Bakan Nebati açıkladı: Yastık altı altın sistemi nasıl çalışacak?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Şimdi adım adım ortaya koyduğumuz tedbirlerden bir ikinci yani altınla ilgili tasarruf önerimiz nedir? Ve neler yapmamız gerekiyor? Yastık altı altınların bütüncül bir yaklaşımla ekonomiye kazandırılması gerekiyor" dedi.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem
Player yükleniyor...

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı'nda konuştu.

Bakan Nebati'nin açıklamalarında öne çıkanlar şöyle:

"Öncelikle 20 Aralık'tan itibaren sayın Cumhurbaşkanımız hızlı bir şekilde saat 19.00 itibariyle tedbir paketlerini sunmuştu. İlk maddemiz koruma mevduatı ile ilgiliydi. o günden bugüne kadar ellamdüillah en önemli saç ayaklarından bir tanesi tam işleyiş halinde ve her geçen gün ivmesini de artırarak belli bir noktaya geldi. Bu TL'ye olan güvenin, TL'ye olan inancın ve Cumhurbaşkanımızın ortaya koymuş olduğu performansın aslında tescilidir. Gün geçtikçe TL'deki mevduatın oranı ve ağırlığı bozdurulan dövizin lehine döndü. Ve o günden sonra 341 milyar liraya varmış olan hesapta dövizin bozdurum oranı 10 milyar lirayı yani yüzde 49'u geçti.

#reklam#

Şimdi adım adım ortaya koyduğumuz tedbirlerden bir ikinci yani altınla ilgili tasarruf önerimiz nedir? Ve neler yapmamız gerekiyor? Yastık altı altınların bütüncül bir yaklaşımla ekonomiye kazandırılması gerekiyor.

Büyümenin finansmanında dış finansmanın yerine, yurt içi finansmanın geliştirilmesi ve TL tasarrufların cazibesini artırılmasını amaçlayan bir model.

Bu model yastık altı birikimleri ekonomiye kazandıracak. Büyümenin finansmanında dış tasarrufların yerine yerli tasarrufların merkeze alınması sağlanacak. Nasıl çalışacak?

Bilindiği üzere bugüne kadar yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması bütüncül bir yaklaşım olmadan paydaşlar vasıtasıyla yürüyordu. Ve yastık altında bulundurulan büyük tasarruflar ülkemizin gerçeği olmasına rağmen ekonomiye kazandırılmasında yeterince rol almadı.

2022 Mart ayında 1 Mart'tan itibaren 81 ilde en az bir adet olmak üzere bin 500'ün üzerinde kuyumcuların dahil olacağı çalışmaları başlatıyoruz. Yastık altındaki altınların bozdurulması hem vatandaşımıza bir gelir kapısı açacak, hem de ülkemizin büyümesine destek verecektir. Bu amaçla bugüne kadar ki münferit çabaları toplulaştıracak 2022 Mart ayında 1 Mart'tan itibaren en az 1 adet olmak üzere 2022 yılında da bin 500'ün üzerinde kuyumcunun dahil olacağı çalışmaları başlatıyoruz.

Yürürlüğe koyacağımız uygulamayla, vatandaşlar çocuklarının geleceği kendi tasarruflarını sağlayacak adımlar atacak. Fiziki olarak biriktirdikleri altınları kolay ve güvenli bir şekilde kuyumcular ve bankalar aracılığıyla finansal sisteme dahil edecekler. Talep etmeleri halinde fiziki olarak geri alabilecekler. Altın repo ve katılım hesaplarına altınlarını rahatlıkla yatırabilecekleri gibi altınların karşılıkları TL tutarı ile altın dönüşümlü mevduat ve katılım hesabı açarak değer korumasından faydalanırken, aynı zamanda risksiz bir kazanç sağlayacaklardır.

#reklam#

Fiziki altın teslim noktaları bankalar, platformlar ve kuyumcular olacak. Kuyumcuların sayısı marttan itibaren bin 500'ün üzerinde olacak. Ve yıl sonu ise en az 10 bin kuyumcunun devreye alındığı bir sistemi paydaşlarımızla yerine getireceğiz. Paydaşlarımız ise çok önemli altın rafinerileri ve bunların içerisinde de çok tecrübeli olan çok değerli sektörün önde gidenleri var. Başka kim var?

Takasbank, Borsa İstanbul ve Darphane. Bunlar banklarla birlikte iş birliğini geliştirecek ve vatandaşların altınlarını ekonomiye kazandırması yönünde bizleri motive edeceklerdir. Altın depo hesapları, altın katılım hesapları, çeyrek hesap, altın dönüşümlü TL hesabı, altın alım-satım işlemleri ve transfer sistemleri Takasbank'la yürümüş olacak. Altın bizim bir gerçeğimiz evimizin bir köşesinde ister koruma ister yatırım asla vazgeçemediğimiz bir madem. Bu madenin artık ülke ekonomisini de güçlendirecek, finansal sitemi rahatlatacak ve TL'ye özendirecek bir araç haline gelmesinin tam zamanı. Şimdi artık sadece paydaşlarımızın değil tüm vatandaşlarımızın bu konuda gerekli adımı atmasını bekliyoruz.

Bankalarda an itibariyle katılım bankaları paydaşlarımız, Vakıf Katılım, Emlak Katılım, Ziraat Katılım, Türkiye Finans, Kuveyt Türk ve Albaraka şu anda bu işin önde gidenleri olacak. Vatandaş ziynet altınlarını teslim edecek, katılım bankaları ve kamu mevduat bankları bu işleyişteki en önemli araç olacak.

#reklam#

Alım-satım, çeyrek hesap 1 Mart 2022, çeyrek katılım hesabı 15 Mart 2022, altın dönüşümlü TL hesabı ve altın transfer sistemi teminat işlemleri işlevsel hale gelecek. Fiziki ziynet altın çekimi banka tarafından müşteriye yeni üretim ziynet altın şeklinde verilecek. Kamu bankalarımız; Halkbank Ziraat Bank ve Vakıfbank bu işin de önceliğini yapacaklar. Ve bankalarımız artık her ilde en az bir şubesi mutlak suretle kuyumculuk faaliyetlerini de yürütecek hale getirilecek. Altın toplama günü vs'den ziyade her gün işleyecek bir tasarruf sistemi haline gelecektir.

Vatandaşlarımızın altınlarını sisteme rahatlıkla koyabilmesi için başta sisteme dahil olacak kuyumcu sayılarının artırılması üzere kapsamlı çalışmaları hayata geçiriiyoruz. Altın toplama sürecinde bugüne kadar uygulanandan farklı olarak bankalarımız şubeleri sürekli aracılık edecek.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol