KKM'den çıkış vites büyüttü

Kur korumalı hesaplar ilk 5 ayda 501 milyar TL erime kaydederken, son haftalarda döviz mevduatları da irtifa kaybediyor. Mayıs ayında TL mevduatların payı 6.6 puan artarken dolarizasyon yüzde 51.9’a geriledi.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Hazine bütçesinden ve Merkez Bankası (TCMB) kasasından şimdiye kadar 1 trilyon liranın üzerinde kaynak akıtılan kur korumalı hesaplarda son dört ayın en hızlı çıkışı geçen hafta yaşandı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hacmi 31 Mayıs ile biten haftada yaklaşık 37 milyar lira azalarak 2 trilyon 124.6 milyar TL’ye geriledi.

Böylece KKM’de kaydedilen gerileme mayısta 133 milyar TL, yılın ilk beş ayında ise 501 milyar lira oldu. TL, döviz ve kur korumalı hesapların toplam mevduat içindeki dağılımında mayıs ayında dolarizasyonu azaltıcı iyileşmeler olduğu görülüyor. TL mevduatın toplam mevduat hacmindeki payı 29 Mart haftasında yüzde 41.5 iken, 31 Mayıs itibarıyla yüzde 48.1’e çıktı.

Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre Mayıs ayında TL mevduat toplam mevduat içindeki payını 6.6 puan artırdı. KKM hacminin toplam mevduattaki payı ise mayıs ayında 1.4 puan gerileyerek yüzde 14.7’den yüzde 13.3’e düştü. Döviz tevdiat hesaplarında (DTH) ise düşüş daha hızlı seyretti. DTH’ların 29 Mart’ta yüzde 43.8 olan payı 31 Mayıs itibarıyla 5.2 puan azalışla yüzde 38.6’ya geriledi.

MAYISTA 6.6 PUANLIK İYİLEŞME

Böylece 29 Mart’ta döviz ve dövize endeksli hesapların yarattığı dolarizasyon yüzde 58.5 oranında hesaplanırken, 31 Mayıs’ta 6.6 puanlık düşüşle yüzde 51.9’a geriledi. Eski Bakan Nureddin Nebati’nin ‘asrın buluşu’ olarak tanımladığı KKM, 20 Aralık 2021’de dövizin hızını kesmek için devreye alınmıştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek liderliğindeki yeni ekonomi yönetimi KKM sisteminden çıkış için ilk adımı 20 Ağustos 2023’te attı. Merkez Bankası’nın KKM dönüşüm hedefi uygulamasına son verdiği söz konusu dönemde 3.4 trilyon TL’ye ulaşan KKM hacmi 1.3 trilyon TL eridi.

3.3 milyarlık döviz sattık

Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, bir önceki hafta 170 milyar 601.8 milyon dolar olan yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 31 Mayıs ile sona eren haftada 167 milyar 388 milyon dolara geldi. Yurt içi yerleşiklerin parite etkisinden arındırılmış toplam yabancı para mevduatı 3 milyar 335 milyon dolar azaldı. Gerçek kişilerin döviz mevduatları 1 milyar 229 milyon dolar gerilerken, tüzel kişilerin döviz mevduatları 2 milyar 106 milyon  dolar düşüş gösterdi.

Borsada satan yabancının tahvile ilgisi sürüyor

Yabancı yatırımcının hisse satışı derinleşti. Merkez Bankası’nın (TCMB) verilerine göre 31 Mayıs haftasında yabancı yatırımcı 528.8 milyon dolarlık hisse sattı. Yabancı geçen hafta 27.9 milyon dolarlık, önceki haftada da 232 milyon dolarlık hisse satmıştı. Buna karşın son haftalarda büyük tahvil alımı yapan yurt dışı yerleşikler 31 Mayıs haftasında tahvilde alımını düşürse de sürdürdü. 24 Mayıs haftasında 1.5 milyar dolarlık tahvil alan yabancının 31 Mayıs haftasında tahvil alımı 94.1 milyon dolarda kaldı.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol