Suriye'de Türk bayrağı ve TIR'Larına saldırı

Dün Türkiye'de başlayan olayların yankısı bugün Suriye'ye sıçramış durumda. Suriye'nin Halep bölgesinde yer alan Mare kasabasında Türkiye'den gelen TIR'lar yakılmaya başlandı. Yine aynı kasabadaki bir emniyet binasında Türk bayrağı indirildi.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Kayseri'nin Danışmentgazi Mahallesi'nde 6 yaşındaki bir kız çocuğuna yapılan taciz davranışından sonra Türkler ayaklanmış ve Suriyelilerin gönderilmesini talep etmişti.

Bu olaylarda birçok ev ve araç yakılmıştı. Bu olayın etkileri Suriye'de de görülmeye başlandı. Mare'den giriş yapan Türk TIR'ları yakıldı. Emniyet binasındaki Türk bayrağı indirildi.

Sosyal medyada olası bir Türkiye Suriye savaşı iddiası gündeme geldi. 

Dışişleri Bakanlığı, Kayseri ve Suriye’nin kuzeyinde yaşanan olaylara ilişkin açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanlığı, Kayseri’de yaşanan çocuk istismarı ve bugün Suriye’nin kuzeyinde Türk bayraklarına saldırı ve Türk tırlarının yakılmasına ilişkin açıklama yaptı.

Bakanlığın açıklaması şöyle:

“Zanlısı hakkında devletimizin adli süreçleri işlettiği bir suçun ardından Kayseri’de yaşanan üzücü hadiselerin, sınırlarımızın ötesinde de birtakım provokasyonlara malzeme edilmesi yanlıştır. Türkiye’nin Suriye halkının esenliği için gösterdiği çabalar ve ilkeli duruşu, her türlü provokasyonun üzerindedir.”

TSK TAKVİYE EKİP GÖNDERDİ

Türk ordusunun hakimiyetindeki Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde yer alan Suriye'nin kuzeyindeki Halep'in Mare kasabasında Türk TIR'ları ateşe verildi. Yine aynı kasabadaki karakolda bulunana Türk Bayrağı'na ve binalara saldırı gerçekleşti.

Türk Bayrağı'nı indirerek parçalayan kalabalığı sakinleştirmeye gelen birimlere ise taş ve sopayla saldırılar düzenlendi. Yaşananların ardından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) bölgeye takviye kuvvetler gönderdiği bilgisine ulaşıldı. Sınırdan geçen askeri birlikler vatandaşların alkışlarıyla uğurlandı.

"TÜRK BAYRAĞIMIZA YAPILAN SALDIRILAR ASLA KABUL EDİLEMEZ"

Suriye'de yaşanan provokasyonların altından Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan açıklama geldi. Bakan Tunç, Türk Bayrağımıza yapılan saygısızlık ve çirkin saldırılar asla kabul edilemez" sözlerini sarf ettiği değerlendirmesinde şunları söyledi:

Sosyal medya platformlarında yayınlanan görüntülerde yer alan Türk Bayrağımıza yönelik saldırılarda bulunulmasıyla ilgili, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Türk Ceza Kanununun 300/1 maddesinde düzenlenen “Devletin Egemenlik Alametlerini Aşağılamak” suçundan resen soruşturma başlatılmıştır. Rengini aziz şehitlerimizin kanından alan, şanlı Türk Bayrağımıza yapılan saygısızlık ve çirkin saldırılar asla kabul edilemez.

BAŞBAKAN CANLI YAYINDA "TÜRK KANUNLARINA UYUN" DEDİ

Suriye Geçici Hükümet Başbakanı Abdurrahman Mustafa, yaşanan provokasyonlara yönelik canlı yayında açıklamalarda bulundu. Başbakan Mustafa, "Dün bazı üzücü olaylar yaşandı Kayseri'de. Bununla ilgili Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurumları gerekeni yapıyor. Bu münferit olayın Suriye tarafından ve Türkiye tarafından iki halkın da yararına olmuyor" ifadelerine yer verdi.

Açıklamalarının devamında Türkiye ile Suriye Geçici Hükümeti'nin büyük atılımlar gerçekleştirdiğini belirten Mustafa, "Biz burada misafiriz, buradaki Suriyelilerin de misafirlik değerini bilmeleri lazım. Buradaki Suriyelilere Türk kanunlarına uymaları gerektiğini söylüyoruz. Türkiye'nin kurallarına uymayanlar da deport ediliyor" sözlerini sarf etti.

İLETİŞİM BAŞKANI ALTUN: AMAÇLARINA ULAŞAMAYACAKLAR

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Kayseri'de yabancı uyruklu bir şahsın 5 yaşına tecavüz ettiği iddiasının ardından yaşanan kargaşa ve Türkiye'nin hakimiyetindeki Fırat Kalkanı Harekatı Bölgesi'nde yaşanan gelişmeleri değerlendirerek, şu ifadelere yer verdi:

Bir süredir Suriyeli sığınmacılar üzerinden kamuoyunda oluşturulmaya çalışılan olumsuz hava ve gerilimin artışına sebep olan provokasyonlar yakından takip edilmektedir. Türkiye düşmanı unsurların başını çektiği bazı mahfillerin kamu düzenini test etmeye dönük provokatif faaliyetlerle ülkemizin huzurunu bozma çabaları, devletimizin tüm unsurlarıyla birlikte özverili çalışmaları sayesinde amacına ulaşamayacaktır.

Bu kapsamda özellikle sosyal medyanın birçok platformunda ortaya atılan asılsız iddialara, manipüle edilmiş bilgilerle kasıtlı olarak yapılan yalan haberlere ve vatandaşlarımızı provokasyona sevk edecek tüm dezenformasyon faaliyetlerine karşı devletimizin ilgili birimleri İletişim Başkanlığı koordinasyonunda 24 saat esasına göre çalışmalarını sürdürmektedir.

Bu çalışmalara destek olmak amacıyla her zaman olduğu gibi asılsız haberlere prim verilmemesi, içeriklerin yayılımında dezenformasyon boyutunun ve ihtimalinin göz önünde bulundurulması ve resmi makamlarımız başta olmak üzere yalnızca güvenilir kaynaklara itibar edilmesi konusunda vatandaşlarımızın hassas davranmasını önemle rica ederiz.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol