Kanada yasakladı! Yabancıya konut satışı yasaklanmalı

Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatındaki yıllık artış oranı kasımda yüzde 168 olurken ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatı 67 TL'ye yükseldi.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem
Player yükleniyor...

Kiralık konut fiyatları ülke genelinde nisandan bu yana düşüş eğilimindeydi. Enflasyonun boynunun kırıldığı kasım ayında, asgari ücret görüşmelerinin başlayacağı aralık ayı öncesi kiralara zam yapılması  ise dikkat çekti. Bu durum açıkça fırsatçılık olarak değerlendiriliyor.

BETAM ve sahibinden.com'un yayınladığı rapora göre, yıllık kira artış oranı İstanbul’da yüzde 147.7, Ankara’da yüzde 150, İzmir’de ise yüzde 160 oldu. Ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatları İstanbul’da 94.1 TL, Ankara’da 45 TL, İzmir’de ise 65 TL olarak kaydedildi. Enflasyondan arındırılmış (reel) kira fiyatları da hem ülke genelinde hem de üç büyükşehirde arttı.

#reklam#

TALEP EKİME GÖRE AZALDIĞI HALDE...

Kiralık konut talep göstergesi ise ekime kıyasla yüzde 19.6 azaldı. Buna karışlık kiralık konut talebi geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 10.2 yüksek. Kiralık konut piyasasında bir canlılık göstergesi olarak kullanılan kiralanan konut sayısının kiralık ilan sayısına oranı ülke genelinde ve üç büyük ilde azaldı.

Kiralık konut piyasasındaki bir diğer canlılık göstergesi olan ve kiralık ilanların ne kadar süre yayında kaldığını ölçen kapatılan kiralık ilan yaşı ülke genelinde ve üç büyükşehirde arttı. Kiralık konut piyasasındaki canlılığı ölçen tüm göstergeler geçen aya kıyasla durgunluk emareleri gösterdi. Ancak bu gözlemlerin kiralık konut piyasasındaki mevsimsel etkilerden kaynaklanabileceği not edildi.

YABANCIYA KONUT YASAKLANMALI

Kanada Meclisi 1 Ocak 2023 tarihinden sonra uygulanmak üzere yabancıya konut satışını yasakladı. Bu karar, aşırı artan fiyatlar ve Kanada vatandaşlarının konut almakta zorlanması nedeniyle alındı. Böylece iki yıl konut satışına yasak geldi.

#reklam#

1 Ocak 2023'te uygulamaya girecek uygulamada bazı muafiyetlere de yer verildi. Ülkede uzun süre kalacak olan öğrenciler ve işçiler bu yasağa tabi olmayacak. Yasağa uymayarak konut satın alanlar veya bu kişilere yardım eden kişilere 10 bin dolara kadar para cezası verilebilecek. Sonrasında bu konutlar mahkemeler tarafından satışa çıkarılabilecek.

Konuyu değerlendiren İSTEBKoop Başkanı Ulvi Özcan, “Kanada hükümeti sosyal bir devlet olmanın gereğini yapmış. Aynı durum ülkemiz için de geçerli. Her ne kadar yabancı satışı çok fazla değil algısı oluşturulmaya çalışılsa da bu alışverişlerin olması tüm piyasada yukarı yönlü bir emsal oluşturmaktadır. Ayrıca bu alışverişlerin büyük çoğunluğu T.C Pasaportu için. Vatandaşlık alıp elde tutma süreleri dolanların büyük çoğunluğunun satabilirse konutlarını satmaya çalıştıklarını biliyoruz. Sahibi oldukları konutları satamadıkları takdirde de ülkemizden kandırıldıkları ve Türkiye’nin güvensiz olduğu propagandası da kaçınılmaz olacaktır. Konuyla ilgili düzenleme dünyanın çağdaş ülkelerinde olduğu gibi olmalı, önce oturum verilmeli sonrasında güvenlik ve dil mülakatları yapılmalı.” dedi.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol