Irak'tan Tüpraş'a petrol taşıyan tankere el konuldu

Tüpraş Basra'dan yola çıkan ve Aliağa'ya petrol taşıyan tankerle iletişimin kesildiğini duyurdu. İran yargı kararıyla bir ABD petrol tankerine el konulduğunu duyurdu.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Tüpraş, Irak devlet petrol şirketi SOMO'dan satın aldığı 140 bin ton ham petrol taşıyan Marshall Adaları bayraklı St. Nikolas isimli gemiyle iletişiminin kesildiğini açıkladı.

Öte yandan İran, Umman Denizi'nde el koyduğu petrol tankerinin ABD'ye ait olduğunu duyurdu.

Tüpraş'tan yapılan açıklamada, Basra Limanı'ndan Tüpraş rafinerisine ulaştırılmak üzere yola çıkan gemi ile irtibatın kesildiği, rafineri operasyonlarının ise planlandığı şekilde devam ettiği kaydedildi.

Gemide Türk mürettebatın bulunmadığına dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Yunan armatör firması Empire Navigation'a ait Marshall Adaları bayraklı St. Nikolas isimli gemi ile olan iletişim Umman açıklarında 11 Ocak 2024 saat 06.30 dolaylarında kesilmiştir. Söz konusu gemi, Irak devlet petrol şirketi SOMO'dan satın aldığımız ve Basra Limanı'ndan rafinerimize ulaştırılmak üzere yola çıkan yaklaşık 140 bin ton ham petrol taşımaktadır. Tüm rafineri operasyonlarımız planlandığı şekilde devam etmekte olup, olayın rafineri operasyonlarımıza bir etkisi bulunmamaktadır. Konunun takibi ulusal ve uluslararası yetkililerle işbirliği halinde sürmektedir."

İran, Umman Denizi'nde bir ABD tankerine el koyduğunu açıkladı

İran, Umman Denizi'nde el koyduğu petrol tankerinin ABD'ye ait olduğunu duyurdu. Tesnim Haber Ajansı, İran Ordusu Deniz Kuvvetleri tarafından yapılan yazılı açıklamayı yayımladı.

Açıklamada, "İran Ordusu Deniz Kuvvetleri, yargı kararıyla Umman Denizi'nde bir ABD petrol tankerine el koymuştur." ifadelerine yer verildi.

Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları'ndan (UKMTO) yapılan açıklamada, Umman Körfezi'nde bir petrol tankerinin askeri üniformalı ve silahlı kişiler tarafından ele geçirildiği belirtilmişti.

Umman'ın Sohar kenti kıyısının yaklaşık 50 deniz mili açıklarında meydana gelen olay sırasında askeri tarzda siyah üniformalar ve siyah maskeler giyen 4-5 silahlı "yetkisiz" kişi tarafından bir petrol tankerine çıkarma yapıldığı, söz konusu petrol tankeriyle irtibatın kesildiği ve İran kıyılarına yönlendirildiği aktarılmıştı. 

Şirketten açıklama

Petrol tankeri St Nikolas'ın operatörü Yunanistan merkezli Empire Navigasyon da yaptığı açıklamada, Umman açıklarında Sohar kenti yakınlarında gemiyle temasın kesildiğini söyledi.

Kathimerini'de yer alan habere göre isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan bir sözcü, geminin biri Yunanistan'dan, 18'i Filipinler'den olmak üzere 19 kişilik bir mürettebata sahip olduğunu ve Irak'ın Basra kentinden Aliağa'ya petrol taşıdığını söyledi.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol