İtalyan şirket, Türk firmayı dolandırmaya çalıştı: Kabak çekirdeği için nefes kesen mücadele

İtalyan bir alıcı, İstanbul merkezli firmadan 39 ton kabak çekirdeği aldı. Alıcı, ön ödeme olarak 41 bin 550 dolar gönderdi. Kalan 125 bin dolar ödenmeden, alıcı, sahte evraklarla İtalya limanından çekmeye çalıştı. Garantör bankalar arasında yoğun bir trafik yaşandı. Interpol’ün de devreye girmesi i

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Ayçekirdeği, ceviz, badem, fındık, Antep Fıstığı üretimi ve dış ticaretini yapan Casa Commodities Dış Ticaret isimli Türkiye şirketi, İtalyan Luca Verzelli ile bir ‘alım’ anlaşması yaptı. Verzelli, İtalyanın Saviano kentinde bulunan şirketi adına yaptığı sözleşmede, 38 bin 640 ton kabak çekirdeği için, satıcı şirket ile el sıkıştı. Ürün bedeli ise 166 bin 512 dolar olarak kararlaştırıldı.

Şirket alarm durumuna geçti

Halktv'den Seyhan Avşar'ın haberine göre taraflar arasındaki ticarette İtalya’dan ve Türkiye’deki muhabir bankalar belirlendi. Verzelli ön ödeme olarak 41 bin 580 doları gönderdi. Kalan 125 bin dolar beklenirken, Casa Commodities’te, alarm durumuna geçilmesine neden olan gelişmeler de yaşanmaya başladı.

‘Sahte evraklarla malı çekmeye çalışıyor’

Şirket, alıcı tarafın sahte evraklarla malı İtalya limanından çekmeye çalıştığını öğrendi. Durum, Türkiye’deki muhabir bankaya bildirildi. Benzer şekilde İtalya’daki banka ile de temasa geçildi. Şirket ile İtalya’daki banka arasında yapılan yazışmalarda özetle “Alıcı bizi dolandırmaya çalışıyor. Sahte IBAN numarası paylaştı. Bu kişiye, konşimentoyu (malı limanda çekmesine imkân veren belge) kesinlikle vermeyin” denildi.

‘Interpol de devreye girsin’ talebi

Bankalarla yoğun bit temas sürerken bir yandan da hukuki süreç başlatıldı. Şüpheli Luca Verzelli hakkında İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu. Savcılık başvurusunda “Gerekirse Interpol ile temasa geçilsin. Bu kişinin banka hesaplarına bloke konulsun” denildi.

Malları limandan çıkarması son anda önlendi

Benzer bir süreç İtalya’da da başlatıldı. Şirketin İtalyan avukatları da, harekete geçti. Edinilen bilgilere göre, nefes nefese yürütülen süreç sonrası, Luca Verzelli’nin, sahte evraklarla malı limandan çekmesi engellendi. Şirket, satışını yaptığı 39 ton ürünü geri aldı.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol