Plastikte İspanya ve İngiltere siparişi artırdı

Avrupa’da plastik sektöründe üretim bantlarını durdurdu

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem
Player yükleniyor...

Avrupa’da plastik sektöründe de üretim bantlarını durduran ya da tamamen kapanan fabrikalar olduğunu aktaran TOBB Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sanayi Meclis Başkanı Yavuz Eroğlu, bu fabrikaların müşterisi olan firmaların çok zor durumda kaldığını dile getirdi.

Enerji krizi karşısında Avrupa’da firmaların üretim bantlarını komple kapattığını ya da daha az enerji harcayan ürünlere yöneldiğini kaydeden Eroğlu, “Bir üretim tesisinde en fazla enerji bir üründen diğerine geçerken harcanır. Firmaların eskiden 100 farklı model ürünü varsa, şimdi en az enerji harcayan 10 ürüne geçiyor bu firmalar. Bu nedenle Türkiye gibi esnek üretim yapabilen, modelden modele geçebilen ve kendi içinde bu anlamda onlara görece enerji problemi az olan ülkelere daha çok iş kayacak. Enerji kriziyle Avrupalı firmaların üretim esneklikleri kayboldu. Türkiye’deki firmalar ise bu enerji fiyatlarına rağmen hala esnekliğini koruyor” diye konuştu.

#reklam#

Bunun yanında Avrupalıların ölçeklerinin çok büyük, Türkiye’nin ise küçük olduğunu hatırlatan Eroğlu, “Biz çok hacimli olmasa da çok çeşitli ürün yapabiliyoruz. Ölçeğiniz küçük olduğunda modelden modele geçerken daha az enerji harcarsınız. Daha küçük ölçekli ülkelerde model değiştirme maliyeti daha az olur. Ölçek ekonomisine ulaşamamak bu durumda görece daha avantajlı” dedi.

Bu krizin Türkiye gibi ülkelere geçici bir fırsat sunabileceğini söyleyen Eroğlu, geçici olan durumu kalıcı hale getirmek için orta ve yüksek teknolojili ürünlere odaklanılması gerektiğini savunurken, firmaların uzun vadeli öngörülebilir bir perspektife ihtiyacı olduğuna işaret etti. Eroğlu’nun verdiği bilgiye göre, şu anda İngiltere ve İspanya gibi birçok Avrupa ülkesinin plastik ürünlerde Türkiye’ye talebi artmış durumda.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol