Microsoft krizinden Türkiye'de hangi şirketler etkilendi?

Dünya genelinde Microsoft kaynaklı yaşanan arıza nedeniyle birçok şirkette aksamalar gerçekleşti. Türkiye'de de THY, Denizbank ve TÜVTÜRK gibi birçok şirketin sisteminde sorun yaşandı

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft'un 365 uygulamalarında dünya genelinde yaşanan kesinti, birçok sektörü olumsuz etkiledi. Bankalar, hastaneler ve hava yolları gibi şirketlerin internet üzerinden sunduğu hizmetlerde aksamalar meydana geldi. Kesinti sebebiyle birçok ülkede uçuşlar durduruldu. Türkiye'de de THY ve Denizbank gibi birçok şirkette aksaklıklar yaşandı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yaptığı açıklamada, "Yaşanan aksaklığın siber saldırı kaynaklı olmadığı, kesintinin CrowdStrike ürününü kullanan kurum ve kuruluşlarda meydana geldiği tespit edildi" ifadelerini kullandı.

Vatandaşlar para çekemedi

Dünya genelinde yaşanan yazılım kaynaklı teknik sorun nedeniyle bankacılık işlemlerinde de aksama yaşanıyor. Taksim Meydanı’nda para çekmek için ATM’lerin önüne gelenler, başka ATM’lere yönlendirildi. Bazı bankaların ATM’leri ödeme yapamadı.

Vize başvuruları da etkilendi

Beyoğlu Vize Başvuru Merkezi’nde de sabah saatlerinden itibaren giden internet dolayısıyla işlem yapılamadı. İşlem yapamadıkları için şaşkına dönen vatandaşlar saatlerce bekledi. Yaşanan aksaklık sistemin düzelmesiyle birlikte giderildi.

Türk Hava Yolları 84 seferi iptal etti

Türk Hava Yolları (THY) küresel iletişim kesintisi nedeniyle uçuş yoğunluğunu azaltmak amacıyla 84 seferi iptal ettiğini duyurdu. THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, Microsoft'a siber güvenlik hizmeti sunan CrowdStrike'tan kaynaklanan kesintiyle ilgili olarak sosyal medya hesabından "Dünyada farklı sektörlerden birçok şirketi etkileyen yazılım kaynaklı problemi çözmeye yönelik çalışmalar yürütmekteyiz. Uçuşlarda aksama yaşanmaması için bazı seferler iptal edilecek ve uçuşlarımız en kısa sürede kademeli olarak normale dönecektir. Yaşanan aksaklıktan dolayı siz değerli misafirlerimizden özür dileriz" açıklamasında bulundu.

THY’den mavi ekran mağduru yolcularına ilave haklar

THY'nin kurumsal destek hesabından yapılan açıklamada ise seferleri iptal olan yolcuların mobil uygulama üzerinden değişiklik yapabilecekleri belirtildi. Açıklamada, "İç hat biletine sahip yolcularımız mobil uygulamamızı kullanarak bilet alımı, check-in ve iptal olan seferler için ücretsiz bilet değişikliği işlemlerini yapabilirler" ifadeleri kullanıldı.

Denizbank

Denizbank tarafından yapılan açıklamada, "Kullandığımız global yazılım sisteminin dünya genelinde yaşadığı teknik aksaklık nedeniyle ülkemizde de birçok kurumu etkileyen kesintiler yaşanmaktadır. Bankamız, söz konusu aksaklığın giderilmesi ve tüm kanallarımızın en kısa sürede hizmete açılması için çalışmaktadır. Anlayışınız için teşekkür ederiz" ifadeleri kullanıldı.

TÜVTÜRK

Araç muayene hizmeti olan TÜVTÜRK'te de sistem çöktü. TÜVTÜRK'ün resmi hesabından yapılan paylaşımda "Değerli müşterilerimiz, Kullandığımız global yazılım sisteminin dünya genelinde yaşadığı teknik aksaklık nedeniyle ülkemizde de birçok kurumu etkileyen kesintiler yaşanmaktadır ve araç muayene işlemleri de bu durumdan etkilenmektedir. Kurumumuz, söz konusu aksaklığın giderilmesi ve en kısa sürede muayene işlemlerine devam edilebilmesi için çalışmaktadır. Anlayışınız için teşekkür ederiz" ifadelerine yer verildi.

Küresel yazılım sorunu: Araç muayene istasyonlarında da yoğunluk oluştu

Bitci'den kesinti açıklaması

Bitci CEO'su Ahmet Onur Yeygün, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Uygulamada üçüncü parti bir hizmetten kaynaklanan bir kesinti yaşanıyor. Kısa zamanda çözülecek" ifadelerini kullandı. Bitci'nin sosyal medya hesabından yapılan ikinci açıklamada ise sorunların giderildiği belirtildi.

İşte Türkiye'den giriş sorunu yaşanan ve ağırlaşan diğer siteler:

Denizbank

Türk Telekom

Microsoft Store

Trendyol

Reddit

Microsoft 365

Turkish Airlines

Microsoft Azure

Google

Xbox Live

Ziraat Bankası

Ttnet

Telegram

Turkcell

Türksat Kablo

Roblox

Youtube

Steam

Spotify

Yapı Kredi

Instagram

Valorant

Discord

Vodafone

Whatsapp

Yahoo Mail

TurkNet

Yandex

Getir

Google Maps

Kik

Cloudflare

Finansbank

Proofpoint

VakıfBank

EA

Snapchat

X (Twitter)

OpenAI

Skype

Minecraft

Sea of Thieves

Sahibinden

Forza

Gmail

Facebook

Rainbow Six

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol