Fare madencileri devrede: 41 madenci 17 gün sonra kurtarıldı

Hindistan’da 17 gün boyunca çöken bir tünelde mahsur kalan işçiler, ‘fare madencilerin’ enkaza yerleştirdiği 90 santimetre genişliğinde boruyla hayata yeniden ‘merhaba’ dedi

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Hastanede tedavi altına 41 işçinin durumunun iyi olduğu belirtildi. İşçilerin yaşadıkları büyük sıkıntıyı cep telefonları ve yoga sayesinde atlattığı aktarıldı.

Hindistan’ın Uttarakhand eyaletindeki bir yol yapım çalışması sırasında kısmen çöken tünelde 12 Kasım’dan bu yana mahsur olan 41 işçi önceki gün kurtarılırken, 1.5 milyarlık ülke rahat bir nefes aldı. Sondaj makinelerinin zarar görmesinin ardından önceki gün bölgeye getirilen 12 ‘fare madenci’ enkazı delerek çökmenin yaşandığı alana ulaştı.

Yetkililerin 90 santimetre genişliğindeki borunun içinden tekerlekli sedyelerle işçileri tahliye çalışmalarının kısa süre içinde başlayacağını bildirmesinden saatler sonra mahsur işçiler teker teker mahsur kaldıkları yerden çıkarıldı.

41 işçinin her biri 3 ila 5 dakikada çıkarılırken, tahliye süreci dört saatte tamamlandı. Hindistanlı yetkililer, önceki gün yaptıkları açıklamada, ülkenin iç bölgelerinden getirilen ‘fare madencilerden’ oluşan ekibin toprağı kazarak mahsur işçilere ulaşmaya çalışacağını bildirmişti.

Yetkililer bu kişileri ‘vasıflı işçiler’ olarak nitelendirirken, ‘fare madenciliği’ çoğunlukla madenlerdeki dar geçitlerde kalan kömürü çıkarmak için Hindistan’da başvurulan tehlikeli ve tartışmalı bir yöntem olarak öne çıkıyor. Medyada yayınlanan bir videoda, kurtarılan işçiler hastane yataklarında yemek yerken görülüyor.

Morallerinin iyi olduğu anlaşılan işçilerden biri olan oğlu Manjit’i öperken fotoğraflanan Chaudhary Lal, BBC’ye yaptığı açıklamada “Zaten bir oğlumu inşaat alanındaki bir kazada kaybettim. Bir başkasını kaybetmeye dayanamam” dedi. Bu arada işçiler de yaşadıkları deneyimleri medyaya anlattı. Mahsur kalanlar arasında bulunan Chamra Oraon, kurtarma ekipleri tarafından bir borudan içeri sokulan taşınabilir şarj cihazlarıyla şarj ettiği cep telefonunda oyun oynayarak vakit geçirdiğini söyledi.

Bir başka işçiyse, “Tünelin içinde aktif kalmak için yürüyüşlere çıkar ve yoga yapardık,” dedi.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol