Gıda enflasyonunda zirve Türkiye'nin

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Dr. Buğra Gökce, Türkiye’nin gıda enflasyonu açısından OECD üyeleri arasında en kötü durumdaki ülke olduğuna dikkat çekti. Gökce açıklamasında Türkiye'deki gıda enflasyonunun 45 Afrika ülkesinin 43'ünden daha yüksek olduğunu kaydetti.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

İBB’ye bağlı İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Dr. Buğra Gökce, sosyal medya hesabından TÜİK’in açıkladığı enflasyon verileri hakkında açıklama yaptı.

“Mutfakta yangın büyüyor” diyen Gökce “Gıda enflasyonu açısından OECD üyeleri arasında en kötü durumdaki ülkeyiz. TÜİK verilerine göre Türkiye'de gıda enflasyonu yüzde 44,88 olarak açıklandı.

AB ülkelerinde gıda enflasyonu ortalama yüzde 1,6 olurken, Türkiye hariç OECD ülkelerinde gıda enflasyonu ortalama yüzde 1,9.

OECD ülkeleri arasında Türkiye'den sonra en yüksek gıda enflasyonu yüzde 7,7 ile Meksika'da. Türkiye ile Meksika arasında yaklaşık 6 kat fark var” tespitinde bulundu.

10 KAT ARTTI

Türkiye'de 2017 Ocak ayında 339 olan gıda endeksinin 2024 Ağustos ayında yaklaşık 10 kat artış göstererek 3 bin 374'e çıktığına dikkat çeken Gökce, aynı dönemde dünyada gıda endeksinin 98'den sadece 120'ye ulaştığını belirtti.

Gökce, tüm dünyada Türkiye’nin gıda enflasyonunun en yüksek olduğu 4'üncü ülke olduğunu vurgulayarak “Filistin'de gıda enflasyonu yüzde 30,8 olurken, savaş halindeki Rusya'da 9.8, Ukrayna'da -0.1 olarak gerçekleşti” dedi.

“EN KÖTÜ DURUMDAKİ ÜLKE TÜRKİYE”

Asya ülkeleri arasında Türkiye’nin gıda enflasyonu bakımından en kötü durumdaki ülke olduğunu ifade eden Gökce şunları kaydetti:

“Pakistan'da gıda enflasyonu yüzde 2.4, komşumuz  Azerbaycan'da -0,6, Gürcistan'da -0,2 olarak kaydedildi. Türkiye'deki gıda enflasyonu 45 Afrika ülkesinin 43'ünden daha yüksek. Güney Sudan ve Zimbabve hariç Türkiye'ye en yakın gıda enflasyonu yüzde 41,9 ile Malavi'de bulunuyor. Türkiye gıda enflasyonu bakımından Kuzey ve Güney Amerika'da Arjantin hariç bütün ülkeleri geride bıraktı. İç sıkıntıları devam eden ambargo altındaki Venezuela'da gıda enflasyonu yüzde 41,4 olurken, Kolombiya'da 5,2, Brezilya'da 4,1 oldu.”

Gökce “Kamu yönetiminde yapılan hataların bedelini 85 milyon ödüyor. Eğitim öğretim dönemi açılırken, Türkiye'de her 5 çocuktan biri yeterli beslenemiyor. Yönetimde katılımcılık, şeffaflık, hukuka saygı, liyakat, akıl, bilim olursa sorunlar çözülüyor” dedi.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol