Borsadaki düşüş yüzde 1'i geçti

Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, perşembe gününe yüzde 0,27'lik yükselişle başlamasına rağmen gelen satışların ardından 8000 puanın altına geriledi.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

BIST 100, çarşamba gününü yüzde 1,8 değer kaybıyla 8.013,89 puandan kapatmasının ardından yeni güne, yüzde 0,27 yükselişle 8.035,70 puandan başlamıştı. Ancak borsadaki günlük yükseliş kısa sürdü ve endeks ilk işlem saatinde satıcılı seyir izledi.

11.15 itibarıyla BIST 100, yüzde yüzde 1,07'lik günlük kayıpla 7.925,45 seviyesinden işlem görüyor. Merkez Bankası'nın kur korumalı mevduatlarda zorunlu karşılık oranını yüzde 15'ten yüzde 25'e çıkarmasının ardından haftanın dördüncü gününe yüzde 0,41'lik düşüşle başlayan bankacılık endeksi, kayıplarını geri alarak yatay seyir izliyor.

Direnç ve destek seviyeleri

Kimya petrol plastik ve bankacılık endeksleri dışındaki bütün alt endeksler, perşembe günü yatırımcısına kaybettirirken, en büyük düşüş yüzde 3,3 ile sigorta endeksinde görüldü.

Analistler, BIST 100 endeksinde 8.100 ve 8.200 seviyesinin direnç, 8.000 ve 7.900 puanın destek konumunda olduğunu kaydediyor.

Küresel piyasalar, dün ABD'de açıklanan enflasyon verilerinin ardından karışık bir seyir izlerken, bugün gözler, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararının yanı sıra karar sonrası ECB Başkanı Christine Lagarde'ın yapacağı konuşmaya çevrildi.

Analistler, ABD'de açıklanan enflasyonun yıllık bazda yüzde 3,7 ile beklentilerin üzerinde geldiğini aktararak, bu durumun ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yılın geri kalanında bir kez daha faiz artışına gitme ihtimalini nispeten artırdığını kaydetti.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed'in eylül toplantısında politika faizini yüzde 5,25-5,50'de sabit bırakacağına kesin gözüyle bakıldığını hatırlatan analistler, bankanın kasım veya aralık toplantısında faizi 25 baz puan artırma ihtimalinin yüzde 42'ye çıktığını söyledi.

Öte yandan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Kur Korumalı Mevduat'ta (KKM) zorunlu karşılık oranını yükseltti. KKM zorunlu karşılık oranı vadeye göre farklılaştırılırken, KKM'nin yoğunlaştığı 6 aya kadar vadelinin zorunlu karşılık oranı 10 puan artırılarak yüzde 25'e çıkarıldı. 1 yıla kadar, 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı ise yüzde 5 olarak belirlendi.

 

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol