Invitation Only'de rekor!

Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) tarafından bu yıl 7.’ncisi düzenlenen 'Turkish Housewares by Invitation Only Türkiye' etkinliği Lütfi Kırdar Fuar ve Kongre Merkezi’nde kapılarını açtı.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Binlerce mağazaları ile perakende sektöründe kendi ülkelerinde ve dünya çapında lider olan firmalar, Türk ev ve mutfak eşyaları ürünlerini satın almak için Türkiye'ye geldi. Ticaret Bakanlığı ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) desteği, İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) ve İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) iş birliğiyle Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) tarafından bu yıl 7’ncisi düzenlenen ‘Turkish Houseware by Invitation Only Türkiye’ organizasyonu 27-28 Mayıs tarihlerinde Lütfi Kırdar Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek.  Bu yıl gerçekleşen Invitation Only organizasyonuna Avrupa, Güney Amerika başta olmak üzere Uzakdoğu, Güney Afrika, Orta Doğu ve çok farklı ülkelerden alıcılar katılım gösterdi.

Şimdiye kadarki en fazla alıcıya ulaştıklarını belirten EVSİD Başkanı Talha Özger, 61 ülkeden 125’in üzerinde alıcının Türk üreticilerle buluştuğunu söyledi. Özger, “Komitelerimiz ve üyelerimiz ile yaptığımız değerlendirmeler sonucunda bu yıl biraz daha yakın pazarları öne çıkarmaya çalıştık. Ayrıca toptancı, distribütör gibi ihracatın görece daha hızlı sonuçlanabileceği alıcı gruplarına ağırlık verdik. Latin Amerika’dan Uzakdoğu’ya, Güney Afrika, Avrupa, Orta Doğu ve birçok farklı ülkelerden alıcılar katılım gösteriyor.” dedi.

NİTELİK OLARAK ÜST SEVİYEDE BİR ETKİNLİK

EVSİD olarak tüm etkinlikleri sayılar üzerinden değil, kalite üzerinden değerlendirme yaptıklarını vurgulayan Özger, ancak bu yıl nitelik açısından da üst seviyede bir Invitation Only Türkiye geçirdiklerini belirtti. İhracatın bir süreç gerektirdiğini, alıcı ile bir sonraki fuarda yapılan görüşmelerde genellikle sipariş alındığını kaydeden Özger, “Hiçbir zaman katıldığınız etkinlikler veya müşterinize yaptığınız ziyaretler ihracata direkt etki etmiyor. Ancak şurası bir gerçek ki ‘Invitation Only’ sektörün uluslararası fuarlarının yanında yeni müşteriler edinebilmek için en önemli etkinlikleri arasına girdi.” değerlendirmesinde bulundu.

“HEM ÜLKEMİZİ HEM DE SEKTÖRÜ TEMSİL EDİYORUZ”

Bu yıl düzenlenen etkinliğe 55 Türk firmanın katıldığının bilgisini paylaşan Özger, “Katılacak firmaların seçiminde de çok dikkatli bir inceleme yapıyoruz. Invitation Only sadece ticari bir etkinlik değil, katılan firmalar hem ülkemizi hem de sektörümüzü temsil ettiğinden seçici davranmak durumundayız. Katılım sağlayan firmalarımız sektörün en kaliteli ve en güvenilir firmalarının başında geliyor. Üstelik alıcılar herhangi bir yardım ihtiyacı duyduğunda EVSİD olarak her türlü desteği de veriyoruz.” dedi.

“YÜZDE 10 BÜYÜME BEKLERKEN YÜZDE 5 GERİLEDİK”

Ev ve mutfak eşyaları sektörü ihracat rakamlarının bu yılın ilk 4 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 geride olduğunun bilgisini veren Özger, artan Türk Lirası maliyetlerine karşı dövizdeki değişimin sınırlı olmasının sektörün rekabet gücünü zayıflattığını dile getirdi. Özger, “Rakiplerimizin döviz bazında fiyat indirdiği bir dönemde Türk üreticiler olarak döviz bazında artışları doğal olarak yapamıyoruz. Hedefimiz yılın ikinci yarısında ihracatın artması ve geçtiğimiz yılki rakamları yakalamak. Ama en önemlisi küresel ölçekte ihracat sıralamasındaki beşinciliğimizi korumak. İhracatta düşüşte küresel sıkılaşmanın yanı sıra Çin’in açılmasının da etkisi çok büyük. Biz bu yılın ilk 4 ayı için yüzde 10 büyüme beklerken, yüzde 5 daralma yaşadık.  Çin’in kapandığı dönemde kazandığımız müşterileri geri kaybetmemiz, bir kısmında hacimlerin düşmesi aslında ihracatımızı orta vadede daha fazla etkileyecektir.” ifadelerini kullandı.

EV VE MUTFAK EŞYALARI SEKTÖRÜ YAKIN PAZARA ODAKLANDI

2024 yılının zorlu bir yıl olduğunu, bu nedenle yakın pazarlara ağırlık verdiklerini yineleyen Özger, “Avrupa en önemli pazarımız ama hala pazarın potansiyelini yeterince değerlendiremiyoruz. Yakın ve kısa vadede ticarete dönüşecek pazarlar önemli. Bu nedenle de ‘Invitation Only Türkiye’ etkinliğimizde Avrupa, Orta Asya ve Orta Doğu alıcılarının sayısını arttırmaya çalıştık.” dedi. Sektörün en büyük sorununun markalaşmak olduğunun altını çizen EVSİD Başkanı Özger, sözlerini şöyle sürdürdü; “İhracatta başı çeken ilk 10 ülkeye baktığımızda birim ihracat değeri olarak en düşük rakama sahibiz. Görece düşük katma değerli ürünleri düşük kar marjları ile ihraç etmeye çalışıyoruz. Teknoloji, tasarım ve marka ile ürün değerimizi arttırmamız gerekiyor. Çünkü mevcut durumda kur, enerji maliyetleri, ham madde ve işgücü gibi değişkenler bizleri büyük ölçüde etkiliyor.”

SIFIR VERGİ TALEBİ

Sektörün zor bir dönemden geçtiğini, ham madde engellerinin kaldırılmasının ihracata ciddi bir katkı sağlayacağının altını çizen Talha Özger, “Çelik ham maddesinde bulunan ek vergilerin ve diğer ham maddelerde bulunan vergilerin bu dönemde sıfıra indirilmesini talep ediyoruz.” dedi.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol