Erdoğan duymasın! DEİK Başkanı Olpak: Ekonomi güllük gülistanlık değil

DEİK Başkanı Olpak, "Bizim firmaların bugünlerdeki sıkıntısı, genelin haricinde konuşuyorum, özellikle tekstilciler ve ihracatçıların belli bir kısmını, mevcut ekonomik programın gidişatı içerisinde döviz-enflasyon makasının açılmasının rahatsız etmesidir" dedi.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

DEİK Başkanı Nail Olpak Burdur’da Orta Vadeli Program (OVP) hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Olpak, “Orta Vadeli Programı daha makul hedeflerin konduğu bir program olarak görüyorum. Beklenti yönetimi açısından kurulan enflasyon makası açılmış durumda. Mali disiplini bozmadan kurla ilgili küçük adımlar atılmasını bekliyoruz” dedi.

Olpak’ın konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

OVP'de enflasyonda üç puanlık bir düzeltme yapıldı. Büyümenin yüzde 4’ten yüzde 3,5’e çekildiği daha gerçekçi bir program olarak önümüzde duruyor. İhracat her türlü sıkıntıya rağmen yıl sonu hedeflerini yakalayabilecek gibi gözüküyor. İhracatın çokça dile getirdiği konulardan bir tanesi kur ile enflasyon arasındaki makasın açılmış olması, biz serbest kur rejiminde çalışıyoruz. Beklenti yönetimi açısından bakıldığında makas açılmış durumda, bu da ihracatçının rekabet gücünü bozuyor. Kurla müdahale edilmeyecekse ne yapılabilir? Mali disiplini bozmadan da atılacak küçük adımların olduğunu düşünüyorum. Bu hem biraz ön açar, hem de bir beklenti yönetimi sağlar.

"Birtakım adımlar atılacağını düşünüyoruz"

İç piyasada çok rahatlama beklemediklerini söyleyen Olpak, “Ekonomik anlamda güllük gülistanlık bir ortamda, lavanta tarlasında değiliz. Karamsar da olmayalım ama sinyalleri iyi okuyalım demek istiyorum. Sektörlerde otomotiv de dahil olmak üzere siparişlerde azalmalar olduğunu gördük. Bunlara yönelik tedbirler almamız lazım. Konkordatoların konuşulduğunu biliyoruz oralarda bazı düzenlemeler yapılması gerekir mi bunları görmemiz lazım. Kötü bir yıl geçirmeyeceğiz. Rakamlar itibarıyla bunu görüyoruz. Bu zaten üç yıllık orta vadeli bir program. Programın içinde kalarak da birtakım adımların atılacağını düşünüyoruz ve talep ediyoruz” dedi.

Nail Olpak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Enflasyonu düşürmeye yönelik ve mali disiplinin devamını hedefleyen süreç devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile konuştuğumuz zaman 'sırtımızda ödememiz gereken yüklerimiz var' diyor. Depremi, EYT'yi, KKM'yi konuşuyor. Dolayısıyla oradan çok büyük miktarlarda şeylerin alınamayacağının farkındayız ama hala birkaç küçük adımın atılabileceğini düşünüyorum. Örneğin, ihracatçıya verilen yüzde 2'lik döviz desteğinin bir miktar artırılması bizim bütçe dengelerimizi çok fazla bozmayabilir.

Kredi büyümesi... İç pazarda soğumayı sağlamak için kredilerin büyütülmeyeceğini biliyorduk ve görüyoruz ama en azından KOBİ'ler için yüzde 2'lik kredi büyüme sınırı bir miktar esnetilebilir. Çünkü KOBİ'lerin nefes tutma süreleri çok daha dar. İhracatta da döviz bozdurma zorunluluğu var. Hala yüzde 30'luk bozdurma zorunluluğu var. Merkez Bankasının rezervlerinin iyiye gittiğini her gün dinliyoruz. Bu yüzde 30'luk rakam üzerinde bir adım atılabilir. Hemen kaldırmaktan bahsetmiyorum."

Ekonominin yarısının kurallar, yarısının da beklentilerden oluştuğunu ifade eden Olpak, piyasadaki beklentiyi olumluya çevirmek adına mali disiplini, dezenflasyonist programı bozmadan adımlar atılması halinde dış ekonomi tarafına da bunun artı yansımaları olabileceğini düşündüğünü kaydetti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: PROGRAM NETİCESİNİ VERİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomiyle ilgili şunları söylemişti;

"Dünyada yüksek seyreden enflasyon halen endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Aşımıza, işimize, ekmeğimize ortak olan enflasyon canavarından kurtulma sürecine girdik., Ekonomi programımız üretim, istihdam ve ihracat tarafında meyvelerini veriyor.

Enflasyonda yılın ikinci yarısından itibaren inşallah güzel neticeler alacağız".

NAİL OLPAK KİMDİR?

Nail Olpak Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı görevini yürütüyor. Aynı Zamanda Turkcell Yönetim Kurulu üyesi. Turkcell Yönetim Kurulu üyeleri 20 bin Euro ve 200 bin lira harcırah alıyorlar. Olpak bir dönem MÜSİAD Başkanlığı da yapmıştı.

NORA Elektrik Malzemeleri A.Ş, PAK YATIRIM A.Ş. ve OMN A.Ş'yi kurdu. Halen, iki şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığını, üçüncü şirketin Yönetim Kurulu Üyeliğini ve bu şirketlerin ortağı olduğu şirketlerin Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini de yürütmekte.

Olpak, DEİK başkanlığı haberlerini önce yalanlamış, sonra da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından başkan olarak atanmıştı.

DEİK Genel Kurulu'nda Koç, Sabancı, Ülker, Şahenk ve Yırcalı gibi  isimler DEİK'den ayrılmıştı.

Onlarca DEİK üyesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'a şikayet mektupları yazmıştı.  

HELİKOPTER TİPİ BAŞKANIM

Nail Olpak, DEİK'e kiralattığı lüks araç ile de gündeme gelmişti. Olpak için kiralanan Mercedes Benz makam aracın aylık kirasının 70 bin TL olduğu yazılmıştı.

Olpak kendisi için, "Ben "Helikopter tipi" yöneticiyim" açıklaması yapmıştı.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol