Çin'de enerji kulübü kuruyor

Mehmet Öğütçü’nün enerji konusundaki uzmanlığını dikkate alan Çinliler, onu Şanghay’da da bir kulüp kurması için ülkelerine davet etmişler.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Mülkiye, London School of Economics, Bruges’teki College d’Europe mezunu Mehmet Öğütçü, dünya enerji, yatırım ve diplomasi tepe yöneticilerini kapalı kapılar ardında biraraya getiren alanında dünya çapında tanınan bir uzman.

Halen İstanbul’da The Bosphorus Energy Club ve Doha’da The Qatar Energy Club’ın da kurucu başkanı olan Öğütçü; enerji, yatırım ve jeopolitika alanlarında önde gelen bir uluslararası otorite olarak biliniyor. Ayrıca Birleşik Krallık merkezli yatırım danışmanlığı şirketi Global Resources Partners Group’un başkanı. Washington’da Middle East Institute danışma kurulunun liderliğini de yürüten Öğütçü ile ilgili yeni bir bilgi edindik.

Arkadaşımız Kerem Köfteoğlu’nun duyumlarına göre, Öğütçü’nün enerji konusundaki uzmanlığını dikkate alan Çinliler, onu Şanghay’da da bir kulüp kurması için ülkelerine davet etmişler. Çin dahil birçok ülkede diplomat olarak görev yapan, Çince konuşan, Uluslararası Enerji Ajansı ve OECD’de üst düzey yönetici olarak çalışmış olan Öğütçü’nün “Enerji Savaşları” adlı kitabı, birkaç hafta önce Destek Yayınları’ndan basılıp piyasada satışa sunulmuştu.

Öğütçü’yü davet eden Çin’in enerji alanındaki durumundan da bahsetmekte yarar var. Çin; günümüzde dünyanın en büyük enerji tüketicisi, taciri ve yatırımcısı olarak karşımıza çıkıyor. Bu yüzden başta merkezi hükümet olmak üzere, Şanghay belediye yönetimi, CNPC, Sinopec, CNOOC ve Shenhua gibi devlet şirketlerin de desteğiyle sürdürülebilir enerji politikaları geliştirmeye odaklanmışlar. Kulağımıza gelen bilgilere bakılırsa Öğütçü, The Shaghai Energy Club’un kuruluş hazırlıkları için Şubat ayında Londra’dan Şanghay’a gidecekmiş.

Kulislerde, Öğütçü’nün bu girişiminin Türkiye ile Çin arasındaki enerji yatırım, finansman ve ticaretine de önemli bir ivme kazandırabileceği konuşuluyor.

kaynak: Para dergisi

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol