JPMorgan'dan Türk bankalarına uyarı: Daha da kötüleşecek

ABD'li dev yatırım bankası Türk bankacılık sektörüne dair değerlendirmelerde bulundu. Yapılan değerlendirmeye göre, ana trendlerin daha da kötüleşecek ve ikinci çeyrekte dip noktada olacak.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Yurt içi piyasalarda dikkatler ikinci çeyrek bilançolarına çevrilirken, JPMorgan'ın bankacılık bilançolarına yönelik analizi ikinci çeyreğin dip noktası olacağına işaret etti.

Mehmet Sevim, Samuel Goodacre ve Sukanya Khan tarafından hazırlanan 23 Temmuz tarihli raporda bankacılık sektöründe ana trendlerin ikinci çeyrekte makro tarafta yeniden düzenlemelerin banka bilançoları üzerinde etkili olmasıyla kötüleşeceği ve bu çeyreğin sektör için bir dip noktasına işaret edebileceği belirtildi.

Raporda bankaların ikinci çeyrekte maddi özsermaye kârlılığı ortalama olarak yaklaşık yüzde 20 seviyesinde öngörülürken, aynı çeyrekte yıllıklandırılmış enflasyonun yüzde 35 olacağı belirtilerek söz konusu durumun net faiz marjıyla ilgili yoğun baskı sonucu şekillendiği ifade edildi.

Bununla birlikte analistler bu çeyreğin bu anlamda bir dip noktası olacağını, üçüncü çeyrekten itibaren net faiz marjlarının genişleyeceğini öngördü. Bu durumun yılın sonuna doğru maddi özsermaye kârlığında toparlanmayı beraberinde getireceği ifade edildi.

Bankalardan getiri beklentileri

JPMorgan raporunda, 2024 ikinci çeyrekte en yüksek ROTE yüzde 28,9 ile Garanti Bankası'nda, onu yüzde 19,6 ile Akbank, yüzde 15,6 ile Vakıfbank’ta görüldü. İş Bankası'nda oran yüzde 14,8, Yapı Kredi Bankası’nda yüzde 14,6 ve Halkbank'ta da yüzde 8,8 olarak belirtildi.

JPMorgan, Garanti Bankası'nın ikinci çeyrekte hissedarlara dağıtılabilir net karının 18,91 milyar, Akbank'ın 10,48 milyar, İş Bankası'nın 10,12 milyar, YKB'nin 6,66 milyar, Halkbank'ın 2,94 milyar ve Vakıfbank'ın 7,28 milyar TL olmasını bekliyor.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol