Oto galeriyle 224 milyon lira akladı

Hollanda'da başlatılan 'Cherokee' soruşturması kapsamında Güney Amerika ve Avrupa arasında büyük çapta kokain ticareti yapan uyuşturucu şebekesinin, elde edilen parayı nasıl akladıkları da Türkiye'deki soruşturmada deşifre oldu.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

İstanbul Etiler'deki lüks oto galeri sahibi otomobil alım-satımıyla 6 yılda 224 milyon liralık para trafiğine imza attı.

Dünya çapında aranan Hollandalı uyuşturucu baronu Joseph Johannes Leijdekkers ve şebekesine yönelik Avrupa'da başlatılan "Cherokee" soruşturması, Leijdekkers'in İstanbul ve Bodrum'da bulunduğu bilgisi üzerine Türkiye'ye uzamıştı.

Şebekeye yönelik geçen yıl haziranda Türkiye'de 3 ayrı operasyon düzenlenmiş, çok sayıda kişinin yakalandığı baskınlar kapsamında savcılık ve emniyetin talebi üzerine MASAK bir rapor hazırlamıştı.

Sabah'tan Halit Turan'ın haberine göre raporda, Leijdekkers'in yanı sıra, suç örgütünün Türkiye ayağında liderlik yapan Abdullah Alp Üstün'ün uluslararası uyuşturucu ticaretinden elde ettikleri geliri birlikte akladıkları tespiti yer aldı. 

 İstanbul Etiler'deki ünlü bir oto galerinin sahibi Hasan Lala ise örgütün kara parasını aklayan isimler arasında yer aldı. Örgüt arasında yapılan şifreli haberleşmede, kod adı olarak The Godfather (Baba) filmindeki Don Vito'nun hayatını kurtaran fırıncı Enzo'yu kullanan Hasan Lala'nın çevresi tarafından "Burhan" ismi ile tanındığı hatta bazı kişilerin gerçek adını hiç bilmediği öğrenildi.

Lala'nın gerçek sahibi olduğu ancak resmiyette başkasına ait görünen 7 farklı şirketin paranın aklanmasında kullanıldığı belirlendi. Suçtan elde edilen ve kendilerine ait nakit parayla bazı kişi ve şirketler üzerinden sıfır araç alan şebekenin, alınan araçları aynı gün ya da çok kısa süre içerisinde şüpheli şirketlerin geri satın alıp, başka şirketlere sattıkları belirlendi. Aynı araçların tekrar tekrar alım satım işlemine tabi tutulduğu rapora girdi.

Hasan Lala'nın eşi Duygu Lala ve yakınları tarafından alınan araçlar da incelendi. Şebekenin Hasan Lala'nın eşi Duygu Lala'nın kullanımına verilmek üzere ismi ile uyumlu 34 DUY 02 Mercedes marka aracı suçtan elde edilen nakit parayla başka bir şirkete sıfır olarak aldırıldığı, aynı gün Hasan Lala'nın kontrolündeki otomotiv firması tarafından satın alındığı, yine aynı gün Lala ailesinin avukatına satıldığı belirlendi. Bu şekilde aynı otomobilin bir günde 3 kez satıldığı belirlendi.

GALERİCİNİN EŞİNDE 224 MİLYONLUK HESAP HAREKETİ

Duygu Lala'nın kullandığı otomobilin satış işlemlerinin sadece kağıt üzerinde olduğu, her satış işleminde aracın güncel piyasa değeri kadar para aklandığı ve tescil kaydı farklı kişide olmasına rağmen araç ile Duygu Lala'nın trafik denetlemesine girdiği, kullanımının Duygu Lala'da olduğu belirlendi.

Hasan Lala'nın eşi Duygu Lala'nın hesap hareketlerine göre 2017-2023 yılları arasında hesaplarına toplam 15.000 sterlin, 5 milyon 43 bin 179 Euro, 33 milyon 474 bin 405 lira ile 405 bin dolar tutarında para giriş çıkışı olduğu belirlendi. Örgütün kara para akladığı galerinin ilanlarındaki satılık lüks araçlar ise dikkat çekti.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol