Uzmanlardan korkutan uyarı: Türkiye 3. kur kriziyle karşı karşıya

Türk lirası, döviz kuru karşısında erimeye devam ediyor. Dolar/TL bugün 10,50'i aşarak tarihi rekorunu kırdı.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem
Player yükleniyor...

TL'nin değer kaybına ilişkin eski Merkez Bankası Başekonomisti Kara, "Döviz kuru ve enflasyonu raydan çıkarıp sonra 'vatandaşı enflasyona ezdirmeyeceğiz' demenin hiçbir anlamı yok" yorumunda bulurken, ekonomist Erik Meyersson ise, ''Ciddi bir politika değişikliği görülmemesi durumunda Türkiye 3. kur krizi yaşayabilir'' uyarısında bulundu.

Dolar/TL kuru yüzde 1,5'i aşan günlük artışla 10,25 seviyesinin üzerini test ederek tüm zamanların en yüksek seviyesine yükseldi. Çeyrek altının fiyatı yeni bir rekorla ilk kez 1000 TL'yi aşarken, gram altın da 613 TL'ye dayandı. Yerli ve yabancı ekonomistler dolar karşısında ezilen Türk Lirası'nın bugünkü değer kaybı için korkutan tahminlerde bulundu.

Öte yandan, perşembe günü gerçekleşecek olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Kasım toplantısında gevşeme adımlarına devam edeceği beklentisi de lirada zayıflık yaratan faktörler arasında yer alıyor. Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam ederek politika faizini 100 baz puan indirmesi bekleniyor.

''VATANDAŞI ENFLASYONA EZDİRMEYECEĞİZ' DEMENİN HİÇBİR ANLAMI YOK'

#reklam#

Eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başekonomisti Hakan Kara, Twitter hesabından, "Döviz kuru ve enflasyonu raydan çıkarıp sonra 'vatandaşı enflasyona ezdirmeyeceğiz' demenin hiçbir anlamı yok" diyerek bunun, "Kamyonla vatandaşın üzerinden geçip sonra tedavi masrafını biz karşılarız demeye benzediğini" söyledi.

'TÜRKİYE'DE ÜÇÜNCÜ KUR KRİZİ YAŞANABİLİR'

Goldman Sachs ekonomisti Erik Meyersson ise, Türkiye'de ciddi bir politika değişikliğinin yapılmaması durumunda 2018'den bu yana üçüncü kur krizinin yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Bluebay Varlık Yönetimi'nden Tim Ash de bu paylaşımı alıntılayarak "Katılmamak çok zor. Bu yıl halihazırda yüzde 25 devalüasyon yaşandı, bunun sonu ne olacak? TCMB'nin bu gidişatı durdurmak için elinde hangi araçlar var?" diye sordu.

'BU YERLİ VE MİLLİ BİR DEVALÜASYONDUR'

Prof. Veysel Ulusoy, TL'nin her geçen gün değer kaybetmesine ilişkin, "Bu yerli ve milli bir devalüasyondur" yorumunda bulunarak, ''Dövizimiz olsa müdahale gelirdi. Kasada para yok'' dedi.

OMG Capital Advisors'tan Murat Gülkan ise, "Enflasyonu boşlayarak düşük faizde ısrar etmek halkın büyük çoğunluğu için ekonomik yıkıma yol açtığı gibi siyasi açıdan da tarihe geçecek bir 'kendi kalesine gol' olmaya doğru gidiyor" dedi.

#reklam#

Enflasyonu boşlayarak düşük faizde israr etmek halkın büyük çoğunluğu için ekonomik yıkıma yol açtığı gibi siyasi açıdan da tarihe geçecek bir "kendi kalesine gol" olmaya doğru gidiyor... 

'ÜLKE YOKSULLUK TÜNELİNE GİRDİ'

Uğur Gürses TL'nin serbest düşüşe bırakıldığını ve ülkenin yoksulluk tüneline girdiğini söyledi ve "Bir ülke parası bu kadar mı sahipsiz kalır?" diye sordu.

TL serbest düşüşe bırakılıp feda edilirken günden güne eriyor. Bununla Ankara, ülkeyi yoksulluk tüneline sokuyor… 

Yalçın Karatepe ise kurda rekor ve zirve gibi sözcükleri anlamsız kılan bir yükseliş olduğunu belirtti.

'HANGİ ADIMLARI ATACAKSINIZ?'

Özlem Derici Şengül de Elvan'ın sözlerini alıntılayarak "Arzuladığımız seviyeye ulaşmak için atmayı planladığınız adımları paylaşırsanız çok seviniriz" dedi.

Arzuladığımız seviyeye ulaşmak için atmayı planladığınız adımları paylaşırsanız çok seviniriz. 

'BİR GÜNDE YÜZDE 2 DEĞER KAYBI'

Ekonomist, Gelecek Partisi Kurucusu ve YK Üyesi İbrahim Turhan ise, ''TL’nin bugünkü değer kaybı, Perşembe günü yapılacak PPK toplantısına ilişkin belirsizliklerin fiyatlanmasını yansıtıyor.
Bir günde yüzde 2'' değerlendirmesinde bulundu.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol