Prof. Dr. Emre Alkin: Koronavirüs açıklandıktan sonra, para ve sermaye piyasalarında yaprak dökümü başladı

Korona virüsünün Türkiye'de de var olduğu yetkili ağızlardan duyulduktan sonra, para ve sermaye piyasalarında yaprak dökümü başladı diyebilirim. BIST 100.000 seviyesinin üzerinde tutunmaya çalışırken, Dolar/TL tekrar yükselişe geçti.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem
Player yükleniyor...

Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin, “Koronavirüs’ün Türkiye'de de var olduğu yetkili ağızlardan duyulduktan sonra, para ve sermaye piyasalarında yaprak dökümü başladı diyebilirim. BIST 100.000 seviyesinin üzerinde tutunmaya çalışırken, Dolar/TL tekrar yükselişe geçti.” Düşüncesini dile getirdi.

Alkin, “Salı günü hatırı sayılır tecrübeye sahip piyasa aktörleriyle bir araya geldim. Genel olarak piyasaların durumunu konuştuk. Elbette ne küresel piyasalar ne de Türkiye'deki piyasalar ile ilgili olumlu bir yorumda bulunan olmadı. 

Aynı gün telefonla ulaştığım bir başka önemli yatırımcı, "piyasalar bugün yükseliyor ama kısa süreli olacak, bunlar tepki alımları" diye yorum yaptı. Gün sonunda söylediklerini haklı çıkaracak gelişmeler yaşandı. Ayrıca, "ben sermaye piyasaları için değil daha çok reel sektör için endişeleniyorum" demesi de dikkat çekiciydi. Döviz kurlarında yükselişin önlenmesi adına kamunun var gücüyle çaba sarf ettiğini de ifade eden yatırımcı, "zor günler bizi bekliyor" diyerek görüşmeyi tamamladı.

#reklam#

Ben bu yorumu şu şekilde teyit edebilirim: Normalde Ramazan Ayı öncesinde oldukça hızlanan konferans trafiği bu sefer Korona Virüsü sebebiyle iptal girdabına girdi. Uluslararası Konferansların neredeyse büyük kısmı belirsiz bir tarihe ertelendi. Bu arada sosyal medya hiç durmuyor. Korona Virüsünün yayıldığına, ölenlerin olduğuna dair söylentiler artmaya başladı. WhatsApp'tan gelen mesajlar herkese panik yaptırırken, ABD'den gelen resmi açıklama panik durumunu zirveye çıkardı diyebilirim. Maryland Valisinin "Türkiye'deki seyahatinden dönen bir yaşlı kadında Korona Virüsü çıktı" dediği saatlerde Sağlık Bakanı Sn. Koca "Türkiye'de Korona Virüsü olabilir" deyince BIST sert şekilde düşmeye başladı. Dolar/TL tekrar yükselişe geçti. 

"Tarihi düşüşlerin devamı ihtimal dahilince..."

Bu arada yatırımcıların ruh halleri sakinleşince, Dolar tekrar değer kazanmaya başladı. Çünkü risk iştahının azalması dolara dönüş anlamına geliyor. Ellerindeki aktifleri satan yatırımcılar doğrudan dolar ya da dolar cinsinden varlıklara dönüş yaptığı için paritenin düşmesini de doğal karşılamak lazım. Daha önemli bir bilgi vereyim: 1871'den beri ilk defa ABD Gösterge Tahvillerin faizleri bu seviyede düşük faiz seviyesinden işlem görüyor. Bahsettiğim 130 yıl civarında bir zaman dilimi. 

#reklam#

Buna rağmen Fed'in 18 Mart'ta bir kez daha faiz indireceğine dair söylentiler tavan yaptı diyebilirim. Acil toplantıyla 50 baz puan indiren Fed'in bu sefer politika faizlerini sıfır seviyesine yaklaştıracağını söylüyorlar. Eğer böyle bir gelişme olursa Merkez Bankası faizleri tek haneye tereddütsüz indirecektir. Bu durumda ortaya çıkacak yan etkileri konusunda herkesin hazırlıklı olması gerekir diye düşünüyorum. 

Bu arada piyasa faizleri, interbank para piyasası ve politika faizleri arasında 19 Mart'tan sonra ciddi bir makas oluşacağını da düşünerek, firmalar önümüzdeki 7 gün boyunca fonlama havuzunun maliyetini düşürmek için çabalayacaklar desem yanlış olmaz." diye yazdı.

 

 

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol