İSO500 araştırması neden gecikti?

"Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" araştırması uzun yıllardır Mayıs sonu Haziran başı gibi açıklanır. Ancak bu sene gecikti. İşte nedeni...

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

İstanbul Sanayi Odası (İSO) her yıl Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşları araştırması yapıyor. Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasının kökleri, 1960'lı yıllara kadar uzanıyor.

İlk kez 1968 yılında “100 Büyük Firma" olarak kamuoyuna açıklanmış. Her yıl bir önceki yıl verilerinin açıklandığı çalışmanın kapsamı 1978 yılında 300 kuruluşa, 1981 yılında ise 500 kuruluşa çıkarılmış.

Para dergisinin kulisine göre 1991 yılında "Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" araştırmasına ek olarak "İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu'nu izleyen 325 Sanayi Kuruluşu" çalışması da hazırlanıp kamuoyunun bilgisine sunuldu.

1992-1997 yılları arasında "İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu'nu izleyen 250 Sanayi Kuruluşu" olarak sürdürülen bu ek çalışmanın kapsamı, 1998’de genişletilerek 500'e çıkarıldı.

Böylece 1998 yılından bu yana Türkiye'nin 1000 Büyük Sanayi Kuruluşu'na ait veriler her yıl kamuoyuna açıklanıyor.

Ekonomiyle ilgilenen herkes bu verileri önemser. Tam anlamıyla Türkiye’deki sanayi şirketlerinin yıllık karnesi gibidir. Geçmişte Temmuz, Ağustos aylarında açıklansa da uzun yıllardır Mayıs sonu Haziran başı gibi açıklanır.

Ancak bu sene bu araştırmanın sonuçları, Eylül sonuna yaklaşılmasına rağmen halen açıklanmadı. Biz de merak ettik neden gecikti diye araştırmaya başladık.

Biz bu araştırmayı yaparken İSO yönetimi, Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasının 26 Eylül’de açıklanacağını duyurdu.

Gecikmenin sebebini toplantıda açıklayacaklardır ama biz ilk buradan duyuralım.

Malum, 6 Şubat 2022 günü Türkiye tarihinin en yıkıcı ve acı depremini yaşadık. 11 ilde etkili olan deprem, haliyle bölgedeki sanayi kuruluşları da etkilendi.

500 Büyük Sanayi Kuruluşu Listesi’nde bölgeden 100’e yakın şirket var. Veri akışı deprem sonrası doğal olarak kesildi.

İSO yönetimi de bölgedeki şirketlerden verilerin gelmesini bekledi. Listede deprem bölgesindeki şirketlerin yer alması önemliydi. Doğru olan yapılmış…

Kaynak: Para dergisi

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol