FAS, SİHA'lar için 70 Milyon Dolar ödedi mi? Sedat Peker ne iddia etmişti?

Türk İHA ve SİHA’larının giderek artan ilgisi, Afrika’da da kendini göstermeye başladı

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem
Player yükleniyor...

Dünya'dan Kerim Ülker'in yazısına göre Fas Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin, Türkiye’den 22 adetlik T-129 ATAK taarruz helikopteri almak üzere. Bir diğer gelişme ise Fas’ın 13 adetlik Bayraktar TB2 SİHA siparişiydi.

Her ne kadar resmen duyurulmasa da Fas Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin 13 adetlik SİHA için 70 milyon dolarlık alım yapacağı gündemdeydi. İşte o anlaşma hayata geçti ve ilk parti teslim edildi.

Fas Ordusu’nun ilk SİHA’yı geçtiğimiz günlerde aldığı yerel medya tarafından duyuruldu. Fas’ın bu alımı aslında sınır komşusu Cezayir ile uzun yıllardır yaşadığı Batı Sahra Sorunu’nun da tekrar nüksetmesi ile ilgili.

#reklam#

Bilindiği üzere iki ülke, eski bir İspanyol kolonisi olan Batı Sahra’nın Cezayir tarafından desteklenmesi ile başlayan kriz geçtiğimiz hafta daha da tırmandı. Fas ile diplomatik ilişkilerini donduran Cezayir, Fas topraklarından Avrupa'ya ihraç ettiği doğalgazda yeni bir planı devreye aldı, İspanya'ya direkt ulaşan Medgaz boru hattındaki kapasiteyi artırmaya, Fas hattını da pasifleştirmeye karar verdi.

Cezayir, Bayraktar'a Çinli firmayla yanıt veriyor

Türk İHA’larının Fas tarafından alımı, iki ülke arasındaki sorunu tekrar ateşledi, Cezayir Yönetimi de buna karşı olarak Çin ile görüşmeye başladı. Yapılan anlaşmaya göre Cezayir, Çinli AVIC firmasından 24 adet WingLoong II insansız hava aracından sipariş etti.

Bir diğer yeni gelişme ise Fas’tan... 15 Eylül’de Fas ile İsrail arasında yapılan görüşmelere göre Rabat Yönetimi, İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii'ne (IAI) ait BlueBird Aero Systems ile birlikte 'kamikaze' drone’larını geliştirecek.

SEDAT PEKER'İN İDDİASI: FAS’A İNSANSIZ HAVA ARACI HİBE ETTİLER

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker, kendisini Fas’tan getirmek için Fas’a insansız hava aracı hibe edildiğini de iddia ederek şöyle konuşmuştu:

“İnsansız hava araçları oraya, ben Türkiye’ye. Şu anda bulunduğum Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai, İtalya izin veriyor, Fas izin iptal. Ben uçağa biner miyim? Fas Kralı namuslu adam. Babasından gelen bir geleneği varmış. Kendisine teslim olan kimseyi vermezmiş. Kral biraz abidik gubudik olsa iade edecek, Allah’tan namuslu adam.”

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol