Döviz artışı kamuya iş yapanların üzerinden TIR gibi geçti

Bu ifadeler iş insanlarına ait. Her ne kadar kamuya çalışan müteahhitlerin açıklamaları medyada öne çıksa da bilişim sistemleri ve yemek hizmeti dahil birçok sektörün gözü kulağı şu sıralar Meclis'te.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem
Player yükleniyor...

İş dünyasının talebi düzgün ve kapsayıcı bir kararname çıkması yönünde.

Aydınlık'ta yeralan habere göre kamuya iş yapan bütün firmalarda ciddi sıkıntı olduğunu aktaran kaynaklar özetle şunları söyledi:

“Bugün bir firma battı. Bankalar üstüne gitmiş. Sahibi kayıp. Milli Eğitim Bakanlığına iş yapan bir firma projesini teslim edemedi ve ihale yasaklısı oldu. Zorda olan çok firma var. Kimisi malı teslim edemeyip ihale yasaklısı oluyor teslim eden ise yüzde 30 zararda. Bilişim sektörü net yüzde 2 karla çalışıyor. Yüzde 50 kur zararını kimse karşılayamaz. Müteahhitler etkili ama bilişimcilerin sesini duyuracak kimse yok. Yabancı markaların temsilcileri dövizle alıp sattıklarından sıkıntıları az.”

DEVİR VE FİYAT FARKI GELİYOR

#reklam#

Plan ve Bütçe Komisyonunda geçen hafta görüşülmeye başlanan yasa tasarısında yer alan Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'na "Ek fiyat farkı ve/veya sözleşmelerin devri" başlıklı madde ile sorunun çözülmesi bekleniyor.

Türkiye ve dünyada ham madde temininde ve tedarik zincirlerinde yaşanan aksaklıklarla girdi fiyatlarındaki beklenmeyen artışlar nedeniyle 1 Aralık 2021 tarihinden önce ihalesi yapılan mal ve hizmet alımlarında Türk lirası üzerinden yapılan sözleşmeler yeniden düzenlenecek. Tasarıya göre 1 Temmuz-31 Aralık 2021 tarihlerinde gerçekleştirilen kısımlar için ihale dokümanında fiyat farkı verilmesine ilişkin hüküm bulunup bulunmadığına bakılmaksızın 1 Temmuz-30 Kasım 2021 tarihlerinde ihalesi yapılan işlerde ihale tarihinin içinde bulunduğu aya ait endeks, 1 Temmuz 2021 tarihinden önce ihale edilen işlerde ise 2021 yılı haziran ayına ait endeks temel endeks olarak kabul edilerek ve sözleşme fiyatları kullanılarak yüklenicinin başvurusu üzerine sözleşmesine göre hesaplanan fiyat farkına ilave olarak ek fiyat farkı verilebilecek. Bu kapsamdaki sözleşmeler, yüklenicinin başvurusu ve idarenin onayı ile devredilebilecek. Sözleşmeyi devreden yüklenicinin teminatı iade edilecek. Bu kapsamda devredilecek sözleşmelerden damga vergisi alınmayacak.

MÜTEAHHİTLERDEN ÜÇ TALEP

#reklam#

Ancak düzenlemeye yönelik bir takım itirazlar var. Özellikle ihalesi önceden yapılıp 2022'ye sarkan işlerle ilgili de fiyat farkı talep ediliyor. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı M. Erdal Eren ise dün yaptığı yazılı açıklamada, eksik yanlarına işaret ettiği düzenlemenin mevcut haliyle yasalaşması durumunda sektörde çok sayıda iflasın ortaya çıkacağına ve bunun ekonominin genelinde sorunlar yaratacağına dikkat çekti.

Eren, yaşanan sorunun telafi edilmesi için “ilave fiyat farkının 2021 yılı tamamı için uygulanmasını, bu yıl da enflasyonda düşüş maliyetler paraleline gelene kadar devam etmesini ve hiç başlamamış veya az ilerlenen işler için şartsız tasfiye hakkı tanınmasını” talep etti. Bilişim sektöründe faaliyet gösteren firmalar ve yemek şirketleri de TL ile alınan ihaleler için fiyat farkı bekliyor.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol