Reuters'a konuşan kaynaklar: Merkez Bankası, regülasyonlar yoluyla 100 milyar dolar kaynak elde etti

Kaynaklar, Dolar/TL'nin stabil seyrinde regülasyonlardan gelen paranın önemli rol oynadığını belirttiler

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem
Player yükleniyor...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bu yıl duyurduğu yaklaşık 100 regülasyon yoluyla 100 milyar dolar kaynak elde etti. Bu kaynağın, Dolar/TL'deki stabil seyirde önemli rol oynadığı belirtiliyor.

Reuters'ın haberine göre genel seçimler yaklaştığı için Merkez Bankası, Türk Lirası (TL)'nin değer kaybını önlemeye çalışıyor. Haber için değerlendirmelerde bulunan 10 bankacı ve ekonomist ile bir yetkili, Merkez Bankası'nın regülasyonlar yoluyla 100 milyar dolar kaynak oluşturduğunu belirtti. 

#reklam#

 Haberde, Dolar/TL'nin ekim ve kasım aylarında kurun yaklaşık 18.6 seviyesinden işlem gördüğü hatırlatıldı. İsmini vermek istemeyen kaynaklar, Merkez Bankası'nın kurlar üzerindeki sıkı politikasının Türk Lirası'nı seçimlere kadar stabil tutabilmesini sağlayabileceğini aktardı.

Ödemeler dengesi istikrarı vurgusu 

Ancak birçok kaynak döviz piyasasını yapay olarak dengelemenin sürdürülemez olduğunu belirtiyor. Önümüzdeki aylarda oluşabilecek yüksek enerji faturasının zaten olumsuz bir durumda olan ticaret dengesini daha fazla bozabileceği uyarıları yapılıyor. Tellimer Research'ten kıdemli ekonomisti Patrick Curran, “Türkiye şimdilik liralaşma politikalarıyla idare etmeye devam edebilir. Ancak ödemeler dengesi istikrarının ne kadar süreceği belirsiz” diye konuştu.

Reuters, Türkiye'de enflasyonun yüzde 85'i geçtiği ve TL'nin dolar karşısında geçen sene yüzde 44 değer kaybettiğini kaydetti TL'nin dolar karşısındaki bu yılki değer kaybı ise yüzde 29 oldu. Ancak ağustos ortasından itibaren TL'nin kaybı yalnızca yüzde 3 olarak gerçekleşti.

Merkez Bankası'nın swap harici net rezervleri ise 55 milyar dolar ekside.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol