Almanya'da enflasyon yüzde 7-8'e çıkınca bizi müze gibi ziyarete geldiler

MEDIAMARKT Türkiye CEO’su Hulusi Acar, "Almanya’da enfl asyon yıllık yüzde 7-8’lere çıkınca, “Yüksek enflasyon döneminde neler yaptığımızı” anlamak için bizi müze gibi ziyarete geldiler" dedi.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Ekonomi'den Vahap Munyar'ın köşe yazısından alıntı

MEDIAMARKT Türkiye CEO’su Hulusi Acar, geçen yıl Kasım ayında göreve başlarken şirketin Türkiye’de ilk mağazasını açtığı günleri ve sonrasındaki 7-8 yılı inceledi:

- MediaMarkt, 17 yıldır Türkiye’de. İlk 7-8 yıl zarar yazmasına rağmen ülkemizden çekilmeyi düşünmemiş.

Bu durumu kendisini motive etmede kullanmayı aklına koydu:

- MediaMarkt’ın Türkiye’ye inancı, beni motive eden önemli bir etken olacak. Şirketin para kazanmaya başladığı dönemlere ayrıca baktı:

- MediaMarkt, Türkiye’den Almanya’ya hiç para götürmemiş. Kazandığını ülkemize yatırma yolunu seçmiş. Yatırımların önemli göstergelerinden biri olan istihdamdaki gelişimi irdeledi:

- 2021 mali yılında 2 bin 941 olan çalışan sayımız 2022’de 3 bin 227’ye çıktı. 2023’te ise istihdam yüzde 13 arttı, 3 bin 648’i buldu. Geçenlerde Hulusi Acar’la sohbete giderken, Ağustos 2019’da dönemin MediaMarkt Türkiye İcra Kurulu Başkanı Yenal Gökyıldırım’la yaptığım sohbet notlarını okudum:

MediaMarkt, Türkiye’de 11’inci yılına giriyor. Bu dönemde Türkiye’ye gelip giden başka yabancı oyuncular da oldu. Bunlar arasında ilk sıralarda Best Buy, Darty, ElectrpWorld yer alıyor.

MediaMarkt, Türkiye’de işin peşini bırakmadı. Halen 74 olan mağaza sayımız bu yılın sonunda 80’i bulacak.

Ben görevi devralırken 40 mağazamız vardı. 5 mağazayı kapattık. Daha sonra adım adım büyümeyi sürdürdük. Hulusi Acar’la MediaMarkt’ın Türkiye’deki konumunu, gelecek planlarını konuştuk:

- 6 yılda Türkiye’deki mağaza sayımız ikiye katlanmış durumda. Halen 30 ilimizde 98 mağazamız faaliyet gösteriyor. Toplam 240 bin metrekareyi aşan satış alanımızda 3 bin 742 personelle hizmet veriyoruz. İstihdamımız bu yıl sonunda 4 bine ulaşacak. Mağazalarının ve mediamarkt. com.tr’nin yılda toplam 300 milyon ziyaretçiyi ağırladığını bildirdi:

- Ayakları yere basan büyüme dönemindeyiz. Büyümeye devam edeceğiz ama asla şişmanlamayacağız. Bizde “Aman, duralım” demek yok. Bisikletin pedalını sürekli çevirmek gerek. Tempolu ama kontrollü yürümek en doğrusudur. İşlerini bu mantıkla yönettiklerini kaydetti:

- Bu sayede “fit” kalıyoruz. Yol haritalarının “deneyim” olduğunun altını çizdi: - Türkiye, nevi şahsına münhasır bir pazar. AVM’lere haftasonu ailece vakit geçirmek amacıyla gidiliyor. Bir ürün için 5 kişilik aile birlikte ilgili mağazaya giriyor. Türkiye’deki mağazalarının toplam cirosunun “MediaMarkt ülkeler ligi”nde Almanya’dan sonra ikinci olduğunu vurguladı:

- Almanya, ülkedeki 500 mağazanın toplam cirosuyla ilk sırada yer alıyor. Biz Türkiye’de 98 mağazadan elde ettiğimiz ciro ile “ülkeler ligi”nde ikinci sırada bulunuyoruz. Sıralamayı sürdürdü:

İspanya, 115 mağaza ile ciroda 3’üncü.

İtalya, 130 mağaza ile ciroda 4’üncü. MediaMarkt Türkiye’nin 1 yılda 5’inci sıradan 2’nci sıraya çıktığını aktardı:

- Daha önce İspanya, İtalya ve Avusturya’nın ardından 5’inci sıradaydık. Hızlı mağaza açılışlarımızla fiziksel olarak büyüdük, 2’nci sıraya çıktık. 100’üncü mağazayı temmuzda açmayı planladıklarını paylaştı:

- Yılda 6-7 mağaza açma temposuyla yola devam ediyoruz. Yılda 6-7 mağaza açma konusunda tek izin alabilen ülke konumundayız. MediaMarkt örneği, Türkiye pazarına uzun vadeli bakan yabancı yatırımcıların başarıyı yakalayabildiğini gösteriyor. MediaMarkt, ilk 7-8 yıl zarara katlandı, derken 98 mağazadan elde ettiği ciro ile 500 mağazanın faaliyette olduğu Almanya’nın ardından ikinci sıraya yerleşti.

Almanya’da enflasyon yüzde 7-8’e çıkınca bizi müze gibi ziyarete geldiler

MEDIAMARKT Türkiye CEO’su Hulusi Acar, Türkiye’nin yüksek enflasyon deneyimi üzerinde durdu:

- Almanya’da enfl asyon yıllık yüzde 7-8’lere çıkınca, “Yüksek enfl asyon döneminde neler yaptığımızı” anlamak için bizi müze gibi ziyarete geldiler. Ardından ekledi:

- Bizim örneğin KDV oranları değişimine 5 günde adapte olabildiğimizi görünce şaşırdılar, “Biz Almanya’da bu tür değişikliklerde ancak 6 ayda uyum sağlayabiliyoruz” dediler.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol