Türkiye'den Güney Afrika'ya yıllar sonra mutfak eşyaları ihracatı

Talha Özger; sektörün 184 ülkeye ihracat yaptığını, ilk 10 ihracat pazarının toplam ihracat içerisindeki payının yüzde 49 olduğunu ve en önemli ihracat pazarının ise yüzde 55 ile Avrupa olduğunu söyledi.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem
Player yükleniyor...

Ev ve mutfak eşyaları sektörü yeni dönem hedeflerini düzenlenen basın toplantısıyla duyurdu. Sektörün 2022 performansı ve 2023 hedeflerine ilişkin açıklamalarda bulunan Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Başkanı Talha Özger; sektör olarak 2023 yılında gerçekleştirecekleri 9 farklı etkinlikte ülke markasının algısını biraz daha üst seviyeye çıkartmak ve dünyanın dört bir yanında "Made in Türkiye" denince akla mutfak eşyaları sektörünün gelmesini istediklerini belirtti.

184 ÜLKEYE İHRACAT

2022'de enerji fiyatlarındaki yükselişin, TL bazlı maliyet artışlarının, Rusya-Ukrayna savaşı, Mısır ve Cezayir’de yaşanılan sıkıntıların ihracatı olumsuz etkilediğini belirten Özger, yurt dışı pazarlarda Türk ürünlerine yönelik talebin arttığı dönemde dolar cinsinden fiyatlarını yukarıya çekmek durumunda kaldıklarını ve bazı pazarlarda kayıplar yaşadıklarını söyledi.

#reklam#

Türk üreticiler olarak 2022 yılında yaşanan olumsuzluklara rağmen üretime devam ettiklerini ve ürün gruplarına bakıldığında porselen, seramik, plastik cam gibi enerji yoğun gruplarda ihracatın sektör geneline göre daha fazla arttığını ifade eden Özger; sektörün 184 ülkeye ihracat yaptığını, ilk 10 ihracat pazarının toplam ihracat içerisindeki payının yüzde 49 olduğunu ve en önemli ihracat pazarının ise yüzde 55 ile Avrupa olduğunu kaydetti.

NET İHRACATTA İKİNCİ SIRA

Türk ev ve mutfak eşyaları sektörünün Çin, Almanya, İtalya, Hollanda ve ABD’nin ardından değer bazında ihracatta 6. sırada olduğunu vurgulayan Özger, "Net ihracat yani bu saydığımız ülkelerin ithalatlarını çıkarttığımızda yapılan sıralamada Çin’in ardından 2. sırayı alıyoruz." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin çok ciddi bir üretici konumunda olduğunu vurgulayan Özger, "Birim ihracat değerimiz pandemi öncesinde 3,2 dolar/kg’dı. Bugün 3.7 dolar/kg seviyesine ulaştık ve 2023 yılında 4 dolar/kg'yi aşmayı hedefliyoruz. Hacimsel büyüklük olarak ise 2023 yılında 4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz." dedi.

GÜNEY AFRİKA'DA MARKETLERDE TÜRK ÜRÜNLERİ SATILIYOR

Talha Özger, 30 yıl sonra bir üyelerinin Güney Afrika'ya ev ve mutfak eşyaları ihraç etmeye başladığımı açıklayarak, "Şuanda Güney Afrika'daki marketlerde Made İn Türkiye imzalı tencere tava satılıyor. Bu sektörümüz açısından gurur verici" diye konuştu.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol