Gelir İdaresi: Bağışlar vergiden değil, matrahtan düşüyor

Şirketlerin, depremzedelere yaptığı bağışların tamamının vergiden düşeceği eleştirileri üzerine Gelir İdaresi Başkanlığı ikinci bir açıklama yaptı. Bağış ve yardımların vergiden değil, matrahtan düşüldüğüne işaret edildi.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem
Player yükleniyor...

Deprem bölgesinde yürütülecek çalışmalarda kullanılmak üzere dün ortak yayında düzenlenen bağış kampanyasıyla 115 milyar lira toplandı.

Paranın, 50 milyar lirası Merkez Bankası ve diğer kamu işletmeleriyle bankalardan geldi. Kampanyanın ardından, bağışların vergiden düşeceği eleştirileri gelirken, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan ilk açıklamada durumun net bir şekilde anlatılmaması, bu yöndeki endişeyi güçlendirdi.

Bunun üzerine bugün ikinci kez açıklama yapan GİB, yapılacak bağış ve yardımların vergiden değil, matrahtan düşüldüğünü duyurdu. GİB'in Twitter hesabından yapılan açıklamada, sosyal medyada bağış ve yardımların vergiden düşüldüğü yönünde paylaşımların devam ettiği belirtildi.

KAZANÇTAN İNDİRİMLE, VERGİDEN İNDİRİM FARKLI

#reklam#

Kamuoyunun ve vergi mükelleflerinin doğru bilgilendirilmesi adına konunun yeniden açıklanmasının gerekli görüldüğü ifade edilerek, Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunları belli şartlarla bağış ve yardımların elde edilen gelirden, kurum açısından kazançtan indirilmesi imkanı verdiği vurgulandı.

Kazançtan indirimle vergiden indirimin tamamen birbirinden farklı kavramlar olduğu belirtilen açıklamada, "Bağış ve yardımlar vergiden değil, matrahtan düşülmektedir" ifadesi kullanıldı.

HESAP NASIL YAPILIYOR?

Bağış ve yardımlar gerekli şartları taşıyorsa ilgili yılın vergi matrahının tespitinde gelirden, kurumlar için kazançtan indirildiğine işaret edilerek bu indirim sonucu kalan tutarın vergiye tabi olduğu vurgulandı.

Açıklamada, konunun anlaşılması için şu örnek verildi:

"Konuyu basit bir örnekle anlatmak gerekirse, 100 bin lira kazancı olan bir kurum 20 bin lira AFAD’a bağış yaptığında kazancından 20 bin lirayı indirecektir. Kalan 80 bin lira üzerinden yüzde 20 oranında hesaplanan 16 bin lira kurumlar vergisi ödeyecektir. Özetle vazgeçilen vergi tutarı 4 bin lira olacaktır." 

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol