Çinliler, Trakya'da arsa topluyor

Kahramanmaraş depremlerinin ardından İstanbul'dan göç hızlandı. İlk alternatif ise deprem riskinin de az olduğu Trakya bölgesi oldu. Bölge şimdi de yabancı yatırımcıların radarında. İlk sırayı alan ülke ise Çin oldu

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Kahramanmaraş depremlerinin ardından yatırımcıların yeniden gözdesi haline gelen Trakya bölgesi şimdi de yabancı yatırımcıların radarına girdi.

Sabah'tan Metin Can'ın haberine göre Almanya, Amerika, İngiltere, Hollanda, Katar, Rusya, Azerbaycan, Rusya ve Çin firmalarının bazıları sıfırdan fabrika kurarken bazı firmalar da üretim yapan şirketleri satın alıyor. Ancak son aylarda Çin'in oldukça agresif alımlar yapması bölgedeki rekabet koşullarının yeniden şekillenmesine yol açtı.

Kuzey Marmara otoyolu, Osmangazi, Çanakkale ve Yavuz Sultan Selim köprülerinin tamamlanmasıyla Çin'in İpekyolu hattında adeta bir üs haline gelen Trakya bölgesinde birçok fabrika ve sanayi arazisi Çinli firmalarca satın alındı.

DİL BİLEN PERSONEL

Emlak uzmanları ise Trakya bölgesindeki fiyat değişimlerini analiz etti. Bölgeden 2017'de arazi alanlar 6 yılın sonunda kazançlarını ortalama 18 kat artardı. Bu rakam bazı bölgelerde daha da yüksek oldu.

Kırklareli'nde dönümü 80 bin liraya satılan tarlalar bugün 1.4 milyonun üzerinde diyen Kırklareli'de emlakçı Mehmet Uslu Demirel, "Artık bizler de yabancı dil bilen personel arıyoruz. Son aylarda ilimizden başta Katar, Rus ve Çin olmak üzere birçok ülke vatandaşına satış yapıldı" dedi.

FABRİKA ARIYORLAR

Trakya bölgesine fabrika yatırımlarına çok yoğun bir ilgi olduğunu söyleyen Gayrimenkul Uzmanı Gülcan Altınay da, "En önemli sebeplerinden birisi Avrupa'ya çok yakın olması. Bu bölge lojistik üstü olarak planlanıyor.

Yatırımcıların bazıları sıfırdan fabrika kurarken bazı firmalar üretim yapan bazı firmaları satın alarak yatırımlar yapıyorlar. Özellikle Çinliler çalışan fabrikaları alıyor" diye konuştu.

BÜYÜK ARAZİ ARAYIŞI VAR

TRAKYA, Avrupa pazarlarına yakınlığı ile de yatırımcılar için tercih edilen ülkelerin başında geliyor. İstanbul'a sıkışan sanayiciler en yakın bölge olarak Tekirdağ'a yoğunlaştı.

İstanbul'da artan arsa fiyatları da bölgeye ilgiyi artırdı. Artan talep arazi fiyatlarını katladı. Kırklareli'nin köylerindeki arsa metrekare fiyatları 1.500 liraya dayandı. Bölgedeki emlakçılar ise arazi ve arsa arzında sıkıntı yaşandığını, yeni arazi arayışlarının arttığını belirtiyor.

HIZLI TREN 2024'TE TAMAMLANACAK

BÖLGENİN cazibesini artıran bir diğer yatırım ise hızlı tren. Türkiye'nin Avrupa ülkeleriyle yüksek standartlı demir yolu bağlantısını sağlayacak Halkalı-Kapıkule Demir Yolu Projesi'nin ilk etabı olan Çerkezköy-Kapıkule hattı 2024'te tamamlanacak. Böylece İstanbul ile Kırklareli ve Edirne arası 30 ile 45 dakika arasına düşecek.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol