Şahıs Şirketi Nedir? Nasıl Kurulur?

Her tür ticari faaliyet, resmî bir zeminde ve yasaların gerektirdiği şekilde yapılmalıdır. Bunun da yolu şirket kurmaktan geçer.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem
Player yükleniyor...

Şirket kurmak, ilk başta kulağa uzun ve karmaşık bir prosedür gibi gelebilir. Fakat şahıs şirketi olarak bilinen işletme türünü tercih etmeniz hâlinde bu süreç, çok daha kısa sürede ve sadece birkaç adımda tamamlanabilir. Peki şahıs şirketi nedir?

Şahıs Şirketi Nedir?

Şahıs şirketi, özet bir ifadeyle bireyler tarafından kurulan işletmeler şeklinde tanımlanabilir. Bu tür yapılarda, işletme sahibi konumundaki kişilerin sorumlulukları sınırsızdır. Daha gündelik bir dille ifade etmek gerekirse kişiler kendi işinin patronu olma fırsatını yakalar. Bu tür işletmeler, genelde tek kişi tarafından kurulur; ama ortaklık kimliğine sahip şahıs şirketi türleri de vardır. Bunlar, adi ortaklıklar ile komandit ve kolektif şirketlerdir.

Şahıs şirketi, özellikleri itibarı ile ticarete atılmak ve deneyim edinmek isteyen kişiler için oldukça caziptir. Bu kapsama giren bir firma açmanın maliyeti düşüktür. Kuruluş işlemleri de kısa sürede tamamlanır. Dolayısıyla şahıs şirketi açma kararının getireceği risklerin de düşük seviyede olduğu söylenebilir. İşletme ister geleneksel yöntemlerle çalışma ister alışveriş sitesi kurma gayesiyle açılsın, bu şirket türünün başlangıç aşamasında en doğru alternatif gibi göründüğünü belirtmek yanlış olmaz.

Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Şahıs şirketi kurmak için iki farklı yol tercih edilebilir. Bunlardan ilki, vergi dairesine başvurmaktır. Daha klasik bir yöntem olan bu metotta, gerekli belgeler toplanır ve işletme adresinin bağlı olduğu vergi dairesine konu ile ilgili talepte bulunulur. Ardından birkaç gün içinde maliye müfettişleri ilgili adrese gelir ve işletmeye dair kısa bir inceleme yapar. Herhangi bir sorun olmaması hâlinde şirketin kurulumu birkaç gün içinde tamamlanır.

İkinci yöntem ise bu işlemi internet üzerinden gerçekleştirmektir. Online şahıs şirketi başvurusu, e-devletten ulaşılabilecek İnteraktif Vergi Dairesi’nden yapılır. Bu sisteme girdikten sonra “Sicil Bildirimleri” bölümde bulunan “İşe Başlama” seçeneği tıklanır ve devamında işletmenin yapısına dair istenilen bilgiler girilir. NACE kodu, istihdam durumu, şirketin merkezinin kime ait olduğu ve işe başlama tarihi, başvuru sürecinde talep edilen bilgilerden bazılarıdır. Müfettişler, internetten yapılan başvuruların ardından da şirket adresine gelir ve kuruluş işlemleri böylece sonuçlanır.

Şahıs Şirketi Açmak için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Vergi dairesi, işletme açarken sizden birtakım belgeler talep eder. Şahıs şirketi için gerekli evraklar şunlardır:

-      Şirket sahibinin nüfus cüzdanı sureti

-      Vesikalık fotoğraf

-      İmza beyannamesi

-      Kira sözleşmesi ya da tapu fotokopisi

-      İkametgâh belgesi

Şahıs şirketi kurmak için gerekenler arasında yer alan kira sözleşmesi ya da tapu fotokopisi, internet üzerinden yapılan başvurularda denetim için gelen müfettişlere teslim edilmelidir. Ayrıca başvuru, şirket sahibi değil de muhasebeci tarafından yapılıyorsa vergi dairesinin istediği belgelere vekâletname de eklenir.

Şahıs Şirketi Kurmanın Avantajları Nelerdir?

Bu tür bir işletme kurmanın pek çok faydası olduğu söylenebilir. Bunları daha net ifade etmek adına şahıs şirketi avantajlarını şöyle sıralayabiliriz:

-      Kuruluş için istenen belge sayısı azdır.

-      İşlemler kısa sürede tamamlanır.

-      Hem kuruluş hem de muhasebeci giderleri düşüktür.

-      Kademeli vergi sistemi sayesinde devlete yapılması gereken ödemeler kazanca göre belirlenir.

-      İşlerin planlandığı gibi gitmediği durumlarda şirketi kapatmak kolaydır.

Saydığımız avantajlar itibarı ile bu işletme türü, özellikle e-ticarete atılmak isteyenlerin tercih edebileceği bir yol olarak görünür. Peki bunun için nasıl bir yöntem izlemeniz gerekir?

Şahıs Şirketi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey IdeaSoft’ta

İçinizden bir ses size sürekli “E-ticaret sitesi kur” diyorsa hemen IdeaSoft ile temasa geçebilirsiniz. E-ticaret altyapılarıyla başarının kapısını aralayan IdeaSoft, şahıs şirketine dair tüm merak ettiklerinizi size sunduğu gibi kendi firmanızı kurmanız için gerekli şartları da sağlar. IdeaSoft’un iş ortağı Mükellef platformu ile bu süreci, evinizden dahi çıkmadan 10 dakika içinde tamamlayabilirsiniz.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol