Devletin faizi yakıyor, vatandaştan aldığı faiz 10 ayda yüzde 80 arttı

Merkez Bankası faizde geri adım atarken, devletin vatandaştan aldığı faiz oranları son 10 ayda yüzde 78,5 arttı.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem
Player yükleniyor...

Merkez Bankası’nda geçtiğimiz hafta yapılan değişikliğin ardından aylardır yüzde 24’ler bandında seyreden faiz oranlarında önemli bir indirime gidildi. Merkez Bankası’nın attığı bu geri adım, gözlerin  devletin “borcunu ödeyemeyen vatandaştan aldığı yüksek faiz oranları”na  çevrilmesine neden oldu. Devletin vatandaştan aldığı faiz oranlarında özellikle son 10 ayda yüzde 78,5’lik artış vatandaşın elini ve cebini yakmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz haftalarda Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın görevden alınmasının ardından başkanlığa Murat Uysal atanmıştı. Bu görev değişikliğinin ardından gözler Merkez Bankası’nın atacağı faiz adımına çevrildi.

Vatandaşın vadesinde ödeyemediği kamu borçları için uygulanan gecikme zam/faiz oranı son 10 ayda % 78,5 yükseldi. Bu gidişata şimdilik dur diyen de çıkmadı.

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 19,75’e indirdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 425 baz puan düşürerek yüzde 24’ten yüzde 19,75’e çekti. TCMB tarafından faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal başkanlığında toplanan PPK’nın, politika faizinin yüzde 24’ten yüzde 19,75’e indirilmesine karar verdiği bildirildi.

Duyuruda, son dönemde açıklanan verilerin, iktisadi faaliyetin ılımlı bir toparlanma eğilimi sergilediğini gösterdiği belirtildi.

#reklam#

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 24’ten yüzde 19,75’e indirilmesine karar verdi.  PPK toplantısı sonrası paylaşılan duyuruda “Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin ılımlı bir toparlanma eğilimi sergilediğini göstermektedir. Küresel büyüme görünümündeki zayıflamaya rağmen rekabet gücündeki gelişmelerin etkisiyle mal ve hizmet ihracatı artış eğilimini sürdürmekte, özellikle turizmdeki güçlü seyir doğrudan ve bağlantılı sektörler kanalıyla iktisadi faaliyeti desteklemektedir. Önümüzdeki dönemde net ihracatın büyümeye katkısını sürdüreceği; enflasyondaki düşüş eğilimi ve finansal koşullardaki kısmi iyileşmeyle birlikte ekonomideki kademeli toparlanmanın devam edeceği öngörülmektedir. Büyüme kompozisyonu dış dengeyi olumlu etkilemektedir. Cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin sürmesi beklenmektedir. Yakın dönemde küresel iktisadi faaliyetin zayıflaması ve enflasyona dair aşağı yönlü risklerin belirginleşmesiyle gelişmiş ülke merkez bankalarının genişleyici para politikası adımları atma olasılığı güçlenmiştir. Bu durum, gelişmekte olan ülke finansal varlıklarına yönelik talebi ve risk iştahını desteklemekle birlikte, korumacılık önlemlerinin ve küresel ekonomi politikalarına dair diğer belirsizliklerin gerek sermaye akımları gerekse dış ticaret kanalıyla oluşturabileceği etkiler yakından takip edilmektedir” ifadeleri kullanıldı.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol