Sanayide kapasite kullanımı çakıldı; 2009’dan beri en düşük seviyelerde

İmalat sanayi kapasite kullanım oranı corona virüsünün yarattığı etkiyle nisanda bir önceki aya göre 13.7 puan azalarak yüzde 61.6 oldu.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem
Player yükleniyor...

Merkez Bankası verilerine göre kapasite kullanım oranı en son 2008 krizinden sonra 2009 ilk çeyrekte bu seviyelere gerilemişti. Endeksin 60.8 seviyesinin altına gerilemesi halinde veri tarihinin en düşük kapasite kullanımına işaret edecek.

Reuters’ın anketine göre, Türkiye ekonomisinin corona virüsü salgını nedeniyle 2009’dan bu yana ilk defa bu yıl yıllık bazda daralması beklenirken, salgını durdurmak için alınan tedbirlerin ekonomiye yaptığı yavaşlatıcı etkinin yılın ikinci yarısında da devam edeceği tahmin ediliyor.

Hükümetin salgın öncesinde açıkladığı Orta Vadeli Program’a göre bu yıl için büyüme tahmini yüzde 5’di. Ankara, ekonominin geçen yılki yavaşlamanın ardından hızla büyümeye geçeceğini tahmin ediyordu.

Yatırım malları imalatında kapasite 25 puan düştü

#reklam#


Nisan ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 1727 iş yeri tarafından İktisadi Yönelim Anketi’ne verilen yanıtlara göre Merkez Bankası tarafından oluşturulan imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranında alt kalemlerinde en sert düşüş yatırım malları imalatında yaşandı.

Yatırım malları imalatında bir önceki ay yüzde 76,5 olan kapasite kullanım oranı yüzde 51,4'ye geriledi. Tüketim malları imalatında kapasite kullanım oranı yüzde 73,6'dan yüzde 58,4'e gerilerken; dayanıklı tüketim mallarında yüzde 72,2'den yüzde 51,2'ye düştü. Ara malları imalatında kapasite kullanımı yüzde 75,7'den yüze 65,5'e indi. Dayanıksız tüketim mallarında ise kapasite yüzde 73,9'dan yüzde 59,8'e geriledi.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol