S-400 yaptırımı büyük pazarlığın hamlesi

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Akademisyen Dr. Bahadır Kaynak, ABD'nin Türkiye'ye yönelik CAATSA yaptırımlarının iki ülke arasındaki daha büyük, kapsamlı bir pazarlığın hamlesi olduğunu kaydetti.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem
Player yükleniyor...

S-400 yaptırımlarının "ölçülü sıkıştırma" olduğunu, Halkbank davası da dahil bir dizi aracın yedekte tutulduğunu söyledi.

Altınbaş Üniversitesi Öğr. Üyesi Dr. Bahadır Kaynak ABD'nin Türkiye'ye yönelik yaptırımlarını değerlendirirken Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin yeni dönemde inişli-çıkışlı bir seyir izleyeceğini kaydetti. Washington'ın Türkiye'ye yönelik yaptırımlara gerekçe gösterdiği S-400'lerin bir süredir iki ülke arasında alttan alta yürüyen bir sıkıntıya işaret ettiğini hatırlatan Kaynak, ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) yaptırımlarının bütün bir ekonomiyi değil "ölçülü bir sıkıştırma" olarak daha çok savunma sanayiini hedef aldığını belirtti.

#reklam#

CAATSA yaptırımlarının, Türkiye ve ABD arasındaki daha kapsamlı pazarlık sürecindeki hamlelerden birisi olarak değerlendirilebileceğini söyleyen Dr. Kaynak, "Özellikle Suriye’de, Fırat’ın doğusundaki siyasi yapılanma sonrası Ankara’nın müttefikine yönelik hoşnutsuzluğu böyle bir bilek güreşine kapıyı aralamıştı. Bugün itibariyle yaptırımların masaya gelmesi, Washington’ın bu çekişmede ölçülü bir sıkıştırması olarak görülebilir" şeklinde konuştu.

ABD HALKBANK DAVASINI YEDEKTE TUTUYOR

Dr. Kaynak, iki ülke arasında ileriye yönelik bir uyum sağlanamaması halinde Biden yönetimindeki ABD’nin Türkiye’ye yönelik baskıyı artırmak için başka araçları da yedekte tuttuğunu belirtti. Kaynak "Başta Halkbank davası olmak üzere Washington’un Ankara’yı etki altına almak için kullanabileceği bir dizi araç mevcut. Ayrıca S-400’ler konusunda Türkiye’nin daha ileri adımlar atması ABD’nin karşı hamlelerini gündeme getirebilir" dedi.

YENİ YILDA İLİŞKİLER DALGALI SEYREDECEK

Dr. Kaynak, 2021 yılının Joe Biden yönetimindeki ABD ile Türkiye arasındaki pazarlıkların kızıştığı, buna benzer bir dizi ileri-geri hamlenin gözleneceği bir dönem olacağını söyledi.

#reklam#

CAATSA yaptırımlarının etkisi sınırlı bir paket olarak uygulanmaya başlasa da iki müttefik arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi ihtiyacının devam ettiğini vurgulayan Dr. Kaynak sözlerini şöyle tamamladı:

"Biden döneminde sorunların ağırlaşarak devam etmesi mümkün olduğu gibi, Ankara ile Washington arasında ortak bir zemin bulunup, yeniden bir yakınlaşma sağlanması da söz konusu olabilir.

Ancak bu ortak zemin sadece hava savunma sistemiyle ilgili olarak değil, başta Suriye’deki durum olmak üzere bölgedeki gelişmelere ilişkin her iki başkent arasında bir uzlaşı sağlanması ile de bağlantılı düşünülmeli.”

Birgün

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol