmıştı.  

ÖTV artışı vatandaşın belini bükerken devletin vergi gelirleri adeta coştu. Geçen yıl zamdan önce temmuza kadar akaryakıttan toplanan aylık ÖTV geliri 7-8 milyar lira civarında seyrederken zamdan sonraki ağustos ayında aylık gelir bir anda 27.5 milyara fırladı.

Bu yıl da yine temmuza kadar 28 milyar lira civarında seyreden aylık ÖTV geliri yeni vergi zammından sonra ağustosta 39 milyarı aştı. Geçen yılın ilk 8 ayında akaryakıt ÖTV’sine 75.9 milyar lira ödeyen halk, bu yılın aynı döneminde, artan vergiler yüzünden 243.5 milyar lira ödemek zorunda kaldı.

23.3 liralık benzin 41.5 liraya satılıyor

Akaryakıt, alkollü içecekler ve tütün başta olmak üzere birçok ürüne uygulanan ÖTV yüzünden halka yaklaşık 25 yıldır verginin vergisi ödettiriliyor. Örneğin bugün 41.55 liraya satılan bir litre benzinin vergisiz fiyatı 23 lira 33 kuruş.

Bu fiyatın üzerine 11.30 TL ÖTV yükü bindirilerek ürün vergilendiriliyor. Sonra da 34 lira 63 kuruş olan vergili tutara bir de yüzde 20 KDV eklenince fiyat 41.55 TL oluyor. ÖTV üzerinden de KDV alındığı için normalde 39.3 lira olması gereken benzinin litresine halk 2 lira 30 kuruş fazladan para ödüyor.

Benzine zam geliyor

Yılbaşında benzinin litresi 34 lira 51 kuruştu. Aradan geçen 8 ayda benzine sürekli zam geldi, litre fiyatı 41.55 lira olmuştu.

Akaryakıt sektörü kaynaklarının verdiği bilgiye göre, 24 Eylül Salı gününden itibaren geçerli olmak üzere benzinin litre fiyatına 1 lira 40 kuruş zam gelecek.

Zamla birlikte benzinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul’da 42.95 TL, Ankara’da 43.28 TL, İzmir’de 43.74 TL seviyesine yükselecek.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol