Samsung köşeye sıkıştı, personelin yüzde 30'unu işten çıkaracak

Reuters haber ajansının özel haberine göre, Samsung Electronics yurtdışı operasyonlarında satış ve pazarlama personeli ağırlıklı olmak üzere çalışanlarının yüzde 30'unu işten çıkartmayı planlıyor.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Samsung Electronics, dünya genelindeki bazı bölümlerde yurtdışı personelinin yüzde 30’una kadarını işten çıkarmayı planlıyor.

Güney Kore merkezli teknoloji devi, iştiraklerine satış ve pazarlama personelini yüzde 15, idari personeli ise yüzde 30 oranında azaltma talimatı verdi.

Bu planın yıl sonuna kadar uygulanması bekleniyor ve Amerika, Avrupa, Asya ve Afrika’daki işleri etkileyecek. Samsung’un Türkiye operasyonunun da benzer şekilde işten çıkarmalardan etkilenmesi bekleniyor.

Samsung, bu işten çıkarmaların rutin olduğunu ve verimliliği artırmayı amaçladığını belirtti. Üretim personelinin bu planlardan etkilenmeyeceğini de ekledi.

Şirketin 2023 sonu itibarıyla toplam 267,800 çalışanı bulunuyor ve bunların yarısından fazlası yurtdışında çalışıyor. Üretim ve geliştirme, bu çalışanların büyük bir kısmını oluştururken, satış ve pazarlama personeli yaklaşık 25,100, diğer alanlarda ise 27,800 kişi çalışıyor.

Reuters haber ajansının özel haberine göre bu işten çıkarmalar, Samsung’un ana birimlerinde artan baskılarla başa çıkmaya çalıştığı bir dönemde geliyor.

Çip işinde yaşanan durgunluk ve akıllı telefon pazarındaki rekabet, şirketin kârını olumsuz etkiledi. Mayıs ayında, Samsung, “çip krizi”ni aşmak için yarı iletken bölümünün başını değiştirdi ve yapay zeka çiplerinde kullanılan yüksek kaliteli bellek çipleri tedarikinde rakibi SK Hynix’i yakalamaya çalışıyor.

Premium akıllı telefon pazarında, Samsung, Apple ve Çin’in Huawei gibi rakipleriyle zorlu bir rekabet içinde. Hindistan’da ise, yıllık 12 milyar dolar gelir elde eden Samsung, ücretler üzerindeki bir grev nedeniyle üretimde aksaklıklar yaşıyor.

Bu işten çıkarmalar, küresel ekonominin yavaşlamasıyla teknoloji ürünlerine olan talebin azalmasına hazırlık olarak yapılıyor. Samsung’un Güney Kore’deki merkezinde de işten çıkarmalar olup olmayacağı henüz belli değil.

Güney Kore’de işten çıkarmaların siyasi olarak hassas bir konu olması nedeniyle, Samsung’un burada işçi çıkarması zor olabilir. Samsung Electronics’teki bir işçi sendikası, yakın zamanda daha yüksek ücret ve sosyal haklar talep ederek birkaç gün süren bir greve gitmişti.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol