Büyükelçilikten Türklere skandal muamele

Macaristan Büyükelçiliği, Macaristan’a gitmek için 8 günlük Schengen vizesi alan bir Türk vatandaşının pasaportunun arasına “uyarı notu” koydu.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Notta, vizenin amaca uygun kullanılıp kullanılmadığının denetlenmesi için, Türkiye'ye dönüşünde Macaristan Ankara Büyükelçiliği Konsolosluk Bölümü’ne pasaportla gelinmesi istendi.

Schengen vizesi krizi her geçen gün daha da derinleşiyor. Avrupa ülkeleriyle yaşanan Schengen vizesinde kriz devam ederken, krizi büyütecek bir uygulama daha ortaya çıktı.

T24'ten Asya Tekyaşar'ın haberine göre, Macaristan Büyükelçiliği, Macaristan’a gitmek için Schengen vizesine başvuran Türk vatandaşının vize başvurusunu kabul etti ancak sadece 8 günlük vize verdi.

Büyükelçilik, pasaportun arasına bir uyarı notu da koydu. Notta, Türkiye’ye döndüğünde bir hafta içinde Macaristan Ankara Büyükelçiliği Konsolosluk Bölümü’ne gelinmesi talep edildi.

Uyarı notunda, “Macaristan Ankara Büyükelçiliği Konsolosluk Bölümü verilen vizenin usulüne uygun kullanıldığının incelenmesi için, Schengen Bölgesi’nden Türkiye’ye döndükten sonra bir hafta içinde pasaportunuzu konsolosluğumuza getirmenizi talep eder” ifadeleri yer aldı.

Türkiye'den Schengen vizesi için yapılan başvurularda ret oranı her geçen gün artıyor. Türk vatandaşlarının Schengen vizesi başvurularında ret oranının 4 yıllık süreçte büyük artış gösterdiği, 2019’da yüzde 9,7 olan ret oranının 2023 yılında yüzde 16,1’e yükseldiği belirtiliyor.

Öte yandan Schengen bölgesi ülkelerinin, sınırlı olan kontenjanların da dolması gerekçesiyle vize randevularını mayıs ayı sonuna kadar kapatmış olduğu bildirilmişti.

MACARİSTAN BÜYÜKELÇİSİ TWITTER’DAN YANIT VERDİ

Öte yandan haberin ardından Macaristan Büyükelçisi Viktor Matis Twitter’dan Türkçe uzun bir açıklama yaptı.

“İmla hataları" için özür dileyen Matis, “Konsolos, birinin aslında Almanya'ya, Fransa'ya, yani Macaristan yerine herhangi başka bir ülkeye veya başka bir nedenle gitmek istediğini, yani bize kesinlikle yalan söylediğini tespit ediyorsa, kesinlikle ret vermesi lazım. Konsolos şüpheliyse, ancak visa shopping konusunda emin değilse, bizde bu kağıt parçası veriliyor” ifadelerini kullandı.

Matis’in açıklamasının tamamı şöyle:

“Bir haber cikti. @t24comtr haberini @ugurses sayfasinda daha fazla kisi okuyor diye buradan cevap veriyorum. Buyurun, haberi bi' okuyunuz. Okuduysaniz ve cesitli sayfalardaki yorumlari da gördüyseniz, ilk önce bu konuda bana (yani sahsima) ve aile mensuplarima güzel dileklerini iletenlere tesekkür ederim ilgileri icin.

Digerlerine konuyu acmak isterim. Vize konularinda konsoloslarimiz kötü niyetli degil. Macaristan Türkiye'yi zaten AB ve vize konularinda elinden gelene kadar destekliyor. Vize serbestisinin en kuvvetli destekcisiyiz, yarin da bu konuyu görüsmek icin üst bir makama gidecegim. Malumunuz vize konusunda Schengen ülkelerine randevu bulmak ve vize almak bugünlerde zor. Baska ülkeye gitmek isteyenlerden "Macarlar bizi sever, onlardan vize alayim" ve "Ben Macaristan'a gidecegim gibi yapip vizemi alacagim, baska yere gidecegim" diyenler maalesef fazlasiyla var. Bunun adi "visa shopping". Bu, gitmek istediginiz Schengen ülkesinden degil, daha kolay alabileceginizi düsündügünüz ülkeden vize almak anlamina gelmektedir. Ancak Schengen kurallari sert ve net. Visa shopping yapmak isteyen tespit ediliyorsa, konsolosun ret vermesi cezai sorumlulugudur.

Konsolos, birinin aslinda Almanya'ya, Fransa'ya, yani Macaristan yerine herhangi baska bir ülkeye veya baska bir nedenle gitmek istedigini, yani bize kesinlikle yalan söyledigini tespit ediyorsa, kesinlikle ret vermesi lazim. Konsolos süpheliyse, ancak visa shopping konusunda emin degilse, bizde bu kagit parcasi veriliyor. Ancak herkese degil! 2024 senesinde bu kagit parcasini her 45. (kirkbesinci) basvurana verdik, vizesiyle beraber. Yani vizesini verdik, emin olamadigimizdan dolayi reddetmek istemedik. Bu kagidi alanlarin bu arada sadece ücte birinin bize yalan söylemedigini teyit edebildik. Yani bu kagidi alanlardan sadece her ücüncüsü aslinda Macaristan'a gidiyor.

Kisacasi: basvurusunu pek iyi yapamayana veya bir ihtimal bize tam dürüst olmamis kisilere vizelerini ve bu kagit parcasini veriyoruz. Yani bu insanlar vize almaktadir. Bu uygulamaya dahil olan kisilerin sadece 1/3'i bize dogruyu söyledi. Umarim kisa zaman icinde vize serbestisine varacagiz, ve bu tür konulardan, beklemeden, gereksiz mailyetlerden, belge toplamadan hep birlikte kurtulacagiz.

Sizden ricamiz bu: gercekten Macaristan'a gitmek isterseniz eger, sadece o halde bizde vize icin basvurunuz. Böylece herkese yeterli randevu olacak, bu kagitlardan kurtuluruz ve ret oranizimiz da ciddi bir sekilde düsecek. (Türkce karakterler kullanmadigim icin kusura bakmayiniz.) t24comtr bir konuda emin degilseniz, haber yapmaktan önce beni arayiniz, beni bulursunuz, detay vermeye hazirim. Ama sayenizde Ugur Gürses'in sayfasini buldum, tesekkür ederim.”

VİZE ÜCRETLERİNE ZAM YAPILMIŞTI

AB Komisyonu geçtiğimiz hafta, Schengen vize yenileme ücretlerine yüzde 12 zam yapmıştı. Yeni zamla beraber vize yenileme ücreti yetişkinler için 90 euro, 6-12 yaş arası çocuklar için ise 45 euro'ya yükseldi. Yeni tarife 11 Haziran'dan itibaren geçerli olacak.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol