Zeren 'Borç yok' diyor: Anlaşma protokolü ortaya çıktı

Türkiye Petrolleri'ni satın alan Zeren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yiğit Zeren’in ortağı olduğu şirketin Rus bankasını dolandırdığı iddiasıyla yapılan şikayetin ayrıntısı ortaya çıktı.

  • | Son Güncelleme:
  • | İş'te Gündem

Mustafa Yiğit Zeren’in ortağı olduğu “Mostrade” şirketi üzerinden, Rus Bankasından toplamda 20 milyar TL kredi kullandı.

Moskova Kredi bankasının iddiasına göre Türk şirketi krediyi geri ödemedi. Rus Bankası İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına şikayet dilekçesi verdi.

Odatv'den Can Özçelik, şikayet dosyasında yer aldığı ifade edilen anlaşma protokolüne ulaştı.

Protokole göre, Zeren Holding, iş insanı Mustafa Yiğit Zeren’in ortağı olduğu “Mostrade” şirketinin Rus Bankasına olan borcunu ödeyeceğini beyan ediyor.

Protokolün altındaki imzalar ise Mustafa Yiğit Zeren’in babası Rıdvan Zeren ve Moskova Kredi Bankası CEO’sunun imzası yer alıyor.

İşte o belgeler:

PROTOKOLDEKİ İMZA

Anlaşmaya göre 475 milyon dolar ve Zeren Holdingin yüzde 25 hissesini vererek ödemeyi taahhüt etti.

Anlaşma şartlarına göre 3 Haziran 2024 tarihinde şirketin Rus Bankasına yüzde 25 hisse devrinin yapılması öngörülüyor. Borcun 150 milyon dolarlık bölümünün 75 milyon doları 3 Haziran’da, diğer 75 milyon doların da 25 milyon dolar eşit taksitlerle Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında ödenmesini kabul ediyor.

Rus Bankası ve Zeren Holding arasında imzalanan protokolde borcun kalanının da eşit miktarlarda 9 ay içerisinde ödeneceği belirtiliyor.

Anlaşma protokolünde Zeren Metal şirketinin yüzde 75 hissesinin ve Mustafa Yiğit Zeren’in kefil gösterildiği vurgulanıyor.

ZEREN HOLDİNGDEN AÇIKLAMA

Öte yandan Zeren Holdingde şirketin internet sayfasından yapığı açıklamada haklarında soruşturma olmadığını öne sürerek şunları vurguladı:

“Zeren Group Holding ve bağlı ortaklıkları ile Yönetim Kurulu Başkanımız Mustafa Yiğit Zeren’e ulaşan bir suç duyurusu, yurtdışı çıkış yasağı veya başka bir tedbir bulunmamaktadır.

Uzun yıllardır farklı sektörlerde faaliyet gösteren grup şirketlerinin 2019 yılında bir çatı altında toplanması amacıyla holdingleşme sürecine giren Zeren Group Holding, geçtiğimiz hafta haberlerde yer aldığı ve bizlerin de gururla duyurduğu üzere; TP Petrol Dağıtım A.Ş. paylarının satın alınması için bir sözleşme imzalamıştır. Bilindiği üzere bu işlemler, Rekabet Kurumu’nun izni dahil bir dizi hukuki sürecin tamamlanmasına tabidir. Bu sürecin tamamlanması akabinde devralma işlemi gerçekleştirilebilecektir. Bu kapsamda devralma işleminin tamamlandığına ilişkin yayınlar ve satış bedeli gerçekle bağdaşmamaktadır. Bu yayınların tam da TP Petrol Dağıtım A.Ş. ile ilgili haberlerin basına yansıması sonrasında yayımlanması son derece manidardır.

Haberlerde yer alan ‘Mostrade’ şirketi ile halihazırda Mustafa Yiğit Zeren, Zeren Group Holding veya bağlı ortaklıklarının bir hissedarlık ilişkisi bulunmamaktadır.

“ADI GEÇEN ŞİRKETLE İLİŞKİMİZ SONLANDIRDIK”

Haberlerde yer alan “Fuad Hüseyinli” isimli kendisini Mustafa Yiğit Zeren’e Azeri ve İngiliz uyruklu iş adamı olarak tanıtan ve bu ülkelerde ticari faaliyette bulunduğunu bildiren kişi; hiç bir zaman Zeren Group Holding veya bağlı ortaklıklarının çalışanı olmamış veya bunlar adına hareket etmemiştir. Bununla birlikte en şeffaf hali ile belirtmek gerekirse, adı geçen kişi ile Mustafa Yiğit Zeren’in Mostrade şirketi hissedarı olduğu dönemde talihsiz bir ticari ilişkisi olmuş; ancak ilgili kişinin taahhütlerini yerine getirmemesi ve bu süreç içerisinde Zeren ismini kullanarak bir takım usulsüz işlemlerle Azerbaycan’daki bir bankayı da dolandırdığı duyumları alınınca bu ticari ilişki derhal sonlandırılmıştır.

“YAPTIRIMLARI İHLAL ETMEDİK”

Yakın zamanda öğrendiğimiz kadarıyla ilgili kişi Rusya’da banka dolandırıcılığından dolayı hüküm giymiştir. Maalesef bu kişinin yaptığı usulsüz işlemlerden dolayı ‘Zeren’ adı yaftalanmaya ve bir takım ‘üçüncü kişiler’ aracılığı ile de Zeren bu işten sorumlu tutulmaya çalışılmıştır.

Mustafa Yiğit Zeren sahip olduğu şirketler vasıtası ile petrol ve petrol ürünleri ticareti alanında; ulusal ve uluslararası mevzuata uygun olarak faaliyet göstermiştir ve ABD, Birleşik Krallık, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler yaptırımlarını ihlal edecek herhangi bir ticari iş ve işlemin tarafı olmamıştır.”

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ
İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz
X

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

İş dünyasının gündem özeti e-posta kutunda. Piyasalar, ekonomi, iş dünyası, siyaset, teknoloji ve life style haberler.
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol