Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Cumartesi sokağa çıkma yasağı geri geldi

Erdoğan, kırmızı kategorideki illerin 58 şehre ulaştığını belirterek, "Kırmızı kategorilerdeki illerde sadece pazar günü uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması artık cumartesi ve pazar günleri olacaktır" dedi

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem
Player yükleniyor...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrası yeni koronavirüs kararlarını açıkladı. Erdoğan, 81 ilin yeni koronavirüs risk haritasını paylaşarak, "Çok yüksek riskli grubu temsil eden kırmızı kategorideki iller, nüfusumuzun yüzde 80'ini temsil eden 58 şehre ulaşmıştır. Türkiye'nin tamamında sokağa çıkma sınırlaması akşam 21:00 ve 05.00 olarak her gün devam edecektir. Kırmızı kategorideki illerde, pazar günü uygulanan kısıtlama artık cumartesi ve pazar olarak sürecektir" ifadelerini kullandı.

Erdoğan ayrıca Ramazan ayı ile ilgili 'fedakarlık yapacağız' diyerek, "Ülke genelinde hafta sonu sınırlaması uygulayacağız. Sadece Ramazan boyunca lokanta ve kafe gibi işletmeler hizmetlerini paket servisle sınırlandıracak. Yine ramazan boyunca toplu iftar ve sahur gerçekleştirilemeyecektir" dedi.

Erdoğan'ın konuşmalarından öne çıkanlar şu şekilde:

#reklam#

- Bu ayın başında İnsan Hakları Eylem Planı'nı kamuoyuna sunduk. Yaklaşık 3 hafta öncede ekonomi reformlarımızı açıklamıştık. Türkiye ekonomisinin potansiyelinin göstergesi zaman zaman ortaya çıkan temelsiz finans hareketleri değil, reform gündemidir. 

- Hukuktan ekonomiye uzanan reform programlarımızın takvimlerine uygun şekilde yürümesini sağlayacağız. 

- En önemli reformumuz, milletimize verdiğimiz sivil anayasa sözüdür. 

- Anayasalar yaşayan metinler olduğu için elbette gerektiğinde değiştirilebilir. 

- Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ülkemize kazandırdığı yetenekleri salgın sürecinde çok daha iyi gördük. Yeni anayasa süreci cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin tahkimi için de fırsat olacaktır. Her türlü teklife açığız. 

-  Yeni anayasa hazırlama sürecinin mümkün olan en geniş uzlaşmayla yürümesi ve ortaya çıkan metnin de 84 milyonu kucaklaması şarttır.

- Dün, şehir hastaneleri için demediklerini bırakmayanlar bugün niye daha çok hastane yapmadığımızı sorguluyorlar. 

- Buradan tüm yatırımcılara bir kes daha sesleniyorum: Gelin, Türkiye'ye yatırım yapın. Dün yatırım yapanlar, bugün meyvelerini topluyor. Vatandaşlarımıza evlerinde tuttukları ve milli servetimiz olan altınları ve dövizleri finans kuruluşları vasıtasıyla ekonomimize kazandırma çağrımı tekrarlamak istiyorum. Bundan rahatsız onlarlar var, ama 'win-win' durumuyla bundan kazanç sağlanmasını istiyorum.

- Ülkemizde yatırımların ölçek olarak iç piyasayı veya bölge pazarlarını aşarak küresel düzeyde tasarlanması ve gerçekleştirilmesi gerekiyor.

#reklam#

- Salgınla mücadelede en önemli araçlardan biri olan aşılama çalışmalarında oldukça ileri seviyedeyiz. 

- Geçtiğimiz yıl 103 bin yeni şirket kurulurken, kapanan şirket sayısı 16 bini bile bulmadı. 

- Türkiye'nin önünü başka türlü kesemeyeceklerini anlayanlar şimdi de gözünü milletin birlik, beraberlik ve kardeşliğine dikmiştir. Gezi olaylarından 15 Temmuz darbe girişimine kadar her hadisenin arkasında milletimizi birbirine düşürme amacı var. Dünyanın pek çok yerinde başarıya ulaşan kirli siyasi ve sosyal bölücülük oyunu Türkiye'de tutmamıştır, tutmayacaktır. 

- Cumhur İttifakı olarak dayanışmamızı her geçen gün güçlendirerek devam ettiriyoruz. Yeni anayasa ile de bunu taçlandıracağız. 

- Dünyada ve Avrupa'da tedbirleri en akılcı ve makul seviyede uygulan ülkeyiz. 

- Aşılamanın etkilerini sahada görmeye başladık. 

- Çok yüksek riskli teşkil eden kırmızı kategorideki illerimizin sayısı maalesef nüfusumuzun yüzde 80'inini teşkil eden 58 şehre ulaşmıştır. 

- Türkiye'nin tamamında sokağa çıkma sınırlaması akşam 21.00 sabah 05.00 olarak haftanın her günü devam edecek. Kırmızı kategorilerdeki illerde sadece pazar günü uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması artık cumartesi ve pazar günleri olacaktır. 

#reklam#

- Lokanta ve kafe gibi işletmeler renk ayrımı olmaksızın tüm Türkiye'de yüzde 50 kapasite ve belirlenen kurallara uygun şekilde çalışabilecek

- Sadece ramazan ayı boyunca Türkiye genelinde lokanta ve kafe gibi işletmelerin hizmetleri paket servisle sınırlandırılacak. Toplu iftar ve sahur gibi etkinlikler gerçekleştiremeyecektir. 

Öte yandan, Kovid-19 risk değerlendirme haritasına göre İstanbul, Ankara ve İzmir çok yüksek riskli (kırmızı) kategoride yer aldı. 

Türkiye genelinde düşük riskli (mavi) kategoride yer alan tek il Şırnak oldu.

Hakkari, Van, Bitlis, Muş, Batman, Siirt, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Uşak, Kovid-19'da orta riskli (sarı) iller oldu.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol