Uzmanlardan faiz yorumu: Hayal kırıklığı

Merkez Bankası (TCMB) politika faizini bugün beklentilerin altında artırarak yüzde 15’ten yüzde 17,5’e yükseltirken kademeli sıkılaştırmayı destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları aldığını açıkladı.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

AA ve Reuters anketinde TCMB’nin politika faizini 500 puan artışla yüzde 20’ye çekmesi bekleniyordu.

TL ve Türkiye’nin dolar cinsinden devlet tahvilleri, TCMB kararı öncesine göre sınırlı değişim gösterdi.

TCMB bugün faiz artırımının yanı sıra, “parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları” aldı.

Karara dair açıklamada, kur, ücret ve vergi artışlarının enflasyonu olumsuz etkileyeceği vurgulandı.

Ajanslarda yer alan haberlerde, yetersiz kalan faiz artışlarının şok tedavisi umut eden piyasaları hayal kırıklığına uğrattığı belirtildi.

Yabancı basında konu ile ilgili öne çıkan haberler şöyle oldu:

BLOOMBERG: SEÇİM YAKLAŞTIKÇA TCMB’NİN İŞİ ZORLAŞACAK

ABD’li finans ajansı Bloomberg haberinde, “TCMB faiz artış hızını yavaşlattı ve bu hareket, enflasyon hala yüzde 40’a yakın seyrederken yerel varlıkları daha fazla satışa maruz bıraktı” ifadelerini kullandı.

Beril Akman imzalı haberde, “Ekonomistler ve yatırımcılar, Erdoğan’ın tercih ettiği gevşek para politikasından daha agresif bir dönüş bekliyordu” ifadeleri yer aldı.

Haberde ayrıca, “Dengeleme, önümüzdeki mart yerel seçimlerinin yaklaşmasıyla daha da zorlaşacak. Erdoğan ülkenin en büyük şehirlerinden bazılarını muhalefetin elinden almaya çalışırken daha hızlı ekonomik büyüme yeniden bir öncelik haline gelebilir” ifadeleri kullanıldı.

Haberde Barclays ekonomisti Ercan Ergüzel’in faiz kararı öncesinde yayınladığı araştırma notuna da yer verildi. Ergüzel, “Yetkililer, para politikası tarafında ideal olmayan sıkılaştırmayı daha sıkı maliye politikasıyla telafi etmeyi planlıyor olabilir” dedi.

FT: YENİ ENFLASYON DALGASI TETİKLENEBİLİR

Financial Times ise “Türkiye, enflasyonu dizginlemek için üst üste ikinci ayda faiz artırdı” başlıklı haberinde, “Faiz artışı, Erdoğan’ın yeniden seçilmesinin ardından ekonomi politikalarını nasıl elden geçirdiğinin son işareti oldu” ifadelerine yer verdi.

Ankara’nın döviz rezervlerini ciddi şekilde tüketen lira savunmasından da geri adım attığını hatırlatan FT, ülkede enflasyon tehlikesinin sürdüğünü belirtti.

Adam Samson imzalı haberde, “Ekonomistler, ithalat maliyetini artıran zayıf lira ve vergi artışlarının yeni bir enflasyon dalgasını tetikleyeceğini söylüyor. Bank of America bu hafta enflasyonun Mayıs 2024’e kadar yüzde 65’e ulaşmasını beklediğini söyledi” ifadeleri yer aldı.

CNBC: ENFLASYONLA MÜCADELE ÇABALARI YAVAŞ

CNBC ise faiz artışının beklentilerin altında kaldığına işaret ederek, “Türkiye’nin yeni ekonomi yönetimi enflasyonla mücadele etmekle görevlendirildi. Ancak şu ana kadar çabalar yavaştı” değerlendirmesinde bulundu.

Natasha Turak imzalı haberde ekonomistlerin de görüşlerine yer verildi. Conotoxia Fintech piyasa analisti Bartosz Sawicki ise kararın “aşırı gevşek bir para politikasından vazgeçilmesinde ikinci adımı işaret ettiğini” ancak hazirandaki 650 baz puanlık faiz artırımının ardından şok tedavisi umut eden piyasaları hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.

Londra merkezli Capital Economics’in gelişen piyasalar ekonomisti Liam Peach ise, “Bu yıl yüzde 25-30’luk tepe faiz oranları mümkün görünüyor. Ancak artık politika değişikliğinin yetersiz kalması ve liranın daha büyük bir aşağı yönlü baskı altına girmesi konusunda daha net riskler var. Parasal sıkılaştırma yetersiz kalmaya devam ederse, lira muhtemelen bedelini ödeyecek” dedi.

WSJ: ENDİŞELERİ ARTIRACAK

ABD’li finans ajansı Wall Street Journal da faiz artışının piyasaları hayal kırıklığına uğrattığını belirtti. Jared Malsin imzalı haberde, “Faizleri sadece 2,5 puan artırma kararı, yeni ekonomi ekibinin, Erdoğan’a karşı koyacak gücü olmadığına dair endişeleri artıracak” ifadeleri yer aldı.

Haberde “Erkan’ın merkez bankası başkanı olarak aldığı karar, ortodoks politikaya derhal dönüş çağrısı yapan bazı yatırımcıları ve analistleri de hayal kırıklığına uğrattı” ifadeleri kullanıldı.

Yatırım bankası KNG Securities’in Türkiye piyasası uzmanı Çağrı Kutman, “Bu düşük faiz artışları pek yardımcı olmuyor çünkü Türk lirasının değer kaybetmesini besleyecek. Bu kısır döngüyü kırmak için bir şeyler yapmaları gerekiyor” dedi.

İngiliz haber ajansı Reuters ise haberinde, “TCMB, Erdoğan’ın düşük faiz politikasını tersine çevirmeye devam etti ve bunu ek önlemlerle destekleyeceğini söyledi” ifadelerini kullandı.

‘YATIRIMCILARIN GÜVENİNİ TEHDİT EDİYOR’

Uzmanlar, faiz kararını değerlendirdi:

İpek Özkardeşkaya, Swissquote Bank analisti:

“TCMB’nin para politikasını normalleştirme beklentilerinde yetersiz kaldığı art arda ikinci toplantı, yeni ekonomi ekibinin bağımsızlığını teyit etme ve sağlıklı bir normalleşme politikası benimsemesine yönelik soru işaretleri uyandırıyor.

Para politikasında normalleşmenin çok yavaş benimsenmesi, yatırımcıların güvenini tehdit ederken, TL ve TL varlıklar üzerindeki baskıyı artırabilir.”

Tim Ash, Bluebay Asset Management stratejisti:

“Çok kötü bir karar ve bence bir hata. (Karar) Tekrar beklentilerin altında kaldı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Erkan’ın para politikasında gerçek bir sıkılaşmaya gitme yetkisi olmadığını söyleyenleri haklı çıkaracak bir karar oldu. Makro-ihtiyati önlemlerle daha fazla sıkılaşmaya gidileceği mesajları veriliyor ama temelde güven eksik olunca, lafa değil icraata bakılır.”

Stuart Cole, Equiti Capital ekonomisti:

“Enflasyonu düşürmek ve Türkiye’deki varlıklara karşı güven inşa etmek için para politikasında sıkılaşmaya gidilmesi gerektiği kabul edildi. Ancak, eğer çok hızlı sıkılaşmaya gidilirse, finansal istikrarın riske girebileceğine ve ekonomide genel olarak bir şok etkisi görülebileceğine yönelik gerçek endişeler var.

TCMB’nin bugünkü kararı orta yolu bulmayı amaçlıyor ve belki para politikasında sıkılaşmaya devam edileceğine ancak ölçülü adımlarla yapılacağına yönelik açıklamalarla desteklenebilir. Bunun piyasalardaki endişeleri dindireceğini ümit ediyor olabilirler.”

‘HAYAL KIRIKLIĞI YARATAN BİR ARTIŞ DAHA’

Piotr Matys, In Touch Capital Markets analisti:

“TCMB’nin yeni başkanı Erkan’dan yine hayal kırıklığı yaratan bir faiz artışı daha. Hükümet yanlısı köşe yazarlarının TCMB’nin beklentilerin altında faiz artırımına gidebileceğine işaret ettiği göz önüne alındığında, bugünkü karar, Erkan’ın göreve geldiğinde verdiği ilk karardan biraz daha az hayal kırıklığı yaratıyor. TL kırılgan olmaya devam ediyor.”

Enver Erkan, Dinamik Yatırım Baş Ekonomisti:

“Ekonomistler ve yatırımcılar, seçimden sonraki atamalarda ilk etapta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tercih ettiği gevşek para politikasından daha agresif bir dönüş beklemişlerdi. Alışılmadık önlemlerin gevşetildiği bu kademeli sekansta şu ana kadar yeni ekonomi ekibinin icraatları liraya verilen desteğin azaltılması, döviz rezervlerinin inşa edilmesi ve kur seviyelerini dizginlemek için kullanılmış düzenlemelerin basitleştirilmesi şeklinde ilerledi.

Enflasyonun bu kadar hızlı yükseleceği bir dönemde Merkez Bankası’nın faiz tarafında daha proaktif adımlar atması gerekecek. Bu nedenle, piyasa beklentileri zaten sınırlı bir faiz artırımı yönündeydi ancak Merkez Bankası’nın bu konuda beklenti yönetimi girişimi açısından daha fazlasını yapması gerektiği açıktır.”

Mehmet Gerz, Ata Yatırım Genel Müdürü:

Enflasyona endeksli tahvillerin ima ettiği enflasyon beklentisi iki yıllık ortalamada yüzde 41,5. Bu oran 10 gün önce yüzde 30’du. Enflasyon beklentilerinde ciddi bozulma var.

Merkez Bankası bugünkü açıklamasında enflasyonla ilgili gerçekçi tespitler yapıyor ama gerekli adımı atmıyor, faizi yeterince yükseltmiyor.

‘ENFLASYONUN YÜKSEK SEYREDECEĞİNİ KABULLENME’

Emre Akçakmak, East Capital kıdemli danışmanı:

“Vergi ve maaş artışları ile TL’nin değer kaybı sonrası enflasyonist baskıların daha da artmasına rağmen faiz kararının ikinci kez beklentilerin alt noktasına yakın olması ile yatırımcılara yine ‘acaba’ dedirttiğini söyleyebiliriz. Burada belki de enflasyonun bir süre daha yüksek seyredeceğine dair bir kabullenme var.

Öte yandan, açıklamada gördüğümüz doğrudan yabancı yatırımlar ibaresi, son dönemde gördüğümüz anlaşmalardan kısa vadede ciddi bir kaynak girişinin beklendiğini, bu anlaşmalar ve turizm sezonu ile beraber de kurda hareketliliğin azalacağının öngörüldüğünü düşündürüyor. 

 

 

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol