Japonlardan Türkiye'ye 'tarım' dersi

Japon parlamenter Takaaki, Türk heyetinin “Tarım korumacı politikalarınız ihracatımızı düşürdü” sitemine “Çiftçimizi korumak zorundayız” yanıtını verdi.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Türk çiftçisi, gübre ve mazot zamları altında ezilip ithal ürünlerle darbe üzerine darbe yerken, TBMM’yi ziyaret eden Japon heyeti unutulmayacak bir ders verdi.

Japon Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Takaaki önceki hafta TBMM’de Dışişleri Komisyonunu ziyaret etti. Bu yıl içinde Japonya Başbakanı Kişida Fumio ile veliaht prensin Türkiye’ye gelmesinin beklendiğini belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay’ı Japonya’ya davet etti.

PAZARA GİRİŞTE GÜÇLÜK YAŞANIYOR

Sözcü'den Emin Özgönül'ün haberine göre görüşmeler sırasında 2023’te Türkiye’den Japonya’ya 645 milyon dolarlık ihracat yapıldığı belirtilerek, “İhracat 2022’ye göre 4 milyon dolar azaldı.

Ticaret açığımızın nedenleri arasında, Japonya’nın tarım alanındaki korumacı politikası ve pazara girişte güçlükler yaşanması vardır’’ denildi. 2023’te Japonya’dan ithalatımızın bir önceki yıla oranla yaklaşık 1 milyar dolar arttığı ve 5.46 milyar dolara ulaştığı hatırlatıldı.

4 trilyon dolarlık milli geliriyle ABD’den sonra dünyanın 2. büyük ekonomisi olan Japonya’nın Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı Katsumata Takaaki, Türkiye’den daha fazla tarım ürünü alınması yönündeki isteğimizi, “Çiftçimizi korumak zorundayız, mecbur değilsek başka ülkeden tarım ürünü almayız’’ diyerek kibarca reddetti.

79 ÜLKEYE 14 MİLYAR DOLAR ÖDENDİ

Oysa Türkiye’de sadece geçen yıl soğandan cevize, incirden limona, nohuttan domatese kadar, Zimbabve, Şili, Madagaskar, Peru, Uruguay, Kostarika, Gana dahil 79 ülkeye, 14 milyar dolar ödeyerek gıda ve tarım ürünü aldık.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol