Dolarda dikkat çeken hareketler

31 Mart yerel seçimlerinden beri 32 bandında yatay olarak seyreden dolar geçen haftadan beri yukarı yönlü hareketini sürdürüyor. Dolar'daki hareketler dikkat çekiyor.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Barclays analistleri Türk lirasında yaz aylarında belli oranda değer kaybına izin verilebileceğini öngörmüştü.

21 Haziran dolar fiyatı 32,85 TL’den haftanın son işlem gününe başladı.

Döviz kurlarında aylardır süren yatay seyir bozuldu. Dolar'daki hareketlenme dikkat çekiyor.

Mart ayının ikinci haftasından haziran ayının ikinci haftasına kadar 3 aylık süreçte dolar 32,50 TL bandında seyrediyordu. Bu hafta kurdaki hareketlenme 32.6'dan 32.8'e kadar çıktı.

Haftanın son işlem günü başlarken, 32,50 TL’nin artık aşağıda bir destek olarak konumlanmaya başladığı, yukarı da ise 32,90 TL’nin üzerine doğru ataklar dikkat çekiyor.

21 HAZİRAN DOLAR TL?

Bankalar arası piyasada 21 Haziran 2024 dolar fiyatı 32,85 TL’den işlem görüyor. Kapalıçarşı’daki döviz bürolarında ise 32,62-32,77 TL alım ve satım bandında işlemler devam ediyor.

Euro satış fiyatı 35,10 TL ve Sterlin satış fiyatı da 41,44 TL’den gerçekleşiyor.

BARCLAYS'İN TL ANALİZİ

Bir süredir istikrarlı seyreden Dolar/TL kurunda ılımlı da olsa yukarı yönlü bir ivme izlenirken, yabancı kurumlar TL'de kontrollü değer kaybı olabileceğine işaret ediyor.

Aralarında Ercan Ergüzel'in de yer aldığı Barclays ekonomistleri yaz dönemi boyunca Türkiye'de ekonomi yönetiminin Türk lirasında değer kaybına izin verebileceğini öngördü. Analizde 2024 yılı boyunca Türkiye'de politika faizinin sabit tutulacağı beklentisi de paylaşıldı.

Barclays ekonomistleri, Çarşamba günü yayınladıkları bir notta, 2024 yılının ikinci yarısı için asgari ücretlerde bir artışın açıklanması halinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 250 baz puanlık bir artışı değerlendirebileceğini yazdı.

Raporda "Enflasyon yılsonundan önce yüzde 50'nin altına düşerse ve ardışık TÜFE aylık yüzde 1'e doğru ılımlılaşırsa, TCMB gevşeme döngüsünü daha erken, Kasım veya Aralık ayında başlatmayı düşünebilir" değerlendirmeleri yer aldı.

"Yetkililerin yaz boyunca TL'nin bir miktar zayıflamasına izin vermesini bekliyoruz, zira sabit döviz kurunun uzun süre korunması cari açığın genişlemesi riskini doğuracaktır. Yine de TL'nin önümüzdeki çeyrekte daha iyi performans göstermesini bekliyoruz" diyen Barclays ekonomistleri enflasyonun yıl sonunda yüzde 46,5 olacağını öngördü.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol